Google Analytics kan ikke bruges lovligt uden videre. Sådan skriver Datatilsynet i en pressemeddelelse, hvor tilsynet med andre ord slår fast, at statistik-værktøjet er ulovligt. Problemet er ifølge myndighederne, at data fra Google Analytics bliver overført til USA, hvilket er ulovligt.

Google Analytics er allerede blev kendt ulovligt i Østrig, Italien og Frankrig. Og nu følger Danmark trop.

“Vi har gennemgået mulighederne i Google Analytics nøje og er kommet frem til, at man ikke kan bruge værktøjet i sin nuværende form uden at træffe yderligere foranstaltninger,” lyder det fra Makar Juhl Holst, chefkonsulent i Datatilsynet, i pressemeddelelsen.

Det betyder, skriver Datatilsynet, at danske virksomheder nu har pligt til at undersøge, om de bruger værktøjet lovligt – og hvis ikke de gør, skal de rette op på det.

“Derfor er budskabet fra Datatilsynet, at hvis man bruger Google Analytics, skal man lægge en plan for at lovliggøre sin brug ved at træffe supplerende foranstaltninger,” skriver Datatilsynet i pressemeddelelsen.

Det er blandt andet muligt, skriver Datatilsynet, at gøre brugen af Google Analytics lovligt.

“En mulig teknisk foranstaltning, der kan være relevant ved brug af Google Analytics, er pseudonymisering. Den franske datatilsynsmyndighed har udarbejdet nærmere vejledning til organisationer, der ønsker at etablere en effektiv pseudonymisering ved hjælp af en såkaldt reverse proxy,” skriver Datatilsynet – en vejledning, der kan findes her.

Hvis ikke det er muligt for virksomheder at gøre brugen af Google Analytics lovlig, så opfordrer Datatilsynet til at finde andre værktøjer til indsamling af statistik.