Da Jesper Kunde sidste år mødte Markedsføring i forbindelse med offentliggørelsen af endnu et regnskab med millionoverskud, kom han med en dyster forudsigelse:

– Det kan være, at vi sidder her om et år, og så ser det helt anderledes ud, fordi alting er gået i stå i løbet af året, sagde Jesper Kunde.

Er du bekymret for det?

– Ja, det er jeg. Det er meget tættere på, end mange folk tror. 

Den næste krise?

– Ja. 100 procent.

Der kommer altid en krise – det er bare spørgsmålet hvornår – men du mener, at…

– Vi er tæt på, fordi der er så mange ting, der kan spille ind. Det er også et spørgsmål om psykologi. Det går godt i Danmark, men problemet er, at vi er blevet meget mere internationalt afhængige. Så det er ikke nok, at det går godt herhjemme, sagde Jesper Kunde.

Selv om det, der dengang fremkaldte de dystre forudsigelser, især var de mulige følger af Brexit og finansmarkedet, hvis form det var svært at gennemskue, så står det klart, at Kunde & Co-stifteren i dag har sagt farvel til medarbejdere, han har skåret 50 procent af sin egen hyre, mens hans ansatte er gået 20 procent ned i løn – i første omgang frem til august. 

Lang og sej opstigning 

I et nyt, stort interview, der bringes i maj-udgaven af Markedsføring, forklarer Jesper Kunde, at han ruster sig til, at coronakrisen bliver både langvarig og hårdere end finanskrisen. 

– Hvis vi laver et nulresultat i år, så er det fint. Og vi ruster os til, at det bliver rigtig voldsomt, siger han.

Jesper Kunde tilføjer: 

– I 2019 opnåede vi et tilfredsstillende resultat på 18,1 millioner kroner før skat. Normalt udlodder vi hele overskuddet efter skat (13,9 millioner kroner, red.), men i år er det langtfra sikkert. 

Fristen for at aflevere årsregnskab er blevet forlænget af Erhvervsstyrelsen, og det giver Jesper Kunde mulighed for først til august at beslutte, om han skal overføre årets resultat til egenkapitalen. 

– Jeg tror dog, at vi bliver nødt til at gøre det, da jeg forventer, at det bliver en lang og sej opstigning, siger han. 

Jesper Kunde forklarer, at ”alle kriser er som et V.”

– Men det kører meget hurtigere ned, end det kører op. Og den her krise er meget værre, fordi der er blevet lavet meget mere skade end tidligere på vej ned, så min forventning er, at det bliver sværere at komme op. Det kan koste bureauer livet, siger han.

Kommende måneder afgørende

Ifølge Jesper Kunde bliver det de kommende måneder afgørende for bureauerne, hvordan virksomhedernes marketingafdelinger klarer sig. 

For sker der det samme som i 2008, hvor marketing, ifølge Kunde, ”faldt nedad i mange organisationer”, så kan det også få en negativ effekt på bureauerne, fordi det dermed er tydeligt, at marketing bliver set som en udgift og ikke som en investering.

– Samtidig er markedsføring det letteste at skære i. Og vi kan allerede se det ske – mange skærer alt det, de kan for at komme igennem året, siger Jesper Kunde. 

Han tilføjer: 

– Og vi ved også fra tidligere, at det i den her periode – hvor meget står stille – handler om at holde sammen på bureauet. Derfor er det så vigtigt at tilpasse sig hurtigt. 

Læs hele interviewet med Jesper Kunde i maj-udgaven af Markedsføring. Her kan du også læse meget mere om coronakrisen:

  • Marketing tryktestet fra alle sider
  • Coronakrisen gør virksomheders formål konkrete
  • Reklameparaderne sænkes 
  • Booster coronakrisen e-handlen? + Seks veje til e-commerce-succes

Læs også..:

  • Hvordan Isobars nye Global President, Martin Bochineck, der skal vækste bureauet med 100 procent, går til opgaven
  • Hvorfor Burger King og McDonald’s dominerer på Warcs top 100-lister – og hvad bureauer og annoncører kan lære af de amerikanske giganter
  • Hvad Lars Bo Jeppesen egentlig vil i Parken Sport & Entertainment
  • Hvorfor IPG Mediabrands har sadlet om på insourcing-fronten
  • … Og meget mere…