En række af landets store supermarkedskæder har trykket loyalitetsknappen i bund med lanceringen af en række nye apps. I kampen om kunderne har kundeklubberne dermed gjort et digitalt comeback.

Det vurderer Per Østergaard Jacobsen, der er ekstern lektor ved CBS’ institut for Marketing, og ekspert i blandt andet detailkæders loyalitetsprogrammer. Han peger på, at udviklingen giver ”rigtig god mening set fra et marketingperspektiv.” 

– Ved at kommunikere direkte til forbrugerne med personlige og relevante tilbud på mobilen, bliver deres tilbudsmarkedsføring langt mere effektiv og kan måles langt hurtigere, end når den er spredt ud på forskellige platforme som tilbudsaviser, TV-reklamer og printannoncer, siger han.

Per Østergaard Jacobsen peger desuden på, at der er flere globale tendenser, som er med til at sætte skub i udviklingen af de digitale kundeklubber netop nu.

– Der er blandt andet væksten i brugen af mobile enheder, forbrugernes stigende ønske om convenience, urbanisering, hele bæredygtighedsagendaen og så den voldsomme vækst i e-handlen, vi har oplevet de seneste måneder, siger han.

Per Østergaard Jacobsen fortsætter:

– Dertil kommer, at detailkæderne har indset – som eksempelvis også World Economic Forum tidligere har slået fast – at man ikke skal give det samme tilbud til alle. Det er langt mere effektivt med personaliserede tilbud. De opfattes som mere relevante af forbrugerne, der er mere lede ved traditionelle reklamer end nogensinde tidligere. 

Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor ved institut for Marketing, CBS. Foto: Uffe Jørgensen Odde

føtex: Personlige tilbud er vejen frem

Kampen om forbrugernes gunst på det danske detail- og dagligvaremarked er benhård, og det er i også i det lys, lanceringen af de nye apps og digitale loyalitetskoncepter de seneste måneder – såsom Bilka Plus, føtex Plus og Coop Prime – skal ses, mener Per Østergaard Jacobsen.

Med disse apps og loyalitetsprogrammer opsamles data, der gør det muligt for kæderne at skabe den en-til-en-kommunikation med forbrugerne, som har været en hed marketing-drøm for mange i årevis.

Og forbrugerne ser ud til at tage pænt imod de nye apps og fordelsprogrammer fra detailkæderne.

Eksempelvis blev Føtex Plus app’en downloadet over 250.000 gange i løbet af den første uge efter lanceringen i juni. Ambitionen er at få 500.000 danskere til at downloade app’en inden årsskiftet. 

Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange, der har downloadet føtex Plus-app’en per dags dato.

Karin Sommer, marketingdirektør i føtex, forklarede tankerne bag den nye føtex Plus app således i en pressemeddelelse en uge efter lanceringen:

– Danskerne bliver hver dag mødt af tilbud og inspiration – og meget af det er måske ikke lige relevant for os alle sammen. Med føtex Plus gør vi tilbuddene mere personlige, samtidig med at vi samler dem et sted, lød det.

Tanken er også, at alle føtex’ tilbud altid skal være lige ved hånden, uanset om man modtager den trykte tilbudsavis eller ej. 

– I januar skar vi tilbudsavisen med 40 procent for at minimere vores klimaaftryk. Med føtex Plus tager vi så endnu et skridt mod at blive mere bæredygtige, nu hvor kunderne kan finde tilbudsavisen i app’en. Det betyder, at det bliver muligt for alle vores kunder at have tilbuddene lige ved hånden, sagde Karin Sommer. 

Ifølge marketingdirektøren er føtex Plus ”en del af en større rejse mod at udvikle og optimere den indkøbsoplevelse, de fleste af os kender”. 

" Rigtig brug af kundedata bliver ekstrem vigtig i tiden fremover
Marius Klemo, Head of Brand & Digital, Elkjøp, til kampanje.com

Detail-apps downloades i tusindvis

Foruden føtex har også en anden Salling Group-kæde, Bilka, fornylig lanceret en Plus-app, mens lignede loyalitetskoncepter fra andre danske detailkæder, såsom MENYkortet, Coop kortet (1,7 millioner medlemmer) og Lidl Plus,har været på markedet et stykke tid.

Zoomer man ind på LIDL Plus app’en, der blev lanceret i august 2018, så har LIDL siden arbejdet intenst med målrettet markedsføring og forskellige former for belønninger til loyale kunder. For godt et år siden rundede den digitale kundeklub 355.000 medlemmer. 

– Det går stadig godt for LIDL Plus-app’en med fortsat vækst, siger Morten Vestberg, kommunikationschef i LIDL. 

Han ønsker heller ikke at oplyse, hvor mange der har downloadet app’en per dags dato.

Retter man blikket mod Norge, så har elektronikkæden Elkjøp ifølge Kampanje formået at få hele én million nordmænd til at melde sig ind i kædens digitale kundeklub på under ét år, og kæden satser nu hårdt på personaliserede reklamer, hvilket blandt andet ses som en kæmpe forretningsfordel i forhold til kampen mod Amazon. 

Dertil kommer, at ”rigtig brug af kundedata bliver ekstrem vigtig i tiden fremover”, som Marius Klemo, Head of Brand & Digital, siger til det norske marketingmedie.