I sidste uge afholdt Adobe et Digital Marketing Summit i London, hvor de havde sat 1.800 europæiske digitale marketingfolk i stævne.

Efter i mange år at have siddet på den kreative branche, har Adobe gjort deres indtog i den digitale marketing-branche, gennem massive investeringer i virksomheder og i udvikling af nye systemer, der tager hånd om hele marketingprocessen, fra produktion til måling og optimering af kampagner.

– Vi skal afkorte afstanden mellem det kunden oplever – altså indholdet og det virksomheden måler og analyserer, fortæller Brad Rencher, senior vice president og general manager for Adobe’s digital marketing-divison.

Han ser data som kernen i enhver marketing strategi, selvom han også understreger, at data ikke er noget værd, uden et ekspressivt indhold. Indholdet er netop det, som aktiverer og driver strategien – holder strategien i live. Og oven i det hele kommer business intelligence med måling og optimering af effektivitet og return on investments (ROI).

Et andet væsentligt element er brugernes privatliv, som skal sikres gennem gennemsigtighed. I øjeblikket er der stor fokus på, hvordan brugerdata bruges online. – Vi skal beskytte forbrugeren og samtidig flytte virksomhedernes forretning fremad, lyder det fra Brad Rencher.

Er det så noget nyt? Nej, det nye er ifølge Brad Rencher, at forbrugeren forlanger det. Derudover siger han:

”Marketing er under forandring. Der er sket et skred i branchen, og nye discipliner dukker op”.

For Adobe er der fire punkter på dagsordenen:

– Personalised experiences

– Advertising

– Publishing

– Social Marketing

Under det ligger discipliner som ”predictive marketing” og det at drive multichannel kampagner, indeholdende individuelle og data-optimerede brugeroplevelser – og fortsat ”tracke” effekt og sørge for, at ens ”return on ad spend” (ROAS) ikke løber løbsk. Dertil er der yderligere hensynet til at forstå offline og online.

Adobe’s tekniske direktør, Kevin Lynch oplever, at der i øjeblikket sker en transformation inden for marketing – nogle vil også kalde det et opbrud.

– Vi ser det som vores vigtigste opgave at kunne ”connecte” de kreative teams med resten af marketingafdelingen, fortæller Kevin Lynch og begrunder, hvorfor man har valgt at opdele virksomheden i to forretningsdivisioner: Digital Media og Digital Marketing og som skal skabe synergien mellem indhold og data i digital markedsføring.

Det skal være mindre kompliceret at dele indhold med sine kolleger. Det skal være lettere at samarbejde og give feed-back på nyt indhold og ændringer. Det gør naturligvis op med måden at arbejde på.

– Den transformation, som vi ser i øjeblikket, kommer til foregå i tre steps med fokus på på cloud, multi-screen og social computing. Vi skal være i stand til at levere et ”dashboard of information”, uanset om det er indhold eller insights fra en marketingkampagne. Marketing skal kunne reagere på det, der sker ligenu, lyder det fra Kevin Lynch og uddyber:

”Det skal være muligt at optimere og foretage ændringer ved at have direkte adgang til både indhold og insights. Det handler grundlæggende om at opsamle data, som kan anvendes på tværs af forskellige kanaler, da kunderne ikke længere er tilstede i kun én kanal. Derfor er det vigtigt at måle, teste og optimere på alle kontaktpunkter”.

Centralt for digital marketing bliver at kunne aflæse trends i ”real time” og reagere hurtigt på de forandringer, som virksomhederne dagligt kommer til at stå over for i fremtiden.