Opdateret med yderligere to shortlister: Med en global pandemi som bagtæppe har Cannes Lions International Festival of Creativity – populært kaldet ‘VM i reklame’ – slået de virtuelle døre op for en af årets største branchebegivenheder.

255 danske cases er sendt ind til bedømmelse, og de første er allerede i løbet af weekenden blevet shortlistet.

Det er kategorierne Health & Wellness, Pharma, Design, Media, Outdoor og Print & Publishing, der har offentliggjort shortlister.

Samlet set er det blevet til otte danske projekter på shortlister, fordelt på fire bureauer.

De shortlistede er:

Design
– Hello Monday for Fingerspelling with Machine Learning for American Society for Deaf Children (UX, UI & Journey Design)
– Hello Monday for Fingerspelling with Machine Learning for American Society for Deaf Children (Digital Design)
– Kühl & Han for H&M Looop for H&M (Retail Environment & Experience Design)
– Kühl & Han for H&M Look for H&M (Event Storytelling)

Media 
– Uncle Grey for Truthmark for Canon (Use of digital platforms)

Outdoor 
– Robert/Boisen & Like-minded for Lotto Christmas Collection for Danske Spil (Promotional Items & Printed Media)
– Kühl & Han for H&M Look for H&M (Displays)

Print & Publishing 
– Uncle Grey for Missed Shots for Canon (Cultural Insight)

Fald i antal indsendelser

Festivalens juryer bedømmer i år samlet set 29.074 indsendte cases fra 90 forskellige lande. 

Juryerne bedømmer denne gang arbejde fra to år, 2020 og 2021, da prisuddelingen ved Cannes Lions-festivalen i 2020 blev aflyst på grund af coronapandemien.

Sidste gang festivalen blev afholdt fysisk var i 2019, hvor der var indsendt 30.953 arbejder. Der er altså tale om et reelt fald i antallet af indsendelser.

Ifølge branchemediet Adweek kan faldet i antal indsendelser skyldes, at de store bureaunetværk af omkostningsmæssige årsager har valgt primært at indsende cases fra de seneste 12 måneder, ikke de seneste 24.

Cannes Lions-arrangørerne oplyser i en pressemeddelelse, at man i år har set et bredere miks af indsendere.

– Tallene viser, at der er 14 procent flere indsendelser fra uafhængige bureauer og 19 procent flere indsendelser fra produktionsselskaber, hedder det i meddelelsen.

Løser reelle forretningsudfordringer

Ifølge festivalens direktør, Simon Cook, fortæller de indsendte cases fra 2020 og 2021 ”en historie om, hvordan kreativitet har skiftet form under den globale pandemi, og viser hvor stærk en motor kreativiteten er i forandringsprocesser.”

Festivalen har i samme ånd i år introduceret prisen ”Creative Business Transformation Lions”, der netop skal hylde den kreativitet, der driver forretningen frem.

– Prisen har fået et stærkt første år, og det indikerer, at kreative virksomheder i stigende grad bliver bedt om at bidrage til at løse reelle forretningsudfordringer. Og bringe deres kompetencer i spil i forhold til forretningen som helhed, siger Simon Cook i meddelelsen.

Cannes Lions-arrangørerne oplyser videre, at ”det digitale fortsætter med stærk vækst”, og at kategorier som Social & Influencer og Creative eCommerce Lions har set vækst på henholdsvis 14 og 12 procent i antallet af indsendelser.

Årets Cannes Lions-vindere offentliggøres via livestreamede awardshows på festivalens hjemmeside fra 21. til 25. juni.

Markedsføring følger Cannes Lions-festivalen hele ugen.