KLUMME: 2018 har været et dystert år for virksomhederne bag de sociale medier. Facebook har haft en række dårlige sager, Google+ lukker efter en datalæk, og de sociale medier har været boksebold for politikere og medier.

Og i 2019 vil der fortsat være en projektør rettet mod de sociale mediers gøren og laden. Men det vil også blive et år, hvor eksempelvis Facebook vil kæmpe med næb og klør for at genoprette befolkningens tillid.

Vi står over for et år, hvor det vil være til debat, hvad sociale medier er, og hvad vi bruger dem til. Det kan betyde ny lovgivning og store ændringer, og forhåbentlig skaber det også en mere oplyst debat om de sociale medier på længere sigt.

De sociale medier vil fortsætte med at udvikle sig uanset hvad, og brugerne vil forvente, at virksomheder og brands er til stede.

Derfor vil de kommende år handle om at spotte forandringer og gribe de nye formater. Og der er særligt et af dem, der slår igennem i 2019.

Det private på SoMe

Om det skyldes stigende interesse for privatliv, en utilfredshed med Facebook-væggen eller bare et ønske om autentisk indhold på sociale medier, er svært at konkludere.

Men sikkert er det, at Stories-formatet vokser ufortrødent. Facebook forventer, at Stories bliver et større format i 2019 end selve news-feedet. Hvis man ikke kender det, kan man kigge i toppen af både Facebook- og Messenger-appen.

Det giver en indikation af, hvor højt Facebook vurderer potentialet i de små film eller videoer, der kun er tilgængelige for en bestemt målgruppe i en kort periode. Der har ikke været et mere seismisk skift for de sociale medier, siden de introducerede selve news feedet.

Fuld opmærksomhed

For virksomheder er skiftet til stories på den ene side positivt. Når brugere ser en story, har man mere af deres opmærksomhed end i feedet. Men det er samtidig det farlige ved formatet.

For de nemme opslag med et stockfoto og brandlogo stikker voldsomt ud, når de ses i forlængelse af indhold fra venner og influencere, der mestrer Stories-formatet.

Formatet betyder også, at likes er midlertidige. Vi kan godt nok se reaktioner på vores Stories, men de forsvinder, når den udløber. Efter mange år med Facebook-væg og forfængeligheds-metrics, vil brugerne nu hellere se noget, hvor der slet ikke er likes, delinger og så videre. Det er ikke en udvikling, virksomheder kan sidde overhørig.

Så det drejer sig om at lære formatet og justere sin social medie-strategi i en rygende fart.

Den gyldne løsning mangler

Stories-formatet peger mod, at man skal have ambassadører for sin virksomhed. Men influencers skal ikke måles på likes og kommentarer fremover. Branchen skal finde andre metoder til at måle deres effekt. Hvad tjener virksomheden på at bruge en bestemt influencer på Instagram?

Ingen har ramt den gyldne løsning endnu. Men det næste skridt for gevinst på sociale medier er analytisk. Det handler om at få det forkromede overblik over alle kanaler og at kunne se, hvad de hver især genererer.

Vær meget opmærksom

Ønsket om mere direkte og kontakt på sociale medier er også tydelig i den større brug af direkte messaging mellem brugerne. Samtidig sker der en

stigning i de såkaldte micro-social networks såsom TikTok, der har et aparte Stories-format, som ikke forsvinder, og primært er musik-baseret. Det skal virkelig opleves for at forstås.

Alle de udviklinger viser, at der sker en omstilling på de sociale medier, som virksomhederne bør være yderst opmærksomme på.

Det stiller krav til virksomhederne om at være til stede, hvor brugerne vil tale med dem, og at kunne yde ensartet service, uanset platform. Det stiller også krav til produktionen af indhold, så virksomheder ikke bliver “onklen på Facebook”, vi har fravalgt at se opslag fra.