Ligesom sidste år har jeg igen kigget i krystalkuglen og spår, at de følgende 15 cases alle vil løbe med nogle af de eftertragtede løver om en uges tid.

Det er en skønsom blanding af både avanceret teknologi, branded content, håndværk og eksperimenter. Alle cases har det til fælles, at der findes en usædvanlig god idé i kernen af hver case, en idé, der genererer en historie, man har lyst til at fortælle videre, hvilket som bekendt ofte er forudsætningen for en succesfuld kampagne i en digital verden.

Hvor de sidste par år har tilhørt især de mobile apps og social media, så må 2016 siges at være året, hvor Virtual Reality for alvor brager igennem lydmuren. Det er især på det felt, at vi nu får at se, hvordan den digitale teknologi kan udvide vores måde at opleve verden på i nye kombinationer af klassisk storytelling, information og nytteværdi.

S7 Airlines The Imagination Machine / W+K Amsterdam

Nok en af de mest imponerende og innovative teknologiske bedrifter i året, der gik. I Moskvas lufthavn fik de rejsende mulighed for at styre et virtuelt fly ved hjælp af deres fantasi.

For at styre flyet skal brugeren koncentrere hjerneaktiviteten imod en drømmedestination. Jo bedre koncentration, desto mere præcis styring.

Google Spotlight Stories HELP / Google

Google’s Spotlight Stories er en serie af 360-graders-videoer på YouTube, der fungerer som showcase for, hvad formatet kan præstere i yderste potens.

Den rutinerede action-instruktør, Justin Lin, har med HELP skabt en hæsblæsende Virtual Reality oplevelse, hvor brugeren bogstavelig talt befinder sig midt i handlingen, der finder sted i Los Angeles, hvor en meteor slår ned – og en alien slipper løs.

Personligt tog jeg flugten ud af stuen, mens jeg havde mit Google Cardboard monteret. Det stormløb førte til en større bule i panden, da jeg knaldede mit hoved ind i dørkarmen, så helt ufarligt er det ikke.

Lexus Hoverboard / CHI & Partners

Skateboarderen Ross McGouran tager os direkte “Back to The Future” og går Marty McFly i bedene i dette fantastiske marketing-stunt, der nok er et af de bedste, jeg har set i “prototyping-genren” i lang tid, men nu er jeg også stor fan af både den klassiske trilogi og af hoverboards i det hele taget.

Dette eksemplar er baseret på magnet-teknologi og nitrogenafkølede halvledere, der får brættet til at svæve på særligt konstruerede overflader. Jeg er vild med det!

Audi Catch the unseen / Åkestam Holst

En af de bedst tænkte Instagram-kampagner længe. Til at promovere den nye Audi Q7-firehjulstrækker lancerede Audi en kampagne, hvor man kunne vinde et eksemplar ved at skyde et Instagram-foto længst væk fra et hvilket som helst andet foto.

En algoritme blev udviklet, der kunne samle metadata fra Instagram og geo-tagge alle de foto, der findes på Instagram.

Xbox Squadvertiser / McCann London

Fremragende rekrutteringskampagne, der giver spillerne i multiplayer-spillet, Halo 5, alle værktøjerne til at rekruttere de spillere, de helst vil have på deres hold.

Xbox stiller et helt reklame-kit til rådighed, hvor der kan annonceres efter de ønskede spillerprofiler, og der er sågar en jobbørs for de, der søger om optagelse på et hold.

Samsung Bedtime stories / BBH London

Samsung har de sidste par år været helt fremme på scenen med adskillige Cannes-vindere, især i de digitale kategorier.

Det vil de også være i år, og jeg havde faktisk adskillige potentielle vindere at vælge imellem (f.eks. Samsungs samarbejde med Icona Pop i Sverige omkring lanceringen af et helt nyt nummer i en 360-graders musikvideo produceret af DDB Stockholm).

Men det blev altså denne case, jeg valgte, fordi den så fint viser en af de mange use cases for VR, nemlig at kunne være i direkte, næsten fysisk kontakt med hinanden og vores nærmeste, selv når vi geografisk er fjernt fra hinanden. 

Volvo Live Test Look who’s driving Sophie / Forsman & Bodenfors

Det bliver nok lidt svært at komme udenom 4-årige Sophie i det nyeste kapitel af Volvos Live Test-serie.

Man kan diskutere, om det er digitalt arbejde. Det er det næppe, men det er i al fald branded content af højeste kaliber, der primært lever i kraft af sociale medier og de mekanikker, der fungerer dér.

Så på den måde er det alligevel digitalt, fordi det er marketing, der er skabt til en digital verden. Men en sådan case understreger endnu engang, hvorfor det giver mindre mening dag for dag at sætte “digital” foran alting, når snart sagt alting for længst er blevet digitalt i en marketing-kontekst. Det er det så ikke i en bredere forretningsmæssig kontekst, men det er en anden sag.

Volkswagen: Unleash Your Rrrr / Deutsch

Vi er direkte på vej ind i en fremtid, hvor den nye interface-frie navigation er stemmen kombineret med direkte søgning og visning af indhold, hvilket så nok vil reducere antallet af webdesignere og traditionelle lag-på-lag websites betragteligt om fem-seks år.

