Flere profiler fra den danske reklamebranche har i de seneste måneder talt om, at annoncørerne er begyndt at holde igen med investeringerne

Tendensen slår nu også igennem i en opgørelse af mediebureauernes samlede investeringer i 1. kvartal 2019 foretaget af bureauernes brancheforening, Kreativitet & Kommunikation.

Nedgangen hænger tæt sammen med et fald i digitale medieinvesteringer, hvilket står i skarp kontrast til den nærmest eksplosive tocifrede digitale vækst, som markedet har oplevet de senere år.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.

Ifølge Kreativitet & Kommunikation kan ”det indikere, at bureauernes medieindkøb er ved at stabilisere sig."

Tallene viser også, at kategorien tv faldt med fem procent i 1. kvartal 2019, mens radio faldt med 12 procent.

Den positive undtagelse for nedgangen er outdoor, der voksede med en tocifret vækstrate.

Kategorien voksede med 28 procent og landede på 70 millioner kroner i 1. kvartal 2019.

Insourcing spiller ind

- Det er en overraskende udvikling, at markedet starter så svagt, for vi forventer samlet set en lille vækst i 2019, siger Peter Sevel, der er Managing Partner hos IUM.

Han bider særligt mærke i et fald på seks procent på de digitale medieinvesteringer.

- Vi ser fald i alle mediegrupper, undtaget outdoor, der vokser markant, men det mest bemærkelsesværdige må været faldet på det digitale område. Det er første gang, vi ser det.

Og hvad mener du er er årsagen?

- Der er formentlig flere. Dels kan påsken spille lidt ind - den ligger senere i år end sidste år - og dels vil jeg tro, at en stigende tendens hos annoncørerne til at insource det digitale medieindkøb kan være en del af forklaringen. Men ikke den hele.

Peter Sevel peger dog på, at det også er den tendens, man hører på bureauet, når man taler med medierne:

- De melder også om bedre tracktion på de direkte kunder. 

Hos Dansk Annoncørforening erklærer den adm. direktør, Holger Wilcks, sig "helt enig med Peter Sevel i, at det rigtig bemærkelsesværdige er, at investeringerne i digitale medier har stoppet deres himmelflugt."

- I hvert fald hvis vi ser på den del, der er købt ind igennem mediebureauer, siger han og fortsætter:

- Stigende insourcing er bestemt en af forklaringerne. Dertil kommer, at i takt med at større dele af budgettet bliver flyttet til digitalt, går en stadig større bid til teknologier i stedet for medier. Mange steder ser vi nok, at annoncørerne nu endelig vil kapitalisere på de investeringer og afventer at øge det digitale mediebudget, til de har set, om kanalen nu også kan levere alt det, der er blevet lovet.

GÅ IKKE GLIP AF DAGENS VIGTIGSTE NYHEDER. KLIK HER.