En af årets mest prestigefulde PR-priser i Europa, SABRE Awards EMEA, har offentliggjort årets shortlister.

Og den byder på godt nyt for fire danske bureauer, der alle er i spil til en pris ved det, som også kaldes ”EM i PR”. I år er var der 2.500 indsendte arbejder, hvilket er det højeste antal i prisuddelingens historie.

De danske bureauer RelationsPeople og We Love People, Holm Kommunikation og Halo.agency, slap gennem nåleøjet med en stribe interessante cases.

For Halo.agency drejer det sig om arbejder udført for henholdsvis Netto – positioneringen af kæden som en sværvægter inden for kampen mod madspild – Telenor – for at bruge gamification til at sælge flere Android-telefoner end iPhones – og endelig med Amourette Charm-kampagnen for Triumph, der havde til formål at hylde de kvinder, der støtter hinanden.

Du kan læse mere om de tre cases her

VR og fyrværkeri

Hos Holm Kommunikation er der også noget at juble over, da bureauet med finalepladsen for fjerde gang på fem år gør sig gældende ved PR-branchens uofficielle Europamesterskab.

Bureauet er denne gang nomineret i kategorien Government Agencies for konceptet bag Sikkerhedsstyrelsens fyrværkerikampagne, der med VR-film og teenager-lingo fik unge mænd til at interessere sig for fyrværkerisikkerhed.

Kampagnen kørte op til nytårsaften, og den havde til formål at nedbringe antallet af fyrværkeriskader hos unge mænd, der ofte har svært ved at lytte til gode råd.

Den kreative løsning var derfor at udsætte de unge mænd for en realistisk og traumatiserende fyrværkeriulykke. Dog ikke i virkeligheden, men i en film i Virtual Reality:

Her kunne de unge med VR-briller opleve, hvad der kan ske, hvis man ikke retter sig efter Sikkerhedsstyrelsens fyrværkeriråd. Filmen blev målrettet de unge på sociale medier, og kampagnen brugte også events, influencer-film, digitalt content og PR for at nå den svære målgruppe.

– Vi er meget stolte og glade for kampagnen, der blander en række forskellige discipliner, kreative ideer og digitale værktøjer med det formål at ændre adfærd. Derfor er det også ekstra fedt, at vi nu belønnes med en nominering til Europas største PR-pris, siger Mathias Holm Pedersen, partner i Holm Kommunikation A/S.

Holm Kommunikation stod for ide, koncept og eksekvering af kampagnen. De samarbejdede med Khora VR og Bifrost Production om filmproduktionerne.

KvanteKarina i finalen

Bureauerne RelationsPeople og We Love People er i finalen i kategorien Educational and Cultural Institutions. Det er med lanceringen af undervisningsinitiativet KvanteKarina på YouTube, der er udviklet for CP3-Origins på Syddansk Universitet.

Hvis du aldrig har mødt KvanteKarina, så kommer her en kort beskrivelse: Hun er en videbegærlig og virtuel YouTube-stjerne, der er sat i verden for at lære børn og unge om kvantefysik på en ny og sjov måde.

Og ikke mindst i øjenhøjde. Mange unge har nemlig (også) svært ved at forstå kvantefysik. Ganske enkelt fordi det er kompleks viden, og fordi de nuværende undervisningsmaterialer trænger til nytænkning. 

Foruden KvanteKarina er en del af undervisningsinitiativet fra CP3-Origins på Syddansk Universitet også en undervisningsportal, kvantebanditter.dk, hvor folkeskolens ældste elever kan gå på opdagelse i kvantefysikkens verden.

– Vi har brug for folk i fremtiden, der kan få ideer og forandre verden. I kvantefysikken skal man være god til at se muligheder, tænke anderledes og tage chancer. Derfor var det altafgørende at skabe et univers, som børn og unge kunne spejle sig i, og som de kan se muligheder og potentialer i på en sjov og lærerig måde, fortæller Francesco Sannino, der er professor i kvantefysik på Syddansk Universitet.

We Love People bag det kreative

Bag den kreative udvikling af undervisningsportalen, YouTube-figuren KvanteKarina og hendes videoer står bureauet We Love People.

Mange vil måske genkende animationsstilen, da det er skaberne fra Terkel i Knibe, der står bag. RelationsPeople har stået for PR-aktiveringen af undervisningsinitiativet, som blev lanceret i efteråret 2017. Begge bureauer er nu nomineret for samarbejdet omkring lanceringen, og er dermed én af de fem nominerede i kategorien.

KvanteKarina er finurlig og charmerende, og så formidler hun komplicerede emner gennem YouTube, der er mange unges foretrukne kanal. Det har været et virkelig spændende og nyskabende projekt at få til at leve på tværs af landsdækkende tv, regionale- og lokale medier. Derfor er det også kronen på værket, at indsatsen nu er nomineret til en pris, siger Sofie Desmareth Riemann, kommunikationsrådgiver og partner hos RelationsPeople.

CEO Karina Holm Henriksen fra We Love People uddyber:

– At vælge animation som kommunikationsform gør det muligt at vise de allermindste ting eller spring ud i universet. Platformen er også interessant, fordi der er spontan feedback – de unge er vant til at kommentere. Vi er bevidst om, at emnet er lav-involvering, men vi har opnået stort engagement ved at gribe det an på YouTuberens måde

KvanteKarina lærer nye sprog

Siden lanceringen af KvanteKarina i efteråret har over 300 skoler downloadet undervisningsmateriale på platformen, og KvanteKarinas YouTube-videoer er blevet set af over 200.000 besøgende.

Med de positive resultater fra lanceringen, har CP3-Origins besluttet at lancere KvanteKarina internationalt. Undervisningsplatformen og KvanteKarinas YouTube-videoer er allerde nu oversat til 10 sprog for at give børn og unge i udlandet samme chance for at få øjnene op for den forunderlige verden, som kvantefysikken repræsenterer.

Prisuddelingen ved SABRE Awards EMEA finder sted den 23. maj i Amsterdam, og du kan se alle de flotte finalearbejder her.

Her er de danske finalister fordelt på kategorier:

Government Agencies

“It Won’t Happen To Me/The Danish Safety Technology Authority with Holm Kommunikation A/S 

Educational and Cultural Institutions

“Quantum Kate: The World’s First Virtual YouTuber”/SDU CP3 Origins (University of Southern Denmark) with RelationsPeople and We Love People

Fashion & Beauty

“Creating a Narrative of Support that Made Women Engage with Each Other – and the Brand”/ Triumph with Halo.agency

Corporate Media Relations

“Positioning Denmark’s Largest Food Retailer as the Heavy-Hitter in the Fight Against Food Waste”/ Netto International with Halo.agency

Digital Campaign

“Using Gamification to Finally Sell More Androids than iPhones. A First in Denmark”/ Telenor with Halo.agency