Margrethe Vestager og Europa-Kommissionen har tirsdag startet en undersøgelse af Google, der potentielt kan blive skelsættende for det digitale annoncemarked i hele Europa.

Sådan lyder det fra både Danske Annoncører og Markedsførere samt Danske Medier.

De to interesseorganisationer hilser EU’s kamp mod Google velkommen. Begge organisationer mener nemlig, at Googles dominans på markedet for digitale annoncer er så markant, at det er stærkt konkurrenceforvridende. Det er netop konkurrenceelementet, som konkurrencekommissær Vestagers folk undersøger.

– Google sidder lige nu både på den del af teknologien, der sælger digitale annoncer, og den del af teknologien, der køber digitale annoncer. Grundlæggende kan Google altså give sig selv bedre vilkår i det digitale annoncesalg ved at lade sælgersiden vide, hvad købersiden gerne vil give for de digitale annoncer, siger Holger Wilcks, direktør i Danske Annoncører og Markedsførere.

Også i Danske Medier, der er interesseorganisation for de private medier, bliver EU’s undersøgelse hilst velkommen.

– Medmindre der er totalt lige adgang til data, så er det ikke fair konkurrence. Googles begrænsninger gør det meget svært for andre udbydere at konkurrere mod dem, og vi er enige i, at det er uigennemsigtigt, siger Allan Sørensen.

I et indlæg i Markedsføring tirsdag gik Ekstra Bladets kommercielle direktør Signe Skarequist og annoncedirektør Thomas Lue Lytzen også i kødet på Google for at skævvride det digitale annoncemarked.

– Udfordringerne tårner sig op for den virksomhed, der oprindeligt blev skabt for at give alle lige muligheder med værdigrundlaget ’don’t do evil’, skriver de i indlægget.

Milliardbøde til Google i Frankrig

Der er flere elementer i den undersøgelse, EU har startet mod Google. For det første vil EU granske, om Google tilbageholder data om det digitale annoncemarked fra andre aktører i sådan en grad, at det er konkurrenceforvridende.

Derudover planlægger Google at udfase tredjepartscookies i Google Chrome-browseren. I stedet vil Google introducere sit eget system til indsamling af data: ”Privacy Sandbox”. Denne løsning vil EU også gå efter i sømmene for at vurdere, om den er konkurrenceforvridende.

– Google får en masse information via sine teknologier, som gør, at de kan byde under andre konkurrerende udbydere. Der er her tale om få ører, der kan gøre forskellen på et vinderbud på en digital annonce, så det er viden, som helt sikkert giver en unfair konkurrence, siger Holger Wilcks fra Danske Annoncører og Markedsførere.

Google selv har ikke ønsket at stille op til interview. Men i en skriftlig kommentar lyder det, at “tusindvis af europæiske virksomheder bruger vores annonceprodukter (…) fordi de er konkurrencedygtige og effektive”.

Google skriver også, at tech-virksomheden vil arbejde “konstruktivt” sammen med Europa-Kommissionen “besvare deres spørgsmål og demonstrere fordelene ved vores produkter for europæiske virksomheder og forbrugere”.

Håber på bedre priser

Undersøgelsen af Google kommer ikke som nogen overraskelse. I foråret tabte Google en stor principiel sag om sine annonceplatforme ved en fransk domstol. Her blev Google idømt en bøde på 189 millioner euro for at misbruge sin dominans på det digitale annoncemarked.

Ifølge Holger Wilcks er den franske dom et tegn på, at Google “reelt spiller urent spil”.

– Vi har jo set, at annoncemarkedet har været i enormt kraftig vækst. Men alle små virksomheder, som forsøger sig på markedet, har ikke oplevet den enorme vækst, Google har. De har kæmpet. Det kunne tyde på, at en dominerende spiller gør det svært for andre at komme ind, siger han.

Hvad ville en EU-kendelse betyde for annoncørerne?

– Vi ønsker i bund og grund et åbent, transparent og fair marked for onlineannoncer. Som annoncør håber man, at man sender sine annoncer af sted, uden at platformen indvirker unfair på prisen, effektiviteten eller placeringen. Vi må vente og se, hvad Google gør. Men det ville være godt, hvis alle fulgte samme regler på markedet. Det ville give bedre vilkår, bedre priser og bedre effekt for annoncørerne, siger Holger Wilcks.

Danske Medier tror også, effekten ville være positiv for medierne.

– Vi håber, at vi ser det samme resultat som i Frankrig, hvor Google åbner op for deres teknologi og giver andre aktører adgang til data. Det ville konkret betyde, at flere udbydere kan øge konkurrencen, skærpe kvaliteten og sænke priserne, siger Allan Sørensen, digital chef.