Influenten Rasmus Kolbe, der også er kendt som Lakserytteren, kunne ikke drømme om at lade sig shampoo-aflønne, men han mener ikke, at en standardaflønning af influenter ligger lige for. 

– Jeg er for meget værd til at arbejde for gaver. Jeg vil gerne lave ting gratis, men det med at bare få en creme og så sige at den er fed, det holder ikke i min verden. Jeg rådgiver alle til slet ikke at lave noget for gaver, siger Rasmus Kolbe til Markedsføring.

Aflønningen af influenter er blevet genstand for debat, efter formanden for Danske Bloggere, Lisbeth Kiel, til avisen.dk i denne uge udtalte, at ”mange bloggere og influencere aflønnes med shampoo og appelsinjuice, mens mellemmænd scorer pengene fra de virksomheder, der reklameres for.”

Udtalelsen faldt efter skatteminister Karsten Lauritzen (V) lancerede et nyt tiltag, der skal sikre, at ”det alternative arbejdsmarked på de sociale medier” betaler skat.

Onsdag kaldte Pernille C. Lotus, der er CEO i Smac Agency, shampoo-aflønningen for ”direkte ødelæggende for en ellers succesfuld og super eksplosiv branche.”

Rasmus Kolbe vil ikke gøre sig til dommer over, hvordan den enkelte influent lader sig aflønne. 

– Man skal sige ja, hvis det er et produkt, man gerne vil have og synes, at man er det værd. Man skal bare huske, at man skal betale skat, siger Rasmus Kolbe. 

Skal man have en standard-aflønning?

– Influenter er iværksættere, og de fleste arbejder på projektbasis. Og det er generelt sjælendt, at vi har standarder for, hvordan vi prissætter ting. Det vil være svært at lave en standard for, hvad et billede på Instagram er værd. Det kommer helt an på sammenhængen, siger han. 

Hvad betyder det for branchen, at der er shampoo-lønninger?

– Som jeg ser branchen, så er der de etablerede influenter, som arbejder meget professionelt med at lave indhold for virksomheder – og som får løn. Og så er der en hel masse mikro-influenter, som famler i blinde. Der har vi alle sammen været. Men jeg synes ikke, at det er så wild west-agtigt, som man kan få indtryk af, siger Rasmus Kolbe.