Greenpeace har iværksat en modkampagne imod Danish Crown.
Organisationen kræver, at Danish Crown trækker sin kampagne om ”klimakontrolleret gris” tilbage, fordi den i Greenpeaces optik er misvisende og falsk markedsføring. Organisationen har tidligere klaget til Forbugerombudsmanden for at bryde markedsføringsloven.
Danish Crown står til gengæld på mål for kampagnen og vil ikke trække den, har kommunikationsdirektør Astrid Gade sagt til Markedsføring. Danish Crown mener, at der er faktuelt belæg for deres kommunikation.
Derfor har Greenpeace besluttet at gå aktivistisk til værks. I flere københavnske supermarkeder har Greenpeace-aktivister sat klistermærker med ordlyden ”Advarsel: Greenwashing!” og ”ukontrolleret klimasvineri” på Danish Crowns pakker med ”klimakontrolleret gris”.
Greenpeace mener, modkampagnen er helt på sin plads.
– Vi har startet den her kampagne, fordi vi synes, det er så provokerende, at Danish Crown nægter at lytte til den kritik, vi er kommet med af deres kampagner og fortsætter med at have vildledende klistermærker på deres produkter, siger Kristine Clement, der er kampagneleder hos Greenpeace.
– Vi har så valgt at sætte nogle retvisende klistermærker oven på deres vildledende klistermærker for at give forbrugerne en sand kommunikation om, hvad der er i pakkerne, siger hun.
Danish Crown: Det er ulovligt
Ifølge Greenpeace er det et ”fredeligt” forsøg på ”at bringe oplysning til forbrugerne om Danish Crowns vildledende klimamærkning af svinekød”. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.
Men hos Danish Crown er man stærkt kritisk over for Greenpeaces ageren.
– Vi synes, det er ærgerligt, at Greenpeace skrider til sådan en ulovlig handling over for vores kunder. Vi har forsøgt at have en dialog med Greenpeace, og de har også klaget til Forbrugerombudsmanden. Derfor mener jeg, det er ærgerligt, at de vælger at skride til denne type aktivisme, siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown.
Astrid Gade Nielsen mener, at Greenpace burde afvente svar fra deres klage hos Forbrugerombudsmanden og undlade at skride til aktivisme.
– Jeg mener, det her er et udtryk for, at vi ikke har lov til at tale om klimaet, og det er problematisk, siger Astrid Gade Nielsen – dette har hun også skrevet i et debatindlæg til Markedsføring.
Danish Crown vurderer, at det er ulovligt, når Greenpeace sætter klistermærker på kødpakkerne.
– Jeg vil mene, at det, de gør, er ulovligt. Jeg mener, det er dybt problematisk og forkert. Jeg synes, de burde afvente den proces, der er ved Forbrugerombudsmanden, hvor de faktisk forsøger at få afklaret, hvad man kan sige i klimakommunikation.
Greenpeace: Helt på sin plads
Hos Greenpeace afviser man Danish Crowns kritik af, at kampagnen skulle være ulovlig.
Danish Crown mener, at det I gør, er ulovligt. Er det det?
– Det er forbrugeroplysning. Jeg vil sige, at Danish Crowns klistermærker er problematiske og ulovlige. Vi mener, at de overtræder markedsføringslovgivningen, fordi de fremsætter klimapåstande, de ikke kan dokumentere. I stedet for bare at finde os i det, så har vi handlet ved at sætte nye klistermærker på, siger Kristine Clement.
Er det den rette måde at gøre det på ved at sætte klistermærker på noget, der er andres ejendom?
– Danish Crown vælger at blive ved og lytter ikke til vores kritik. Derfor mener vi, det er på sin plads. Vi er gået et lille skridt ved at sætte klistermærker på. De kan tages nemt af igen, og de ødelægger ikke noget som helst.
Så du synes ikke, at det I gør, er ulovligt?
– Det, vi gør, er på sin plads, synes jeg. Jeg synes godt, at man må gå lidt til grænsen, når man oplever, at andre bryder loven og går over grænsen.
Danish Crown mener, I burde respektere og afvente den proces, der kører over jeres klage hos Forbrugerombudsmanden. Har de en pointe?
– Det gør vi også. Men vi mener også, at Danish Crown som et forsigtighedsprincip burde fjerne deres klistermærker, indtil der er faldet en dom. Den dom kunne give dem ret – men det tror vi ikke, at den kommer til at gøre. Så vi mener, at de fortsat misinformerer, og det synes vi ikke er i orden.