– Mor? Tænkte du over, at jeg en dag skulle på gymnasiet. Og at alle fra klassen kan se jeres baby-billeder af mig? Også dem fra første gang jeg var på potten …

Sådan lyder det i en ny kampagnefilm fra modetøjs-brandet HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS.

Målet er at sætte fokus på et voksende problem: At mange deler billeder på SoMe uden at tænke sig om. Eller i værste fald i ond vilje for at mobbe eller skade et andet menneske.

Kampagnen rummer blandt andet en speciel tøjkollektion, og en del af overskuddet fra salget heraf går til Red Barnet.

Og idéen: Den kommer fra bureauet Nordlid, der også står bag kampagnen:

–  Da jeg havde en relation til Red Barnet fra et tidligere samarbejde og samtidig har lidt kontakter i modeverdenen, rettede jeg henvendelse til begge sider, siger kreativ direktør Jesper Isholm fra Nordlid.

Han tilføjer: “For jeg synes, det er en vigtig sag”.

Jesper Isholm, kreativ direktør, Nordlid. Foto: PR.

Henvendelsen fra Nordlid er nu blevet til en kampagne, som ud over selve filmen rummer en særlig kollektion af blandt andet t-shirts og sweatshirts fra HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS.

Fanger mobilkameraets ”opmærksomhed”

Det hjerteformede printmotiv på tøjet indeholder således en QR-kode, som automatisk fanger mobilkameraets ”opmærksomhed”, hvis nogen tager billeder af personen, der har tøjet på.

Derefter får fotografen en pop up-reminder på skærmen med henvisning til kampagnewebsitet #spørgførduposter.

Her bliver man mindet om at spørge, eller i det mindste tænke, før man poster billeder af andre.

På kampagnesitet kan man også købe tøjet fra den nye QR-kollektion. Gør man det, støtter man samtidig Red Barnets arbejde for udsatte børn og unge.

Nikolai Nalu Heering, grundlægger, HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS. Foto: PR.

Men hvorfor går et modetøjs-brand ind i denne type kommunikation? 

Det har manden bag HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS, Nikolai Nalu Heering, et klart svar på.

Vil gerne signalere empati

– Det har altid betydet meget for mig at et brand skal stå for et eller andet. Ellers er det bare ting, siger han og tilføjer:

– Hvis man bare skal have tøj på, kan man jo købe det i supermarkederne, hvor priserne er langt mere spiselige.

Så hvilke værdier vil I som brand gerne signalere ved at gå i denne kampagne?

–  Empati er det første ord, der kommer til mig. Jeg er tiltrukket af scenarier, som indeholder empati. Det gælder mennesker, såvel som brands, siger Nikolai Nalu Heering og tilføjer:

– Betaler man 1.200 kroner for en sweatshirt, skulle man gerne – udover en trøje i god kvalitet – få en god følelse af at have købt sig ind i et univers, som man associerer positivt til. 

" Det har altid betydet meget for mig, at et brand skal stå for et eller andet.
Nikolai Nalu Heering | grundlægger | HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS

Nikolai Nalu Heering er heller ikke i tvivl om, at Red Barnet-arbejdet kan bidrage til at skabe empati.

– Jeg tror, at de fleste ting i livet handler om associations. Man får en bestemt følelse ud fra hvad man forbinder med en person, lyd, farve, duft – eller et brand, siger han og tilføjer:

– Med kampagnen vil vi gerne gøre det stilet og cool at støtte Red Barnet, så flere har lyst til at hjælpe.

Hjerteformen kan flere ting 

Hos Nordlid fortæller Jesper Isholm om det kreative greb med QR-koderne på tøjet:

–  De fleste nyere smartphones er jo ”født” med indbygget QR-scanner i kameraet, som automatisk fanger, hvis linsen peger på en QR-kode, siger han.

Bruger man sin mobil til at tage billeder at en person med hjertelogo-tøj på, bliver man mindet om at tænke sig om, før man deler billedet med andre. Foto: PR.

Bureauet fandt derfor på at ”hacke” funktionen og bruge det som en anderledes og overraskede måde at italesætte en god sag.

– Og så synes vi, at det hjerteformede QR-motiv ser ret cool ud. Både som print på en tøjkollektion og som kampagnesymbol på den gode sag. En lidt ny type funktionel beklædning kunne man sige. 

Hos HOMME HOMME PARIS / FEMME FEMME PARIS tror Nikolai Nalu Heering også på, at aktiviteten kan skabe værdi for mode-brandet:

– Det kan forhåbentlig skabe en langsigtet relation imellem os og vores kunder, siger han og tilføjer:

– Gør man tingene på en ren, sandfærdig og empatisk facon, tror jeg på, at der kan skabes basis for en længere levetid. Ikke kun i fashion. Og står valget en dag mellem to brands, kunne det måske tænkes, at kunden ville vælge det mest uselviske af de to.

Synd at begrave ideen

Hos Nordlid fortæller Jesper Isholm, at ideen blev til – som den slags ofte gør i den kreative branche – efter en snak på bureauet. I det konkrete tilfælde fordi en kollega havde læst en artikel: 

– Vi kom til at tale om, hvor alvorligt det kan være ikke at tænke sig om og spørge om lov, når man deler billeder på social, siger han og tilføjer:

– Og så blev vi enige om, at det var et problem, vi gerne ville prøve at løse på en anderledes og kreativ måde. Fordi det er vigtigt.

Helt undtagelsesvist har Norlid foræret idéen væk, selv om Jesper Isholm erkender, at det kan virke lidt paradoksalt: 

– Jeg mener jo, at den kreative idé er noget af det allerhelligste og noget af det, der retfærdiggør, at gode kampagner koster nogle penge. Fordi kreativitet virker, siger han og tilføjer: 

– Men da der jo hverken var en brief eller et budget, syntes vi, at det ville være synd at begrave idéen. Særligt når det handler om en alvorlig sag, som berører langt de fleste af os, og som bare bliver vigtigere og vigtigere.

Du kan besøge kampagnesitet her og se filmen herunder.