I mellemtiden har man så haft mulighed for at øve sig lidt i dette ustyrligt morsomme samspil mellem ens evne til at lave bil-lyde og styringen af den nye Golf GTI. Jeg ved ikke rigtigt, om dette er en vinder, eller om det bare er min barnlige glæde ved lyde og biler, der har fået overtaget. Vi får se.

Tidal Chains / AKQA Sao Paulo

Men apropos de gode, gamle websites, så var dette site alligevel en åbenbaring, der viser, at den type platform kan lidt endnu.

Ushers musikvideo, der handler om ofrene for racisme, tvinger brugeren til ikke at kigge væk gennem brugen af avanceret ansigtsgenkendelses-teknologi.

En ret enestående, visuel oplevelse af den slags, der bliver siddende hos brugeren længe efter, at man har lukket browseren ned.

L.A. Philharmonic Van Beethoven / Secret Location

Endnu en unik VR-case, hvor Los Angeles Philharmonic inddrager publikum på en helt ny måde ved at sende orkestret virtuelt på landevejen i en koncertbus.

Det anerkendte tech-tidsskrift Wired var da også helt oppe at køre, og mente, at langt om længe havde VR demonstreret sit sande potentiale. Det er da også en vanvittig flot optagelse af Skæbnesymfonien, Beethovens femte, hvor ikke alene 3D-billederne, men især 3D-lyden optaget ved hjælp af over 40 mikrofoner, giver publikum oplevelsen af at være der selv, når violinerne kommer ind fra venstre, så hører man lyden fra den retning og drejer automatisk hovedet.

Burger King McWhopper Proposal / Y&R New Zealand

En af de store vindere til årets D&AD, og det forventer jeg også, at den bliver til dette års Cannes festival.

På den internationale fredsdag gav det genlyd på internettet, da Burger King udfordrede ærkekonkurrenten, McDonald’s, til at gå sammen om en enkeltstående event – en kombineret burger (jeg har i øvrigt prøvet af lave den selv ud af en Big Mac og Whopper, og den smager sgu’ bedre end de to hver for sig).

Points til Burger King for det afvæbnende initiativ, som McDonald’s dog valgte at takke nej til.

Coke Zero: Drinkable Advertising / Ogilvy New York

Læskedrikgiganten Coca-Cola er absolut en af de mest ambitiøse digitale markedsførere i FMCG-kategorien.

Det viser de igen gennem denne kampagne, hvor de ved hjælp af Shazam (en app, der kan genkende musik) giver forbrugeren mulighed for at “drikke reklamen”, og det er alle typer af reklamer lige fra billboards, koncert-storskærme og TV.

Når det tørstfremkaldende “pour shot” glider over skærmen, og den brusende kulsyre høres, kan man i en augmented reality app hælde den brune væske ned i sin smartphone, hvorefter opskænkningen så udløser en kupon til en Coke Zero.

Et virkelig godt eksempel på, hvordan FMCG’ere kan give et fysisk produkt en ny, digital dimension.

REI #Optoutside / Venables, Bell and Partners

På Black Friday, hvor alle andre detailhandlere går amok, gik outdoor-kæden i den modsatte grøft og lukkede alle sine butikker inkl. webshop’en, med en opfordring til at komme ud og nyde naturen i stedet for at stresse og slås med alle de andre om udsalgsvarer.

De, der har set videoer af, hvordan forbrugerne opfører sig på Black Friday ved, hvad jeg taler om. Denne enkle strategi gav øjeblikkeligt pote på de sociale medier og REI blev den mest omtalte detailkæde den dag.

Canal+ The Interactive Form / BETC

Canal+ har længe sat en ære i at lave reklamefilm, der skulle være lige så underholdende som stationens indhold. Men kunne man også gøre den lille, ofte formelle og kedelige, men ikke helt ubetydelige del af kunderejsen, der hedder “bliv kunde”, til en underholdende oplevelse?

Åbenbart – og forfriskende at se en udbyder, der i modsætning til de fleste andre ikke prøver at skræmme nye kunder væk i udfyldelsen af en tør formular.

Visit Brussels #CallBrussels / Air

To måneder før bomberne sprang i Bruxelles, havde turistrådet lavet denne kampagne, hvor folk, der overvejede at rejse til byen, kunne ringe direkte fra et website til nogle særlige telefonbokse og få en af byens egne indbyggere til at fortælle, om Bruxelles var et besøg værd – især fordi byen allerede have et renommé for at være en terroristrede før bombningerne i marts.

Kampagnen blev således sørgeligt aktualiseret og blev derfor – modigt nok ­ kørt videre. Her er virkelig en by, der har brug for at forandre opfattelsen, og dermed føles denne “ringe-kampagne” også mere slående end den ellers ret omtalte The Swedish Number.

En kampagne, der kopierede mekanikken ved at tildele landet Sverige et direkte telefonnummer, hvor udlændinge kunne komme i kontakt med almindelige svenskere.