En tre minutter lang video med autentiske optagelser fra børnefødsler i Danmark, Grækenland, Tjekkiet og Ungarn, er blevet ”talk of the town” i hele Europa og er på to uger blevet set tæt på 120 millioner gange.

Filmen er udviklet for Europa-Parlamentet, af danske & Co., og har ud over de mange views også opnået over en halv million sociale interaktioner, samt masser af medieomtale i bl.a. tyske Das Bild, Focus Online og magasinet Forbes.

Hertil kommer omtale i stribevis af nationale TV-kanaler i bl.a. Frankrig, Italien, Slovenien, Litauen og Grækenland.
 

Og hos & Co. har teamet bag filmen – Trine Aagaard Eisinger, partner og client service director, Johan Køhler, partner og tekstforfatter, og Emil Towity, mediestrateg – da også svært ved at finde noget, at være ked af.

– Vi har forsøgt at skabe en pull-effekt ved at få de sociale medier til at skubbe til PR-sporet, og det ser ud til at være lykkedes. Der kom ret hurtigt omtale i flere store TV-stationer, som fx RAI Uno i Italien, som ellers er et relativt EU-negativt land. Men filmen og dens budskab blev omtalt positivt, siger Trine Aagaard Eisinger.

Medier over hele verden

Nationale TV-kanaler i Slovenien, Litauen, Grækenland og Cypern har også omtalt filmen positivt, og senest har den franske morgen-TV-kanal, Télé Matin, bragt et langt indslag om ”la vidéo virale du Parlement Européen”. 

Dertil kommer enkelthistorier, som fx at den tyske forbundsregering har bedt om at have videoen øverst på dens officielle hjemmeside, og at Rigas transportselskab har givet mulighed for at lade filmen køre i 600 busser og tog.

Og sidst men ikke mindst har nogle af verdens mest kendte medier som fx Financial Times været i røret hos det danske bureau:

– Både Financial Times og amerikanske Politico har ringet og spurgt ind til den kreative proces. Det er nyt. Normalt er det jo branchemedier, der kigger på dén vinkel, men her rækker interessen for den del bredere ud, fortæller Johan Køhler.

I øjeblikket kører filmen på TV i 26 lande, og de mange reaktioner vækker naturligt nok glæde på bureauet:

– Vi niver stadig os selv i armen, når vi ser hvor det her rejser hen, siger Trine Aagaard Eisinger.

Opbakning fra alle 

Mediestrategisk har Europa-Parlamentet et samarbejde med Ogilvy, men ifølge Emil Towity er det bemærkelsesværdigt, hvordan alle omkring projektet har bakket op.

– Det har været ret fantastisk at se, hvordan samtlige partnere, der har været involveret i projektet, har bakket om vores tilgang og skubbet på. Og lige nu kan vi se, at intensiteten vokser dag for dag, siger han og tilføjer:

– Selv generaldirektøren for Europa-Parlamentet har udtalt sig og sagt, at kampagnen ”løser en ellers umulig opgave”. Og det er specielt stærkt at se opbakningen på baggrund af sidste gang, parlamentet kørte en kampagne-video: Den fik ikke mere end en million views og i øvrigt voldsomt megen kritik med på vejen. Så mange har nok rystet lidt på hænderne undervejs.

Emil Towity peger også på samspillet mellem de mange forskellige kanaler som en vigtig faktor:

– Det er meget afgørende, og derfor er det også godt at se, at views kommer fra både paid, owned og earned, så det hele har fået en flot ”lang hale”.

Risikabel kombo

Også flere politikere har delt filmen på deres sociale medie-profiler – bl.a. andre den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, og meldingerne, der strømmer ind til det danske bureau, er stort set udelukkende positive. 

– Vi oplever, at der sker lige præcis det, vi havde håbet på: Der opstår en samtale, og også folk i selv traditionelt EU-negative lande taler godt om kampagnen, siger Johan Køhler.

Bureauet har tidligere erfaringer med blockbuster-successer som ”The DNA Journey” for momondo, og ”Alt det vi deler” for TV 2 – sidstnævnte var i øvrigt en af årsagerne til, at det danske bureau blev valgt til opgaven – så man kunne allerede fra de første ”toner” mærke, hvor det ville bære hen.

– Vi er virkelig tilfredse. Vi havde ikke turdet håbe på så stor en effekt, siger Trine Aagaard Eisinger.

Har I et mål for, hvor meget I skal løfte stemmeprocenten?

– Nej, der lå ikke noget mål på det i briefen. Den handlede om at skabe awareness og samtale. Men internt og for egen regning er det da klart, at vi håber, det lykkes at få en højere stemmeprocent denne gang.

Men som Johan Køhler siger, så er det jo – uanset hvad – politik.

– Vi frygtede også lidt kombo’en med sociale meder og politik, for man ved jo godt, hvor den cocktail kan ende, og nogen vil jo altid kritisere, det ved vi. Men overvejende er de meldinger, vi får ind, positive. 

Kommer filmen her op på de samme tal som fx ”Alt det vi deler”?

– Det er svært at sige. Men umiddelbart tror vi det ikke. Det vil typisk være sværere at få folk til at dele en film som denne, fordi det handler om EU. 

Hvorfor det?

– Fordi det i udgangspunktet er mere omkostningsfrit at dele momondo-filmen og TV 2-filmen. For selv om ”Choose Your Future” ikke er partipolitisk, så har det ”en pris” at dele den, fordi man alligevel tager en eller anden form for stilling. 

Se et par af medieomtalerne her.

Margrethe Vestagers post

Klip fra italienske RAI 1

Klip fra franske Télé-Matin