Handlen på nettet foregår i stigende grad fra tablets og smartphones, viser årsrapporten fra FDIH.

Det stiller fornyede krav til de butikker, der går ind i nethandlen. Fordi kravene fra forbrugerne til brugervenlighed og tilgængelighed vokser støt.

– Butikkerne skal oppe sig og blive bedre til at være på forkant med kundernes ønsker. Forventningerne til digitale løsninger er store, og kunderne er utålmodige. Derfor skal vi kende kunderne og deres adfærd for at sikre dem de optimale løsninger, fortæller Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

Systemerne er der, og løsningerne er tilgængelige. Det handler i høj grad om at få dem implementeret og gjort tilgængelige for kunderne.

– Det handler om at kende sine kunder og forstå deres adfærd, for så at vælge den rette løsning, mener Lone Rasmussen.

Åbner op for helt nye muligheder

Et af de seneste udspil, ”Siesta” platformen, kommer fra den danskejede IT-virksomhed Napp A/S, der er på markedet med et digitalt værktøj, som tilbyder virksomheder deres eget digitale distributionscenter via en app til både smartphones, tablets og pc.

Det giver virksomhederne mulighed for at kortlægge deres kunders adfærdsmønstre, og det betyder igen, at kundernes ønsker og behov lettere kan tilgodeses og indarbejdes i de fremtidige løsninger og tilbud, som virksomhederne ønsker at præsentere.

Platformen tillader afsendere af eksempelvis tilbudsaviser, magasiner og kataloger at tracke kundernes adfærdsmønstre, når kunderne anvender appen ”Siesta” til at læse fx tilbudsaviser, kataloger eller brochurer.

– Siesta rækker langt ud over det, vi kender fra digitale markedsføringskanaler, og dermed åbner op for nye muligheder for bl.a. at integrere systemerne, siger Napps direktør og grundlægger Niklas Laugesen.

– Vi er de første, der tilbyder en løsning, der er så sofistikeret i forhold til at kombinere det driftsmæssige for virksomhederne med det brugervenlige for virksomhedernes kunder.

Aldrig mere forældede informationer

Med Siesta er det muligt for virksomhederne at udgive og publicere indhold via en drag and drop-løsning i det interne system, hvorefter det i virksomhedernes apps bliver tilgængeligt for kunderne med det samme. Derfor vil kunderne aldrig opleve forældede informationer eller uaktuelle tilbud.

Lone Rasmussen uddyber:

– Det handler om at ramme forbrugerne præcist. Og med det ”informationsoverload”, der eksisterer i dag, så bliver kunderne hurtigt trætte af alle de klik, som man af og til kan opleve. Vi ved, at der ikke går meget mere end fire sekunder, før de mister tålmodigheden. Det stiller krav til brugervenligheden. 

Niklas Laugesen tilføjer, at der fra et markedsføringsperspektiv særligt er fire helt klare fordele for brugeren af Siesta.

– For det første er det hurtigt og nemt at genbruge indhold fra andre udgivelser og publikationer, da udgangspunktet findes i det materiale, som kunden allerede anvender.

– For det andet er det muligt for brugerne at berige deres kunder med video og lyd via appen.

– For det tredje giver det virksomhederne mulighed for at tracke kundernes adfærd i forhold til, hvad de læser, hvornår de læser, og hvor længe de læser, hvilket gør det muligt at tilpasse indholdet fremadrettet ud fra kundernes efterspørgsel.

– For det fjerde kan man lave push-beskeder, der målretter beskederne på baggrund af forbrugernes adfærd og købsvaner, så markedsføringen kan målrettes langt mere præcist.

Lone Rasmussen, pointerer, at man gerne må tracke de generelle tendenser i kundernes adfærd.

– Fremtiden tilhører de virksomheder, som forstår at skabe tillid til, at kundernes data bliver behandlet ordentligt, og samtidig forstår at målrette kommunikationen, så det er muligt at give en bedre service.

Der er i dag allerede en lang række danske og internationale virksomheder, der bruger Siesta. Det gør bl.a. Danske Bank, Velux, Lyreco, Coop og Bauhaus.

Det gælder både i forhold til interne publikationer som et værktøj til f.eks. sælgere og konsulenter, men også virksomheder, der har lagt deres kundepublikationer over i systemet og dermed letter kundernes adgang til virksomhedernes markedsføringsmaterialer.