Dansk Annoncørforenings adm. direktør, Holger Wilcks, går nu ind i debatten om fremtidens aflønnings-modeller af mediebureauer. 

Holger Wilcks kalder mediebureauet for ”en afgørende samarbejdspartner for mange annoncører.”

– Alligevel svarede tre ud af fire adspurgte annoncører, at de savner indsigt i deres mediebureaus aflønningsmodel, viste Dansk Annoncørforenings transparensanalyse fra 2018, siger han og fortsætter: 

– Så det er kun naturligt at se måden, bureauet bliver aflønnet på, som et kritisk skridt på vejen til at etablere et produktivt samarbejde, der leverer håndgribelig return on investment for annoncøren og giver bureauet en mulighed for at blive belønnet for de succeser, det er er med til at skabe. 

Holger Wilcks peger på, at ”bevægelsen henimod værdibaseret aflønning er en erkendelse af, at når bureauer og annoncører har fælles mål, bliver outputtet bedre for begge.”

– Men træerne vokser ikke ind i himlen. Det tager tid og kræfter at skabe en ny aflønningsmodel. Det gøres bedst i et tæt samarbejde mellem finans, procurement og marketing, så man sikrer målbarhed, markedspriser og understøttelse af forretningsmålsætningerne, siger Holger Wilcks. 

Han tilføjer:

– Man bør overveje at supplere hårde salgstal med målbare, bløde KPI’er som eksempelvis samarbejdsevner med andre bureauer. De store krav til målbarhed, der er en forudsætning for værdibaseret aflønning, udelukker derfor desværre også mange mindre annoncører fra at vælge den vej. 

Annoncørforeningens adm. direktør minder videre annoncørerne om, at ”værdibaseret aflønning kommer i mange former.” 

– Lige fra den rene bonusmodel til en ægte deling af risici og belønning, siger han.

Holger Wilcks henviser til en undersøgelse fra World Federation of Advertisers, som Dansk Annoncørforening er medlem af, der ”entydigt viste, at en værdibaseret aflønningsmodel først for alvor skaber resultater, når begge parter reelt har noget at vinde eller tabe.”

– Flere internationale annoncører benytter derfor modeller, hvor 50 procent af mediebureauets profitmargin bliver sat på spil. Det skal selvfølgelig afbalanceres med en tilsvarende, potentiel belønning. Modellen forudsætter dog, at mediebureauet i forhandlingen er åbent om sin indtjeningsstruktur og sin margin, siger Holger Wilcks, der mener, at ”transparens dermed igen bliver helt centralt.” 

– Som annoncør er det en god lejlighed til også at få indsigt i den del af indtjeningen hos bureauet, der ikke er omfattet af aflønningsmodellen, fordi den kommer indirekte gennem annoncørens medieinvesteringer, siger Holger Wilcks.