Kampen om opmærksomheden skærpes dag for dag. Forbrugerne er jo ikke modstandere af kommercielt indhold, de er blot trætte af irrelevant støj.

– Native Advertising er havnet i en Perfect Storm. På den ene side har vi forbrugerne, der ikke længere accepterer afbrydelser af afsender-fokuseret indhold, siger Jesper Laursen, CEO, Native Advertising Institute og Brand Movers. 

– Du får dem kun til at lytte, hvis du siger noget, de oplever som relevant og værdifuldt. Og så har du medierne, som oplever et dramatisk fald i indtægter på traditionelle annoncer.

– Alene ad blockers har betydet 25-30 pct. fald for nogle medier. De skal død og pine have hentet det tabte ind på noget andet. Mediebureauer og produktionsbureauer er jo heller ikke blinde for, hvilken vej det går, og hvis de vil fremstå fremsynede er de nødt til at presse på samme vej.

– Og endelig har du virksomhederne. De har længe kunnet se, at skal gøre noget andet, end de plejer. Derfor er de fleste ved at opbygge deres egne medier, men de har ikke publikum nok, så de har brug for at få deres indhold ud på andre platforme, altså sociale og traditionelle medier, hvor deres målgruppe allerede er, slutter altså

Jesper Laursen, der i øvrigt er arrangør af og en af 22 keynote speakers ved den første danske konference om værdien af Native Advertising senere på måneden. 

Det handler om skalering

Og han står ikke alene. En lang række medie- og bureaufolk er enige. Vi bringer nogle synspunkter:

– Hvis der kommer tryk på alle kedler, så kan Native gå virkelig hurtigt. Udgangspunktet er selvfølgelig lavt, men vi kan nemt se meget høje vækstrater allerede til næste år, uden at jeg kan komme med et præcist bud på, hvor vi lander. Det handler om skalering. Kort og godt, siger Lars Gjøls-Andersen, Managing Director hos MEC Access.

Også metroxpress tænker i samme retning:

– Vi budgetterer med, at Native Advertising skal udgøre 8-10 pct. af vores annonceomsætning i 2016. Der har allerede været en stor efterspørgsel på det i år, men vi forventer, at det for alvor rykker i det nye år. Dette kræver dog en fælles indsats fra både medier, bureauer og annoncører, siger Martin Ottesen, Client Director, MX.

Hos Politiken forventer de, at ”minimum 10 pct. af den digitale omsætning næste år vil komme fra Native Advertising”, forklarer annoncedirektør Henrik Børjesson. 

Tager egen medicin

Egmont Publishing ønsker ikke at udtale sig om konkrete tal, men fra content marketing afdelingen lyder det:.

– Vi forventer en stor stigning inden for området, og det bliver både budgetter, der flytter over fra traditionelle annoncer og helt nye penge. Vi oplever allerede mange virksomheder, der har indhold, men som ikke får nok øjne på det, og det beder de som om vores hjælp til.

I USA er man anderledes åbne, ikke mindst fordi de er bedre til at spise den medicin, de rundhåndet uddeler til annoncørerne:

– Native Ads sælger ud hver eneste måned i vore medier, og vi tager en betydelig højere pris for Native end for andre former for digital annoncering, siger Newell Thompson, Vice President for Custom Content divisionen hos Time Inc. News & Sports Group.

Han perspektiverer tankerne således:

– Hvis vi ser på den eksisterende offline forretning inden for Native – især i vore magasiner – så ligger det i størrelsen 20-30 pct. af de totale indtægter. Jeg ønsker ikke, at online indtjeningen bliver større fra Native. Der er nemlig også grænser for mængden af Native. Vi vil gerne beskytte det redaktionelle indhold.

Content & Native overstiger 50 pct. i 2020

Sam Rosen, Vice President of Marketing, The Atlantic, siger:

– Det er ikke muligt at sige, hvor en del af indtjeningen kommer fra Native i år, men i 2014 udgjorde Native 60 pct. af den totale indkomst. Og vi bliver ved med at investere i Native-koncepter og værktøjer.

I Danmark sidder Rikke Grundtvig, Chief Marketing Officer hos Dentsu Aegis med ansvar for Norden, Central- og  Østeuropa:

– Frem mod 2020 forventer vi, at de traditionelle annonceformater falder fra 75 pct. af markedet til under 50 pct., og pengene flytter over på forskellige content formater, herunder Native Advertising. Det går virkelig stærkt i øjeblikket, og vi anbefaler alle vores kunder at producere mere og bedre indhold, end de gør i dag.

Morten Kallmayer, annoncedirektør hos Jyllands-Posten siger:

– Jeg vil være ked af at sætte tal på, men Native er et vækstområde, og jeg tror, at vi kommer til at se markante stigninger både i digital og på print allerede næste år.

Se listen over talerne til Native Advertising Days her.