Var det noget med en potentiel online-kundekreds på omkring de 350 millioner? Er svaret ja tak, så er det Kina og den købestærke kinesiske middelklasse, man skal have fat i.

Og det lyder jo meget fint, men for mange, især mindre og mellemstore virksomheder, er det kinesiske e-handelsmarked ensbetydende med masser af hurdler: Sprog, kultur, marketing, logistik, betaling, kundeservice, told og tusind andre ting tårner sig op for det indre blik – og mange opgiver på forhånd.

Men det behøver ikke være så svært. For via den halvandet år gamle danske rådgivningsvirksomhed Ehubnordic kan danske virksomheder få direkte hul igennem til de kinesiske forbrugere. Uden at de behøver at bekymre sig om marketing, kundeservice og betaling.

– Man kan sige, at Ehubnordic er et slags full service e-handelskoncept, der giver danske og andre nordiske virksomheder mulighed for at prøve kræfter med det kinesiske online-marked i trygge rammer – og uden at være nødt til at foretage de store investeringer, siger Ann Christin Mahrt, der er marketingchef hos Ehubnordic.

PostNord banede vej

Ehubnordic, som blev etableret i marts sidste år, er delvist ejet af PostNord, og det var oprindelig også et samarbejde mellem PostNord og det kinesiske postvæsen, der banede vejen for den e-handelsløsning, Ehubnordic tilbyder i dag.

I 2015 fik PostNord nemlig – via det dansk-kinesiske post-samarbejde – en licensaftale med Kinas største e-handelsfirma Alibaba, som står bag flere handelsportaler: Herunder Taobao, en C2C markedsplads som den Blå Avis, vi kender herhjemme, samt de to B2C-portaler Tmall og Tmall Global, som nærmest kan sammenlignes med Amazon.

Og det er her, på Tmall Global, at PostNord og Ehubnordic har åbnet en webshop, hvor nordiske virksomheder kan markedsføre og sælge deres varer direkte til millioner af kinesiske forbrugere.

– I modsætning til Tmall rummer Tmall Global kun internationale brands, og ikke kinesiske. Desuden garanterer Alibaba, at der ikke er tale om kopi-produkter, som ellers typisk udgør et stort problem i Kina.

– Det gør, at de kinesiske forbrugere har stor tillid til portalen, og derfor er det en oplagt mulighed for små og mellemstore virksomheder til at prøve kræfter med markedet, siger Ann Christin Mahrt.

Stelton venter kraftig vækst

Indtil videre har otte nordiske brands fra gourmetfødevarer over accessories til wellness og design besluttet at teste mulighederne på Tmall Global sammen med Ehubnordic.

Fra små og mindre kendte virksomheder, der kun vil sælge online til kineserne, og til større og mere kendte brands, der ser portalen som en salgskanal, der kan supplere andre kanaler, som fx agentur eller deciderede butikker i Kina.

Et af de danske brands, der netop nu høster erfaringer med Tmall Global er Stelton.

Virksomheden sælger allerede via agent i Kina, men har valgt også at være til stede på Tmall Global.

Finn Gram-Jensen, Steltons Export Manager, fortæller hvorfor:

– Vi får stadig flere henvendelser fra Kina, så vi er ikke i tvivl om, at der er et marked for vore design produkter. Vi har flere kunder i Kina, og salget er stigende. Vi ønsker at øge vores salg i Kina, men overvejer p.t. med hvilket set-up det skal gøres. Så derfor ville vi gerne bruge online muligheden til at teste potentialet for vore produkter.

Hvorfor faldt valget på markedspladsen Tmall Global? 

– Tmall Global har ry for at være platformen, hvor kineserne vælger ”ægte” varer, og ikke kopivarer. Via samarbejdet med Ehubnordic, får vi her en mulighed for at prøve nettet af, uden selv at skulle gå 100 procent ind.

Ehubnordic står for Steltons go live-aktiviteter, marketing, kundeservice og returvare-håndtering, og sikrer dermed, at Stelton er i Kina uden at være fysisk tilstede, som Finn Gram-Jensen formulerer det.

Og forventningerne til de næste 3-5 år? 

– Kraftig vækst i eksporten til Kina, såvel direkte salg, som nethandel.

Nordisk kvalitet er in

Og Steltons  Export Manager har højst sandsynligt noget at have optimismen i, for ifølge Ehubnordic er kinesernes efterspørgsel efter nordiske kvalitets- og designprodukter i betydelig vækst.

– Den generelle vækst gør, at flere og flere kinesere har et større økonomisk råderum. Det betyder dels, at de efterspørger produkter af bedre kvalitet og begynder at gå mere op i, om de produkter, de køber, er sunde, om de har en ”historie”, og om de er originale.

