De 550 medarbejdere i bureaugruppen Dentsu Aegis Network i Danmark går nu ned i løn som følge af coronakrisen.
– Alle 550 medarbejdere går nu 10 procent ned i løn resten af året, siger Ulrik Petersen, der er CEO for Dentsu Aegis Network i Danmark, der blandt andet rummer mediebureauerne Carat og Vizeum og det digitale bureau Isobar.
Han forklarer, at efter statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark 11. marts, gik bureaugruppen ind i den første fase, hvor der blandt andet var en del praktik, der hurtigt skulle på plads.
– Samtidig har vi dagligt overvåget, hvordan vores omsætning så ud, og hvad konsekvenserne for vores indtægter var. Vi så et fald, men vi ønskede ikke at agere for hurtigt, siger Ulrik Petersen, der fortsætter:
– Da vi så nåede begyndelse af april, stod det klart for os, at vi havde brug for at reducere vores omkostninger, fordi vi så et fald i marts og april på både omsætning og indtægt på mellem 20 og 30 procent.
Ulrik Petersen oplyser, at man ikke har gjort brug af for eksempel lønkompensations-ordningen, da man forsat ”har brug for folk.”
– Vi ønsker ikke at opsige medarbejdere. Og vi har også brug for dem. For vi oplever ikke et fald i antallet af opgaver på 20 til 30 procent, siger Ulrik Petersen.
Han tilføjer:
– De fleste af os kan godt absorbere en lønnedgang på 10 procent resten af året. Det her kommer til at have konsekvenser for resten af året, og det er grunden til, at vi ikke siger 20 procent ned i en kortere periode.
Andre har også tilpasset
Dentsu Aegis Network er ikke den første virksomhed i den danske bureaubranche, der tilpasser sig den nye, hårde økonomiske situation som følge af Covid-19.
Markedsføring har tidligere fortalt, at tal fra Kreativitet & Kommunikation viser, at brancheorganisationens medlemmer forventer et massivt fald i omsætningen som følge af coronakrisen. Efterfølgende fortalte Markedsføring, hvordan en række bureauer konkret har tilpasset sig den nye virkelighed.
Det gælder blandt andre et af landets største reklamebureauer, Kunde & Co, hvor CEO Jesper Kunde, oplyste, at man har opsagt medarbejdere – og at man kollektivt er gået 20 procent ned i løn, mens Robert/Boisen & Like-mindeds CEO, Kim Boisen, oplyste, at ledelsen af bureauet er gået 15 procent ned i løn i tre måneder, ligesom man været nødt til at tage afsked med en enkelt medarbejder.
Og hos det digitale bureau Adapt oplyste CEO Kresten Wiingaard, at bureauet har justeret antallet af medarbejdere i marts svarende til syv procent af medarbejderne i Danmark. De syv procent svarer til fem Adapt-medarbejdere.
Tidligere har Adform også bekræftet, at ansatte er gået 20 procent ned i løn og arbejdstid.
– Som følge af coronakrisen finder vi det nødvendigt at reducere vores omkostninger. Som resultat heraf har vi bedt alle Adform-medarbejdere om at gå 20 procent ned i tid og dermed løn de kommende tre måneder, mens ledelsen vil arbejde fuldtid, men også gå 20 procent ned i løn, lød det fra Adforms daværende CEO, Gustav Mellentin.
BNP og marketingspend
Hvad har krisen kostet jer indtil videre?
– Sidste år landede vi en toplinje på 1,6 milliarder kroner. Så hvis du tager 20 til 30 procent fra det, så har du en ide om det, siger Ulrik Petersen.
Han oplyser, at man i bureaugruppen arbejder ud fra forskellige scenarier, der er bygget fra analyser fra blandt andet Nationalbanken og de økonomiske vismænd.
– Der er som udgangspunkt en sammenhæng mellem udvikling i BNP og marketingspend. Og derfor er vores vurdering, at det her vil få konsekvenser for resten af året og måske også, når vi taler om 2021, siger han og henviser til de tre 2020-scenarier som finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde før påske.
Ifølge regeringens mest optimistiske scenarie vil en ”hurtig genopretning” i Danmark føre til et fald i BNP på tre procent. En ”gradvis genopretning” vil medføre et fald på 4,4 procent. En ”begrænset genopretning” vil betyde et fald på seks procent.
Går I også ned i arbejdstid?
– Nej. Vi løfter i flok, og der er også stadig opgaver, som vi skal løse.
I regner ikke med at fyre?
– Det er ikke planen, men jeg kan ikke give nogen garantier. Jeg kan stå i en situation i august eller september, hvor verden ser anderledes ud, siger Ulrik Petersen, der forstsætter:
– Alle enheder i vores forretning er ramt, men nogen er hårdere ramt end andre. Isobar er også ramt, men ikke så hårdt som mediebureauerne. Og det viser os, at den balance, vi ønskede at skabe, da Magnetix (det nuværende Isobar, red.) kom ind i folden i 2016, giver rigtig god mening. Der er selvfølgelig Isobar-kunder, der skærer, men globalt ser vi også, at der er kunder, der accelererer den digitale agenda. De strategiske projekter, som er lagt for kunderne, bliver generelt fastholdt.
Hvad er dine forventning til resten af året?
– Det kan jeg ikke sige. Vi arbejder som nævnt efter forskellige scenarier, men det er usikkert hvor det ender, siger Ulrik Petersen.