Nye tal viser, at fire millioner danskere over 18 år besøgte YouTube i oktober 2020. I gennemsnit brugte de 35 minutter om dagen på platformen. 

Det oplyser YouTube, der også oplyser, at ”størstedelen af alle besøg sker fra telefoner.” 

– Tallene viser, at dækningen er stor på de digitale medier. Der har været en konsensus om, at kongen var klassisk TV, der dog stadig står stærkt. Men jeg synes, at tallene viser, at det måske er tid til at gentænke den klassiske tilgang, siger Sune Nielsen, der er YouTubes salgschef i Danmark, og som både henviser til virksomheders indrykninger af klassiske reklamer og skabelsen af egentlige content-universer.

Han oplyser, at YouTube i Danmark har set en stor vækst i seningen af ”selvhjælpsvideoer, gør-det-selv-videoer, trænings-videoer, madlavning-videoer osv.” under coronakrisen. 

Hvor stor væksten konkret er, kan han ikke oplyse, men tallene rejser, ifølge Sune Nielsen, spørgsmålet om, hvorvidt brands ”er gode nok til at producere indhold, som brugerne engagerer sig i.” 

Sune Nielsen er salgschef for YouTube i Danmark. Foto: PR.

– Der er mange områder, hvor virksomheder og brands kan spille en rolle. Spørgsmålet er, om virksomheder kan rykke hurtigt på trends, når de bygger brands og kommunikerer kontinuerligt, siger Sune Nielsen.  

Han fremhæver, at videoer med ”ting jeg kan lave” i overskriften ”er steget eksplosivt det seneste år.” 

– Det kunne sagtens i højere grad være brands, der leverer sådan noget indhold, siger Sune Nielsen.

TV er stadig størst

Ifølge rapporten Medieudviklingen 2020 fra DR Medieforskning bruger danskerne i gennemsnit lidt mere end to timer på at se traditionelt fjernsyn om dagen.

TV-seningen er mest udbredt hos de ældste, der i gennemsnit ser mere end fire timers TV om dagen.

I rapporten er YouTube placeret i streaming-afdelingen, hvor det fremgår, at ”Netflix og YouTube er størst målt på antallet af ugentlige brugere.” 

Ifølge rapporten ses den største streaming-stigning blandt den ældste halvdel af befolkningen, mens det konkluderes, at ”hvis den udvikling fortsætter og for alvor begynder at gnave af det traditionelle TV-forbrug, vil det resultere i markante fald i forbruget de kommende år.”

Men noget tyder på, at jo større skærmen er desto bedre. Så når de fleste af YouTube-visningerne sker på mobilen, er det så et lige så stærkt medie?

Kort om YouTube

  • YouTube findes i dag i flere end 100 lande og på 80 forskellige sprog.
  • Der uploades 500 timers indhold i minuttet.
  • Der ser mere end en milliard videoer med indlæring hver dag.
  • Mere end 70 procent af alle visninger sker fra mobile enheder.
  • YouTube tilgængelig i 95 lande og regioner.
  • YouTube har flere end 30 millioner betalende abonnenter.

Kilde: YouTube/Google.

– Jeg vil være påpasselig med at sætte forskellige kanaler op mod hinanden på den måde. TV er ikke dødt, men vores medieforbrug forandrer sig. Og hvad vil det sige at se TV i dag? Noget YouTube-indhold bliver indtaget via den store skærm, som har nogle klare fordele. Men du sidder også ofte med din mobil i hånden. Og omvendt kan du sige, at hvis du sidder i bussen og konsumerer indhold på mobilen, så har du måske en anden nærhed. Jeg tror, at det for brands handler om at eksperimentere med, hvordan medierne supplerer hinanden bedst muligt, siger Sune Nielsen. 

YouTube oplyser, at antallet af nye kanaler næsten er fordoblet i løbet af det seneste år. Platformen bruges af private, foreninger, private selskaber og mediehuse, der publicerer egenproduktioner.  

Det gælder for eksempel DR, der, ifølge MediaWatch, samlet set haft flere end 900 millioner afspilninger af det indhold, der er blevet lagt ud på DR’s ni YouTube-kanaler.

Også hos TV 2, der har haft mere end en halv milliard hits, er man flittige til at publicere indhold.