Denne artikel blev bragt første gang den 16. juni. Vi har valgt at hive den frem igen, fordi Apples ændringer af iOS-15 netop er trådt i kraft i denne uge.

Apple fjerner muligheden for at tracke åbninger på nyhedsbreve.

Det gør tech-giganten for at beskytte brugernes data bedre, når Apple udruller iOS 15-opdateringen i efteråret. Men det er samtidig et stort benspænd for de virksomheder, der arbejder med nyhedsbreve som en del af deres markedsføring. Det betyder nemlig, at åbningsraten som måleværktøj bliver langt mindre præcis. Sådan lyder det fra David McNally, der er adm. direktør i mailfirmaet Ubivox.

– Det betyder helt sikkert, at vores statistik for åbningsrater bliver mere upræcis. Og åbningsraten bliver en meget mindre værdifuld statistik, siger han.

– Konkret bliver vi nødt til at sortere alle data for nyhedsbreve åbnet i Apples Mail-app fra i vores statistik. Så kan vi stadig lave et tal, men det bliver dårligere, for der mangler noget. Det er et indikativt tal, vi kan vise vores kunder, siger han.

Her er de data, du virkelig skal fokusere på

Det er dog ikke ensbetydende med, at det fremover bliver umuligt at bruge nyhedsbreve i sin markedsføring, understreger David McNally.

– Det bedste råd er, at du uanset hvad skal bruge de statistikker, du har, til noget. Jeg ville i langt højere grad fokusere på klik-videre-tal og konverteringer til salg for at fokusere på de nyhedsbrevsmodtagere, der er mest vigtige. Konverteringer til salg er stadig kongen over al statistik, hvis du laver nyhedsbrevs-markedsføring, siger han.

Grundlæggende er de brugere, der kommer ind på et site og klikker sig videre også mere interessante end dem, der bare forlader det igen, siger David McNally. Men her er indskrænkningerne i cookies på sites også en stor udfordring, og det gør kun klik-videre-tal endnu mere værdifulde.

– Det kan du så bruge til at målrette dine nyhedsbreve endnu mere mod dem. Men åbningen er den første hurdle til at lave et salg i en virksomhed. Får de ikke åbnet, så bliver der ikke solgt noget, og derfor vil vi stadig gerne være klogere på, hvad der får folk til at åbne et nyhedsbrev, siger han.

Men der er visse virksomheder, for hvem ændringerne er et større problem end andre, understreger han.

– Det bliver et hårdt slag for de virksomheder, for hvem informationen og fortællingen i selve nyhedsbrevet er vigtigere, end at modtagerne klikker videre. Du mister muligheden for analysere den aktivitet ordentligt.

Risikerer at spamme brugerne

David McNally anbefaler, at virksomhederne forbereder sig på, at lignende tiltag vil blive indført af andre mailudbydere.

– Jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før det også bliver taget op af Gmail, Outlook og Yahoo-mail. Lige nu mister vi ikke dataen fra dem, og det gør dem mere værd. Men når først én har gennemført det her, så undersøger de andre også muligheden for at gøre det samme. Privacy er en tendens, som flere og flere brugere efterspørger, fordi det virker fornuftigt for dem.

Der er mange, der sender nyhedsbreve, som også gerne vil sortere de inaktive modtagere fra, så det ikke kommer til at virke som spam – mister man muligheden for det?

– Vi har altid anbefalet at finde de inaktive modtagere. Folk mister interessen for budskaber. Altid. Så de skal findes og fjernes, for det tangerer spam at sende til dem. Den mulighed mister du. Du kan så frasortere dem, der ikke klikker videre – men det bliver en hård skæringsgrænse.