DEBAT: Der er et buzzword i omløb, og det er et selvmodsigende et af slagsen. Creative Automation lyder det, og det rammer lige ned i dine arbejdsrutiner.

Men det kan faktisk vise sig, at være sin buzz værd som redskab til at undgå stress og få frigivet tid til det, der er sjovest, når man er kreativ. Kort sagt: Kom indholdspuklen til livs. 

For efterspørgslen efter indhold har aldrig været større, kanalerne, der skal serviceres med indhold har aldrig været større, og tilsammen har det bragt alle kreative og marketing teams på randen af stress.

Ifølge en ny undersøgelse af 300 amerikanske marketingledere angiver hele 86 procent, at deres teams er stressede over den mængde af indhold, der skal produceres.

Det er suverænt det område, hvor marketinglederne oplever den største udfordring – også selvom der bestemt stadig er problemer med systemer, der ikke taler sammen, udfordringen ved at arbejde hjemmefra, workflows, der halter o.s.v. 

Men indholdspuklen er den største bekymring, og mest af alt, gætter jeg på, fordi den er noget nær umulig at komme til livs.

Alene inden for det seneste år har 80 procent af de 300 interviewede marketingledere oplevet en betydelig stigning i antallet af kampagner og indhold, der skal skubbes ud over rampen.

Så marketing og kreative teams er udfordret på at producere indhold nok – og udfordret på at gøre det med de samme antal ansatte som hidtil.

Og svaret på den ubekvemme udfordring kan være et buzzword, der som en tryllestav kan løse problemet. Så det er OK, hvis du er lidt skeptisk.

En selvmodsigende tryllestav

Det lyder forkert: Kreativ automatisering. På engelsk lyder det måske en kende mere sexet end på dansk: Creative Automation.

Men det er jo et udtryk med en indbygget modsætning. For kreativitet kan jo ikke automatiseres.

Kreativitet er evnen til at få nye idéer og udtrykke dem på en fantasifuld eller kunstnerisk måde, hedder det i Den Danske Ordbog.

Automatik er derimod en vane, og en vane er per definition en gentagelse af noget, altså er det ikke nyt. Men jeg vil alligevel påstå, at kreativitet kan automatiseres.

Lad os lige dvæle ved din tilgang til indholdsproduktion, som den ser ud for rigtig mange kreative- og marketingteams.

Den tilgang er præget af for eksempel noget så lavpraktisk som at dele filer. Billeder, tekst og video flyver rundt i et email- eller platformsunivers, hvor det bestemt ikke altid er den korteste vej mellem to punkter, som dine filer tager.

Udfordringerne er blandt andet:

  • Filstørrelsen er for stor til at kunne overføres via din fildelingsplatform.
  • Filstørrelsen er for stor til en vedhæftet fil i en e-mail.
  • Der er ikke adgang til filen, fordi den tredjepart, du prøver at dele den med, ikke har adgang.
  • Filen/filerne, du sendte via e-mail, kommer aldrig frem, fordi filstørrelsen var for stor.
  • Du har ikke adgangskoden til at få adgang til fildelingen.

Det er hverdagsproblemer for utroligt mange marketingfolk, der i en hyperdigitaliseret tidsalder ender med at håndholde mange processer. 

Nok en tryllestav

Så i de største virksomheder er marketingfolk begyndt at sætte kreativiteten i system. De store marketingafdelinger producerer bunker af materiale, og ikke kun til digitalt brug.

Butikker og kæder har stadig brug for skilte og bannere i massevis. Tænk lige engang på, hvor mange skilte du møder i dit lokale supermarked.

De tilhører print-generationen af skilte, og den er slet ikke død og begravet endnu. Og så er der alle de andre kanaler, primært digitale, som er sociale medier, hjemmesider, annoncer og du kan selv fuldende sætningen med flere eksempler.

Løsningen hedder skalerbar indholdsproduktion, og det lyder som endnu en tryllestav, du skal svinge. 

Skalerbar indholdsproduktion er et arbejdsredskab, men også en anden måde at sige automatisering på.

Vi vil alle gerne sætte hele den kreative produktion ind i en forsyningskæde, hvor det første brief ender som en kampagne uden alt for mange vejspærringer undervejs.

Virkeligheden er bare ofte en anden.

For forsyningskæden brydes nemt, når de mange forskellige programmer og redskaber, som alle involverede benytter, ikke integrerer sig smertefrit med hinanden. Det forstår din marketingleder godt, ikke?!

Det går for langsomt

Nej, faktisk er der en risiko for, at din marketingleder ikke forstår dine teknologiske udfordringer – bortset fra at hun formentlig (også) støder på dem hver dag.

Ifølge føromtalte undersøgelse kan man læse, at “tre ud af fire marketingledere er frustrerede over, hvor lang tid, det tager, at lancere en kampagne”.

Prøv for sjov at lave en optælling af, hvor mange forskellige redskaber, I benytter  for at gennemføre en kampagne.

Synkroniserer I data let og elegant på tværs af tech-beholdningen, eller opstår der lige nogle flaskehalse, når modtageren ikke kan læse med i dine Google Sheets eller downloade dine billedfiler?

Creative Automation er vitterlig en tryllestav, når den bygger på en løsning, der henter alle adspredte data ind et sted, så man herfra kan skabe skalerbar indholdsproduktion blot ved at trykke på en knap.

Når det sker, får man pludselig tid til at være kreativ, ikke bare producerende. Og tid er jo det, vi alle mangler mere end noget andet.

Tid til at få nye idéer, der er fantasifulde og skiller sig ud i et verdenshav af reklamer og annoncestøj af gennemsnitlig karakter.