Det danske bureau Vertic kan lige nu glæde sig over ros fra en af verdens største reklame-organisationer – den amerikanske Association of National Advertisers (ANA).

Organisationen fremhæver i en ny rapport – med titlen ”Discovering Brand Purpose – a playbook for uncovering the “why” of your business” – tre af bureauets cases.

Og det vækker både glæde og stolthed hos Vertics grundlægger og adm. direktør, Sebastian Jespersen.

–  ANA er jo en organisation, der har fingeren på pulsen, og som er med til at sætte tonen i markedet, så det er vi utrolig stolte af, siger han.

De tre cases, der fremhæves, kommer fra henholdsvis den tyske software-gigant SAP, danske Rockwool og den australske bio-pharma virksomhed CSL, der bl.a. fremstiller medicin til behandling af sjældne sygdomme.

Fundament for forretning

Om de tre virksomheder siger Sebastian Jespersen:

– Det er jo virksomheder fra forskellige brancher og med meget forskellige målgrupper, men fælles for brand purpose-arbejde er, at det ikke bare er en marketing-gimmick – eller konstrueret bare for at tjene flere penge. 

– Man har som udgangspunkt, at purpose-arbejdet skal danne fundamentet for god forretning. Dit purpose skal være den ekstra dimension, der fortæller historien om, hvorfor du som virksomhed er til. Det handler om en tro på, at dine kunder ikke køber, hvad du laver – de køber, hvorfor du laver det, du gør. 

– Med andre ord, de køber ind på det commitment, du har givet til den omverden, du er afhængig af for at få succes.

Kan du give et eksempel på uheldigt purpose-arbejde?

– Nu vil jeg ikke hænge konkrete brands ud, men der findes jo rørende reklamefilm, hvor virksomheder fortæller om deres gode gerninger – vasker ællinger rene, som er smurt ind i olie på stranden.

– Men man må bare aldrig tro, at man kan bilde forbrugerne noget emotionelt ind ved hjælp af enkeltstående initiativer eller film, der giver våde øjne. Hvis det bliver fernis, så rammer det brandet i nakken som en boomerang.

Dansk baggrund er en fordel

Hvad er det, Vertic kan med purpose, der får ANA til at fremhæve netop jeres kunders brands som gode eksempler?

– Jeg tror vi er gode til at slå fast, at purpose duer, hvis det også er en god forretning. Det er jo på mange måder ret simpelt: Hvis du er troværdig, som kommerciel virksomhed, så tjener du også penge.

– Og så tror jeg også, at vores tre cases er gode eksempler på, at vi som danskere faktisk har ret meget at byde på med vores baggrund. 

Hvordan det?

– Vertic er jo dansk, også selv om vi i dag arbejder globalt. Og det er ikke fordi, jeg mener, at danskere er bedre end andre, men purpose-tankegangen falder bare naturligt i tråd med den måde, vi tænker på. 

– Jeg tror ikke, at vi alene vil acceptere profit som slutmålet – der skal ligeledes være ansvarlighed, så det også handler om, hvordan vi skaber profit og til hvem.

Stenuld eller hørelse?

Fornylig var en række af topcheferne i USA’s største virksomheder ude med en underskrevet erklæring om, at profit ikke længere var det eneste formål, men at målet var at skabe værdi for alle virksomhedens interessenter – kunder, medarbejdere, leverandører, samfund og aktionærer.

Hvad tænker du om det – er der en bevægelse i gang?

– Nu er det jo ikke så svært at underskrive en hensigtserklæring, og det er fint med commitment, men jeg tror også, folk er trætte af at høre flotte ord om, hvad vi skal nå i 2025 eller 2030.

– Men når det er sagt, så er der en voksende bevidsthed. Vi fornemmer en nysgerrighed i markedet, når vi siger, at hvis I gør sådan her, så er det en god forretning. Så ja, interessen er der.

Og hvorfor er f.eks. Rockwools purpose-arbejde fremhævet i rapporten?

– Fordi virksomheden, der jo som bekendt producerer stenuld, ikke taler om stenuld. Det er der nemlig meget få mennesker, der interesserer sig for. Til gengæld interesserer vi os for, hvad der sker, hvis der går ild vores bolig – og for at op mod ¼ af børn i institutioner ikke hører godt nok på grund af dårlig akustik. 

– At skabe løsninger på disse ting er deres forretning – men samtidig connecter de også med forbrugerne i stedet for at ”tale til” dem om sig selv. Eller om stenuld.

Virksomhederne kan – og skal

Så hvis man skal få lyst til at bruge sin tid på et kommercielt brand, skal brandet altså levere andet og mere end en” god historie” – der skal være ægte holdninger og handlinger bag?

– Ja, præcis. Og hvis du kigger i et internationalt perspektiv, så tror flere mennesker i dag faktisk  også mere på, at det er virksomhederne, og ikke staten, der kommer til at definere deres liv og fremtid, siger Sebastian Jespersen, der henviser til en analyse – Edelman Trust Barometer.

Analysen viser blandt andet, at 76 procent af respondenterne mener, at virksomhederne og deres CEO’s skal gå forrest, når det gælder emner som ligeløn og miljø – og ikke vente på, at deres respektive regeringer foretager sig noget.

– Her er Danmark jo en undtagelse, fordi det offentlige sørger for børnehaver, understøttelse og plejehjem, men sådan ser hele verden ikke ud. 

– Og især blandt de yngre generationer viser flere analyser, at man søger handling og commitment fra kommercielle brands. Og får man det, så vil man også gerne knytte sig til disse brands. For så giver det mening i forhold til ens egne værdier og holdninger.

Vil du gerne være klogere på, hvordan purpose kan understøtte din forretning, så deltag på Digital Copenhagen – læs mere på www.digitalcopenhagen.dk