”Årets kjole til barnebruden”, ”CE-mærket sminkesæt til den unge prostituerede”, "sød amme-bh til den mindreårige mor" - og rejsekufferten til den lille pige på flugt. 

Danmarks Indsamling har sammen med We Love People taget anderledes virkemidler i brug op til årets store tv-indsamlingsshow lørdag den 2. februar – en indsamling, der fokuserer på verdens udsatte piger.  

Tiltaget, der har fået navnet "The Girl Shop" ligner ved første øjekast til forveksling en online butik til unge piger med hang til det lyserøde. Men ved nærmere eftersyn ses et andet billede.

– Kampagnen er en visuel oversættelse af disse pigers grotesk voldsomme hverdag. Og vi har taget blot en smule af det groteske med over i kampagnen, siger Mulle Juul Korsholm, der er formand for styregruppen i Danmarks Indsamling og kampagnechef i Folkekirkens Nødhjælp.

Højere engagement end før

I "The Girl Shop" er hvert emne præsenteret som et produkt, man kan lægge i en indkøbskurv med titlen Læs mere. Her finder man så de dystre facts om børnesoldater, børnemødre, barnebrude – og hvordan man med et bidrag kan yde en indsats.

Allerede nu har kampagnen nået sit mål. Og mere til. "The Girl Shop" er nået ud til over 1 mio. mennesker, har fået 4.000 kommentarer og flere end 100 delinger.

– Engagementet er tårnhøjt – højere end vi har oplevet før. Kampagnen har vakt en stor lyst til at kommentere kampagnen og endda forsvare den over de enkelte kritikere.

- Vores SoMe-ansvarlige var klædt godt på, men det har ikke været nødvendigt for dem at blande sig så meget, siger Mulle Juul Korsholm.

Hun tilføjer: 

– Der er økonomisk mål for Danmarks Indsamling, og det afhænger af selve aftenen på tv. Men i min optik har The Girl Shop bestået eksamen, for Danmarks Indsamlingen har også mål om folkeligt engagement og oplysning. Og disse mål er nået. 

Purpose-agendaen

We Love People blev i efteråret valgt som reklamebureau for Danmarks Indsamling, der arbejder inden for seks af FN’s verdensmål. Bureauet blev valgt for netop deres styrke på purpose-agendaen og for at demonstrere stor indsigt i en opgave, ”der kommunikativt ikke er nem”, lød begrundelsen dengang.

Og den ikke-nemme opgave kan kreativ direktør i We Love People, Olga Bastian, bekræfte. For budskabet kunne ikke bare serveres:

– Vi ville starte en samtale, der engagerede folk længe nok til at gøre et indtryk. Men en samtale om en situation, de fleste af os allerede er enige om er forkert og burde ændres, bliver let en ikke-samtale. Ved at præsentere det forfærdelige i en velkendt ilands-æstetik bliver budskabet grotesk og rykker tættere på os.

Igennem danskernes fintmaskede filtre

Målet for We Love People var at skabe ”en passende forstyrrelse”. Kreativ direktør på We Love People, Heidi Volke, siger om ambitionen:

– Det skal være sværere for danskerne at ignorere pigernes virkelighed og lettere at veksle vreden eller forargelsen til sympati og støtte. For i sidste ende er det handling, der skal til. Men det filter, vi betragter nød og elendighed igennem, er så fintmasket, at det er svært at trænge igennem. Heldigvis valgte Danmarks Indsamling vores mest markante forslag. Vi vil gerne rose det kollektive mod hos de 12 organisationer, der står bag. 

DR har omfavnet ideen og – i tillæg til filmene og webshoppen – bl.a. lavet radiospots, hvor værterne på frisk og ubekymret vis diskuterer barnebrude og børnesoldater. 

Danmarks Indsamling har RelationsPeople som sit PR-bureau, og mediabureauet er Orchestra.

Du kan besøge "shoppen" her