Klumme: Som podcastproducent er det svært at få armene ned, når man ser de nye tal fra Gallup Lokalradio Index.
Der er vækst i stort set alle aldersgrupper, og samlet er det nu 22 procent af den brede befolkning, der siger, de har lyttet til en podcast indenfor den seneste uge.
Superbrugerne er de 18-36-årige i storbyerne, blandt dem er tallet helt oppe på forbløffende 50 procent! Siden Gallup begyndte at måle i 2. halvår 2017, er lytningen steget med 42 procent!
Så når du som virksomhed og brand kigger en reklametræt dansk befolkning i øjnene, og til dagligt selv oplever et kakofonisk mediebillede på alle skærmene i dit liv, virker podcastmediet som en elegant og moderne mulighed for at kommunikere med millennial-generationen i storbyerne. Og det er det måske også.
Stadig ikke et dækningsmedie
Men podcast er (stadig) ikke et dækningsmedie.
Lad os sige, at jeg har et brand, der gerne vil købe alle podcast-reklamer i Danmark i næste uge.
Ud over at der ikke er et sted, jeg kan gøre det (endnu), så er det langt fra en million mennesker, jeg kan få i tale.
Faktisk er det ”kun” ca. 450.000 mennesker, der lytter til podcast, som ikke kommer fra DR eller radio24syv, og en god tommelfingerregel siger, at ca. 30 procent af lytningen er på gamle episoder, så der er altså måske 320.000 personer i universet, og deres lytning er spredt ud over de over 1000 forskellige dansksprogede podcasts, der ikke kommer fra DR eller Radio24syv.
Det bliver en lang eftermiddag på kontoret. Og måske lidt dyrt i forhold til dækningen også.
Min pointe er, at podcast i Danmark, ikke (endnu) er et spil om dækning. Sagen er bare, at markedsføring med effekt som regel kræver netop det, dækning. Uanset om man vil brande eller sælge varer, uanset om man vil fortælle væsentlige historier eller kigger på bundlinjen.
Nybrud giver muligheder
Der er et skift undervejs i vores audiokultur i Danmark, og de næste år vil byde på mange store og små ændringer i udbuddet for de danske lyttere, hvor Radio24syv og DR P6, P7 og P8 drejer nøglen om, og nye radioer og tjenester sætter i gang.
Startuppen Podimo bliver næppe den sidste inden for feltet, og i udlandet og særligt USA investerer radio og streamingtjenester milliarder af dollar i produktion af indhold, udvikling af platforme nye annonceringsmuligheder.
Jeg kan rapportere fra audio-branchen, at optimismen ikke er til at tage fejl af. Spørgsmålet er, hvordan man som brand bedst spiller sine kort i den nye audioverden.
Klummen fortsætter under grafen…
Strategier for at blive hørt
22 procent af befolkningen hører altså podcast, men skal man bare lidt vest for Valby Bakke, så er det nok en god ide at tænke på de 93 procent af befolkningen, der hører radio også.
Det er derfor, vi på Bauer Media ofte, når vi producerer en podcast for et brand, også laver historier til radioen.
Vi bruger længere tid i radioen på det, vi kalder Storyspots. Det er spots i podcastens formsprog, og det er spots, der kun har som den sekundære funktion at drive trafik til podcasten. Det primære er at fortælle historien – og sikre at brandet positioneres overfor lytterne.
Når vi tænker ”gamle” medier på nye måder, bevæger vi os. Og ved at bruge podcastens formsprog i radioen, skiller brandet sig markant ud fra mængden, samtidig med at vi kan sikre dækningen og afregne i TRP’er.
Modellen her sikrer, at investeringen ikke er en knopskydning, men en effektiv brandingindsats, som det er muligt at måle effekten af.
Blockbuster fra et brand?
Jeg tror godt, den næste store danske podcast-blockbuster kan komme fra et brand. Hvorfor ikke?
Audio er langt billigere at producere end fx video. Hvis et større dansk brand flyttede bare halvdelen af produktionbudgettet fra TV-reklameblokken til podcastproduktion, ville man kunne være med på allerøverste niveau.
Hvor er nordic noir-bølgen på audio? Hvilket brand vil stå bag den? At producere en grundig dokumentar er dyrt, men ikke i forhold til at producere en lækker reklamefilm.
I audio handler det ikke om at lave optagelser on location verden over i jagten på et unikt billede. I audio handler det om at fortælle historier i det intime rum, der opstår, når du har hovedtelefoner på.
Historier som hver lytter sætter sine egne unikke billeder på. Og hvis ambitionen er der, så er lytterne klar.
AF RUNE BORN SCHWARTZ, INNOVATIONSCHEF, BAUER MEDIA