Et lille program til almindelige internetbrowsere, der automatisk donerer et beløb til en velgørende organisation, hver gang brugeren e-handler hos en af de tilmeldte online-butikker er, hvad der har udløst Edison-Prisen 2008, som uddeles af it-mediet Computerworld.
Forbrugeren skal ikke betale mere for varen, til gengæld giver den tilmeldte butik et beløb per handel til Engodsag.dk, som sender donationen videre, efter at have beholdt 25 procent.
Begrundelserne for, at det var Engodsag.dk, der skulle modtage prisen er blandt andet, at produktet er spændende og nyskabende, og at virksomheden med succes har implementeret ideen.
– Der er topkarakter på originalitet, og virksomheden har bevist, at der er kvalitet i det, den laver. Man har evnet at eksekvere, og jeg føler mig overbevist om, at det fortsætter de kommende år, siger Jeppe Harrit, som sad med i dommerpanelet.
Han er til daglig administrerende direktør i 2C change.
Susanne Kaufmann, direktør i Dansk Iværksætterforening, sad ligeledes med i dommerpanelet.
– Det er flot at skabe en virksomhed, der kan løbe rundt, på baggrund af velgørenhed. Det er ikke tit, at vi ser en virksomhed med velgørenhedsperspektiv, der kan det, siger hun.
Rosinen i dommerpanel-pølseenden Henrik Albertsen, administrerende direktør i Nordic Venture Partners, er skeptisk over for konceptet, men ikke over for de dokumenterede bedrifter med årlig stigende omsætning og næsten 150.000 danske brugere.
– Personligt bryder jeg mig ikke om konceptet autodonation. Men ifølge tallene kan mange godt lide det. Det er en imponerende vækst, de har, så meget tyder på, at mange er uenige med mig, siger han.
sm