– Dels betyder den stigende velstand, at flere og flere kinesere rejser, og dermed kommer de i berøring med nye produkter, som fx fødevarer og designs, som de efterfølgende gerne vil kunne købe derhjemme. Så markedspotentialet er stort, siger Ann Christin Mahrt.

Er der bestemte produktgrupper, der særlig interesserer kineserne?

– Interessen er ret bred, men man kan fremhæve design, personlig pleje og kosmetik, fødevarer, sundhed og mor/barn-produkter. Her er mulighederne fine for nordiske brands, som kineserne forbinder med autenticitet, kvalitet, sikkerhed og sundhed.

Men hvad med betaling? Kan de danske virksomheder være sikre på, at få deres penge hjem?

– Ja, der er ingen grund til at bekymre sig om dårlige betalere. Alibaba, der står bag Tmall Global, ejer også Alipay, som er verdens største online- og mobil-betalingssystem. Så når fx en kinesisk kunde køber en Stelton-kande, foregår betalingen via Alipay, som efterfølgende frigiver pengene til den danske virksomhed.

Fifth Avenue – online

Og det er da heller ikke just bekymrede miner, der præger kvinderne bag modefirmaet MinSkatCopenhagen, Sarah Thillerup Morley og Ida Rosenkilde Thillerup.

Her har man gennem et par år haft stort fokus på e-handel, siger Sarah Morley, der er CEO i virksomheden:

– Minskat Copenhagen brandet sælges både online og gennem traditionelle modebutikker globalt, men vi har set klart den største vækst gennem egne hjemmesider, som vi har sat mange ressourcer ind på, og også gennem de større online-partnere – primært inden for fashion.

– 2017 er året, hvor vores strategiarbejde har ligget meget i Sydøstasien såsom Hongkong, Taiwan, Filippinerne og Malaysia, og selvfølgeligt Kina, som udgør et enormt potentiale.

Hvorfor faldt jeres valg på markedspladsen Tmall Global?

– Tmall Global er ofte beskrevet som en online-version af Manhattans Fifth Avenue: En prestigefuld adresse med adgang til internationale mærkevarer, og vi ser det som en pålidelig platform, hvor kinesiske forbrugere nemt og forholdsvis hurtigt kan købe internationale brands, der ikke er let tilgængelige i de traditionelle, lokale butikker, siger Sarah Morley.

Hun peger desuden på flere andre fordele ved platformen:

–  Tmall Global accepterer kun verificerede butikker, og det giver kunderne en garanti for, at produkter, der sælges der, er ægte. Det styrker forbrugernes tillid og de kinesiske kunder er ofte loyale over for et brand, de har haft en god oplevelse med og vender tilbage og køber igen. Og så benytter Tmall Global Alipay, som kineserne kender, så de er bekendt med betalingsprocesserne og har tillid til dem.

Og jeres forventninger til de næste 3-5 år?

– Efterspørgslen efter kvalitetsprodukter stiger hele tiden i Kina, og med Tmall Global er processen med at købe mærkevarer og specialiteter fra hele verden blevet yderligere forenklet for den kinesiske forbruger, siger Sarah Morley og tilføjer:

– Så vi regner med at Sydøstasien og ikke mindst Kina bliver blandt vores største markeder i de kommende år, og vi er spændte på for alvor at tage hul på aktiviteterne. Kina er et af verdens mest lovende markeder og oplagt at satse på for et dansk design-brand som Minskat Copenhagen.

FAKTA

– Ehubnordic er et dansk rådgivningsfirma, der hjælper mindre og mellemstore nordiske virksomheder i gang med direkte online-handel til de kinesiske forbrugere. 
 
– Salget sker via en nordisk webshop på markedsplatformen Tmall Global, der ejes af Kinas største e-handelsvirksomhed Alibaba. Ehubnordic tilbyder en full service-løsning på Tmall Global, herunder bl.a. go live-aktiviteter, marketing, kundeservice og returvare-håndtering.
 

– Da der er tale om oversøisk handel, sendes varen direkte fra sælgers lager/webshop i Norden. Dette har stor betydning for den kinesiske forbrugers tillid til at produktet er originalt og også beregnet til de nordiske forbrugere.

– Det er ikke nødvendigt for virksomheden at have hverken fysisk adresse, bankkonto eller at søge om produktgodkendelse i Kina, for at være med på webshoppen.

– Betaling er sikret via Alibabas online- og mobilbetalingsordning Alipay.

– Hvis man gerne vil have sine produkter på Tmall Global via Ehubnordic, skal man regne med et start up fee på 50.000 kroner og omkring 60.000 kroner årligt i support-omkostninger.

– Dertil kommer marketingomkostninger på mellem 60.000 og 120.000 om året, alt efter hvilken løsning, man vælger. Læs mere på www.ehubnordic.com