Komikerparret Finn Nørbygaard og Jacob Haugaard blev nærmest kult tilbage i slutfirserne og op gennem 90’erne. Ikke mindst fordi Carlsberg og reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners sendte de to herrer ind i reklameblokken for appelsinvanden Tuborg Squash, og den gule sodavand fra Carlsberg blev dengang for over 20 år siden uløseligt forbundet med Finn & Jacob.
Så uløseligt, faktisk, at da reklamebureauet Halbye Kaag i foråret genoplivede komikerparret i reklamesammenhæng, og lod dem promovere Becel-margarine, så gav det ekko nede i Carlsbergs dybe datakælder.
For når Becel-filmen med Finn og Jacobs karakteristiske, århusianske dialog toner frem på skærmen, så stiger communication awareness for Tuborg Squash med 2,2 pct. Det viser de løbende målinger, som Carlsberg foretager på sine forskellig brands.
Sætter vi kroner og øre på med udgangspunkt i den måde, Gallup opgør bruttospending på tv, svarer det til godt 220.000 kroner ved en standard GRP-pris på cirka 6.000 kroner.
Antager vi, at Becels Finn og Jacob-univers skal ”holde” i et års tid eller halvandet, kommer man i runde tal op på en bruttoværdi i omegnen af 660.000 kroner. Gratis markedsføring lige ned i lommen på Carlsberg. Og det er da ”ikke så ringe endda”, nu vi er i genbrugs-afdelingen.
Gratis reklame
Kirsten Ægidius, der er marketingdirektør i Carlsberg Danmark, sad ganske vist ikke i stolen, dengang Jacob solgte Squash til Finn, men derfor kan hun sagtens glæde sig over den uventede effekt.
– Det har givet mærket et skub på awareness, og det er da dejligt med lidt gratis reklame. Og selv om det ikke er kæmpeudsving, er effekten forholdsvis tydelig, fordi vi ikke har kørt aktivt på med Tuborg Squash-reklamer i en rum tid, og derfor ligger med et ret konstant kendskab, siger hun.
Så I er ikke sure over, at Becel og Halbye Kaag har støvet Finn & Jacob af til eget brug?
– Nej da. Dels har det jo altså en positiv effekt på kendskabet til Squash-mærket, og dels er det da sjovt, at der stadig er liv i det gamle univers. Så det har vi ingen problemer med. Omvendt synes jeg måske nok, det er lidt pudsigt, at de vælger et univers, der gennem mange år har været tæt forbundet med et helt andet brand, siger Kirsten Ægidius.
Læs hele historien i Markedsføring nr. 13-2010, der udkommer i denne uge.