Nu afdøde Jan Duckert, der i begyndelsen af 1970’erne sammen med den kreative spydspids Peter Wibroe grundlagde reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners, som i årtier var det førende bureau i Danmark, har sat massive aftryk i den danske reklamebranche.

Sådan lyder det fra førende brancheprofiler.

En af dem er Jesper Kunde, stifter og ejer af Kunde & Co, der blev introduceret til reklamebranchen af Jan Duckert, da Jesper Kunde som ung blev ansat som assistent for marketingchefen på Tuborg. 

– Med det job var man bare med på alt omkring Grøn Tuborg, og det betød tæt samarbejde med Jan og Peter Wibroe, og så kunne man jo faktisk ikke få en bedre introduktion til den branche, da de var absolut de bedste og helt fantastiske, siger Jesper Kunde.

Han fortæller, at han lærte utroligt meget på kort tid. Samtidig så han, hvad Jan Duckert konkret betød: 

– Jan var den, der sørgede for, at de kreative fik lov til at lave alt det, man ikke normalt får lov til at lave som kreativ. Han var deres guard. Hvis de ikke fik deres frirum, kørte han hårdt tilbage på kunden – han forsvarede den kreative frihed, siger Jesper Kunde.

" Jan var den, der sørgede for, at de kreative fik lov til at lave alt det, man ikke normalt får lov til at lave som kreativ.
Jesper Kunde, stifter og ejer, Kunde & Co

Kæmpe respekt

Siden blev Jesper Kunde og Jan Duckert konkurrenter.

Og Jan Duckert blev ”nok den eneste konkurrent”, som Jesper Kunde har haft rigtig respekt for, forklarer han og uddyber:

– Man kan kæmpe for at vinde, og så vinder man, men så kommer problemerne, for hvordan holder man sig på toppen? Det svære er ikke at vinde én gang, men at holde sig på toppen og blive ved med at vinde. Det formåede Jan, og det har jeg dyb respekt for. Det at blive ved med at sætte nye hold og drive bureauet fremad, så man hele tiden var med fremme, det er flot, og det er det, jeg vil huske og respektere allermest, for det er værd at misunde for ethvert kreativt bureau, siger Jesper Kunde.

Kort om Jan Duckert

  • Navn: Jan Duckert
  • Født: 4. december 1947
  • Uddannelse: Cand.merc.
  • Især kendt for sin rolle i Wibroe, Duckert & Partners (WDP) og PeopleGroup. PeopleGroup blev adskilt fra WDP i april 2017.

Han forklarer videre, at han mener, at Jan Duckert var en ægte kriger for kreativitet.

– Det er en af de andre ting, som jeg respekterer ham rigtig meget for: At han ikke var som alle de andre. Dem, der prøver at sige, at de er idealister på de kreatives vegne, og som bare gør det for, at de kan sælge deres bureau. Selvom vi har set ud som store konkurrenter, så startede han mig op, og vi har haft de samme værdier, så han vil være savnet. Meget, siger Jesper Kunde.

Ifølge Frederik Preisler, der er partner hos Mensch, spillede Jan Duckert en hovedrolle i den respekt, der siden 1970’erne blev skabt for det kreative håndværk.

– Jeg har altid haft en opfattelse af, at han var – om ikke den første – så i hvert fald en af de første, der forstod, at kreativitet har en værdi. Da han kom ind i branchen, levede bureauerne vist mest af provision, men Duckert forstod, at det, Wibroe kunne, var meget mere værd end at få lidt procenter på medieindrykningerne, siger Frederik Preisler, der fortsætter: 

– Dermed gjorde han ikke blot deres egen forretning mere værd, men skabte også en respekt om det kreative håndværk, som mange har levet af siden.

Jan Duckert blev 73 år.

" Han var – om ikke den første – så i hvert fald en af de første, der forstod, at kreativitet har en værdi.
Frederik Preisler, partner, Mencsh