Google Analytics er ulovligt, som det virker i dag. Sådan skrev Datatilsynet i går i en meddelelse til danske virksomheder. 

Det vækker dybe panderynker blandt flere danske marketingprofessionelle, som nu enten skal ændre deres brug af værktøjet eller finde et helt andet værktøj til at indsamle data.

Men at løse problemet bør faktisk ikke være særligt svært, lyder det fra Joakim Ditlev, der er medstifter af marketing-konsulenthuset Messbar. 

”Omfanget kan være stort, fordi der er så mange små og mellemstore virksomheder, der bruger Google Analytics. Men egentlig er det ikke et stort problem,” siger Joakim Ditlev. 

Han forklarer, at Google også den 1. juli 2023 lukker for indsamlingen af data til Google Analytics og erstatter det med et nyt statistik-værktøj, Google Analytics 4. Samtidig har det i måneder været ventet, at Datatilsynet ville kende brugen af Google Analytics ulovlig i Danmark. 

”Intet af det, Datatilsynet har meldt ud, ændrer ved, at det er noget, danske marketeers skal rykke på uanset hvad. Lukningen af det gamle Google Analytics er det reelle problem, for hvis ikke du finder en erstatning, så mister du muligheden for at indsamle statistik på dit website,” siger han. 

At gøre Analytics lovligt er bøvlet

Men hvad skal du så gøre, hvis du som virksomhed bruger Google Analytics til din markedsføring?

Ifølge Joakim Ditlev kan du godt gøre din brug af Google Analytics lovlig, som Datatilsynet også skriver. Det gør du ved hjælp af en såkaldt reverse proxy, som i sidste ende kan sikre, at du ikke sender kunders data til USA – som er det, der ifølge myndighederne er ulovligt ved Google Analytics i dag. 

En proxy serverer fungerer simpelt forklaret som en server, der ligger imellem Google Analytics og din hjemmeside og enten fjerner eller ændrer data, der kan identificere brugeren, inden data bliver sendt til amerikanske servere.

Men på lang sigt er det ikke en god løsning, vurderer Joakim Ditlev.

”Det er en tis-i-bukserne-effekt. Jeg mener, at det eneste rette er at sige, at du nu har en oplagt mulighed for at se på, hvordan du rent faktisk måler på brugeradfærd og hvilken løsning, du skal bruge,” siger han. 

Markedsføring har bedt Joakim Ditlev pege på konkrete forslag til platforme, som i så fald kan erstatte det Google Analytics, mange bruger i dag.

Her er de bedste alternativer

Et forslag er naturligvis at skifte til afløseren, Google Analytics 4. 

”Google Analytics 4 er ikke en opgradering, men en helt ny måde at indsamle data på. De har bygget et system, der kan mange flere ting, men personligt vurderer jeg også, at det er meget mere avanceret at bruge og ikke særlig brugervenligt,” siger Joakim Ditlev. 

Derfor er Joakim Ditlev selv varsom med at anbefale værktøjet. Samtidig, siger han, ved vi endnu ikke, om også Google Analytics 4 vil indsamle data på en måde, der kan være i strid med EU-regler – det er EU lige nu ved at se på. 

”Du kan godt bruge Google Analytics 4 som afløser. Men det behøver heller ikke være det værktøj.” 

Derfor foreslår han følgende tre platforme blandt de mange statistikværktøjer, som Messbar har testet. Fælles for dem alle er, at de behandler data i overensstemmelse med GDPR-reglerne og ikke er dyre alternativer. 

Simple Analytics: ”Her kan du næsten kun måle på, hvor meget trafik, du får ind. Og så kan du selv sætte ekstra handlinger på, der måler, hvis brugerne eksempelvis udfylder en formular. Hvis du stadig som marketingafdeling er der, hvor du kun måler på, hvor mange besøgende, du får, så kan det sagtens være et godt alternativ.”

Piwik Pro og Matomo: ”De to værktøjer er rimeligt sammenlignelige med Google Analytics. De kan stort set det samme, og du får også nogle funktioner som heat maps, hvor du kan se, hvordan brugerne klikker ind på dine menuer, ligesom du kan følge flowet for, hvad brugerne faktisk foretager sig på forsiden, og hvilke ture, de tager rundt på sitet. Det er en mere direkte indsigt i brugeradfærd frem for rå statistik. Og det kan være meget nyttigt i en helt almindelig marketingafdeling.” 

Derudover tilføjer Joakim Ditlev, at der er tale om relativt prisbillige alternativer til det gratis Google Analytics-værktøj. 

”Det er forholdsvis billige platforme. Det koster ikke mere end at have en Mailchimp-konto kørende. Har du et meget trafikeret site, betaler du mere, for du betaler ud fra trafikken. Men er du et site med et par tusinde besøgende om måneden, så kan det klares for 2-3.000 kroner om året,” siger han og tilføjer:

”Er du til gengæld et kæmpe brand med masser af trafik, så er det en anden sag. Men så har du også et helt andet budget til din tech-stack, og så er du nok også for længst videre fra Google Analytics,” siger han. 

Men uanset hvad du ender med at gøre, så opfordrer Joakim Ditlev til, at virksomheder, som skal skifte Google Analytics ud, bruger anledningen til at overveje, hvad de indsamler og bruger data til.

”Det er god latin ikke at indsamle data på alt, fordi du kan. Det kan give andre problemer senere hen, fordi du risikerer at have samlet al mulig data ind, som du faktisk ikke kan bruge. Derfor skal du sørge for, at du bruger et værktøj, der ikke gør voldsomt meget mere, end du behøver.”