Red Dot Design Award er en af verdens mest anerkendte brand- og designpriser, og nu kan designbureauet 1508 sammen med tech-søsteren Strømlin glæde sig over en af de fineste af slagsen – en ”Best of the Best” Red Dot Award 2020.

Prisen gives for parternes arbejde med at digitalisere kunstsamlingen på SMK, Statens Museum for Kunst, ved hjælp af kunstig intelligens og dermed ”sætte kunsten fri”, og det glæder man sig over på museet:

– Det er en stor ære for os, at SMK Open hædres på denne måde. SMK Open har for alvor bragt os op i superligaen for åben kulturarv, siger Jonas Heide Smith, Head of Digital, Statens Museum for Kunst.

Kun 0,8 procent af de indsendte cases belønnes med en ”Best of the Best” – og med prisen er det danske projektet også i spil til Red Dot Awards Grand Prix 2020.

Kun lille del kan ses på museet

Statens Museum for Kunst rummer en samling på mere end 250.000 værker, men 99,3 procent af samlingen ligger i arkiver i kælderen. 

Det vil sige, at selv om man fysisk besøger museet og tager sig virkelig god tid til at se samtlige udstillede værker, så vil man kun have set 0,7 procent af samlingen …

Så det, bureauerne 1508 og Strømlin har gjort, kan bedst beskrives som en løsning, der giver alle mennesker mulighed for at opleve og interagere med kunst.

" SMK Open har for alvor bragt os op i superligaen for åben kulturarv.
Jonas Heide Smith | Head of Digital | Statens Museum for Kunst

Indtil videre er 89.000 værker gjort tilgængelige, og ifølge Mikkel Jespersen, 1508, gør SMK Open ikke blot værkerne tilgængelige online:

– Man kan sige, at vi sætter værkerne fri: Omkring 2/3 af samlingen er uden for ophavsret, og må dermed anvendes frit af danskerne til alt fra undervisningsmateriale til print på en sofapude, siger han.

Tilgængeligt via et API

På sitet kan man f.eks. søge uden på forhånd at have taget stilling til, hvad man leder efter: Om det er motiv, kunstner, farve, periode eller materiale. 

Hvert registreret værk har sin egen digitale side og rummer mulighed for at kommentere, bidrage med egen viden eller stille spørgsmål til museets kunsthistoriske personale. 

Artiklen fortsætter under billedet.

"Stue i Strandgade med solskin på gulvet" fra 1901 af kunstneren Vilhelm Hammershøi er et af de kendte værker, der kan bruges frit via det Red Dot-belønnede projekt, SMK Open. Foto: Fra OpenSMK.dk.

Og som en ekstra service er alt digitalt materiale tilgængeligt via et API, så det er frit for alle at indbygge SMK’s data direkte i deres egne services – en feature, som Jonas Heide Smith glæder sig også over, at juryen fremhæver:

– Vi har fået stor ros for tilgængeliggørelsen af store mængder materiale, men også for arbejdet med at gøre materialet bredt anvendeligt ved hjælp af maskinlæring, siger han og tilføjer:

– Og ikke mindst for den API-baserede tilgang, der vender traditionel digital museumspraksis på hovedet og gør museet til en platform for brugernes behov og kreativitet.

Besøg selv SMK Open her – og læs mere om casen hos 1508 her

Også andre danske priser

Hos 1508 kan man i år også glæde sig over en Red Dot Award for den visuelle identitet til Nuuday, tidligere har vi fortalt om Creuna, der i år også har vundet to af de prestigefulde priser – og der er flere danske navne at finde blandt årets vindere.

Således gør også Marketsquare sig bemærket – det sker med en Red Dot Award for bureauets butiksdesign til den grønlandske dagligvarekæde Pilersuisoq.

Løsningen tager med bureauets ord ”afsæt i det grønlandske folk, kultur og de store forskelle fra by til bygd. Ved at bruge lokale portrætter og symboler er hver butik blevet en unik, lokal oplevelse, som er med til at skabe en øget national stolthed.” 

Og prisen har vakt stor glæde både hos Pilersuisoq og på KNI’s hovedkontor i Grønland: 

– Vi kan godt være stolte af, at dommerne har belønnet vores nye design. Vi har været oppe imod noget af det allerbedste design i verden, og så er det altså flot at få en pris hjem til Grønland, siger marketingchef Anders Stenbakken i en pressemeddelelse fra parterne.

I 2020 er 6.690 indsendte projekter fra 50 lande blevet vurderet af Red Dot Awards juryer. 

De vindende projekter udstilles senere i år på The Red Dot Design Museum i Tyskland, der rummer en af verdens største samlinger af nutidigt design.