Coronakrisen, og deraf følgende uafklarede pitch-forløb, sætter reklamebureauet Helicon Valley i en svær situation.

Derfor opfordrer Sara Rosa Oppermann, Creative Director og CEO hos bureauet til, at virksomhederne indfører en betaling til de bureuaer, der deltager i kreative pitchrunder af en vis størrelse, så de “kan få dækket et minimum af omkostningerne”.

Opfordringen fra Helicon Valley kommer i kølvandet på en ny analyse fra brancheorganisationen Kreativitet & Kommunikation, Kreakom, der viser, at bureauer forventer massivt omsætningsfald – og at hundredevis vil miste deres arbejde.

Hvordan påvirker coronakrisen Helicon Valley generelt?

– Indtil videre er nogle projekter blevet sat på pause. Derudover har vi fire pitches i horisonten, som vi ikke ved, om der bliver til noget. Hvis de aflyses, ser vores pipeline markant mørkere ud, siger Sara Rosa Oppermann.

Derudover har reklamebureauet aflyst jobsamtaler og interne branding-projekter.

– Det sker for at spare på vores budgetter, så jeg ved, vi har lønninger og husleje til de næste par måneder, siger Sara Rosa Oppermann.

En svær situation

Som et ungt bureau, der stadig forsøger at blive ”kendte” i branchen, er Helicon Valley i en svær situation.

Reklamebureuaet omsatte i seneste regnskabsår for godt 4,2 millioner kroner og leverede et årsresultat på 430.000 kroner, hvilket Sara Rosa Oppermann er særdeles godt tilfreds med. På trods af det gode resultat erkender hun, at bureauet ”er udfordret”.

– Vi er 100 procent selvejet, og vi er meget afhængige af nye kunder, som møder os og forelsker sig i det, vi kan. Tiden er lige nu ikke den bedste i forhold til at pleje relationer eller at sparke nye døre ind, siger hun.

Hun mener, at Helicon Valley stadig har meget at skulle bevise, når bureauet ”bliver målt mod imod de store reklame- og kommunikations-mastodonter”.

– Og det er langt sværere nu, hvor kunder ikke kan møde os personligt, det har vi i hvert fald antaget, men sandheden er, at det ved vi jo faktisk ikke, før vi har prøvet, siger hun.

Derfor skal Helicon Valley turde ”at være modige og kreative og opfinde de nye muligheder i begrænsningerne”.

– Som et lille hold med helt klare roller, er vi også enormt agile og kan adapte hurtigt, og det er en vanvittig fed fornemmelse til trods for de forfærdelige tider, siger Sara Rosa Oppermann.

Forsøger at tilpasse sig

Hvad gør I nu?

– Det er en mulighed for at se hele virksomheds-setuppet efter i sømmene, og spørge os selv, om vi nu gør det hele på den bedste måde til hverdag. Er hjertet med i det, vi gør hver især? Gør vi det, vi er bedst til? og så videre. Det bruges der ekstra kræfter på i denne tid. Altså at mærke efter og se på strategien, siger Sara Rosa Oppermann

Hvordan forholder I jer til situationen?

– Jeg har forholdt mig til Corona-krisen på mange parametre. På et samfundsmæssigt niveau og et mere personligt, hvor jeg meget tidligt udmeldte onlinemøder med kunder og lignende. Jeg ser det som en samfundspligt at holde gang i forretningen for vores kunder så meget som muligt, siger Sara Rosa Oppermann.

Får I den hjælp, I har brug for?

– Umiddelbart er det lidt svært at svare på lige nu. Både, hvad der er af hjælp for os, men også de muligheder, der kommer for støtte med mere. Det skal vi have kigget på. Men det er også svært at vide de reelle behov lige nu, det kan udvikle sig meget drastisk hele tiden og alt afhænger af kunderne i vores biks, siger hun.

Opfordrer til pitch-betaling

Sara Rosa Oppermann har en bøn til virksomhederne under coronakrisen:

– Vi har etableret bureauet, fordi vi kunne mærke en efterspørgsel på små kreative og strategiske bureauer, der turde at udfordre den gængse tankegang, siger hun og kan fortælle, at Helicon Valley, selv nu, bliver inviteret med til pitches. Hun fortsætter:

– Dog er det sværere for os at sige ja lige nu, da vores tid nu er mere sårbar end nogensinde. Samtidig tør vi ikke at sige nej til en god mulighed. Jeg synes, at tiden nu er inde til at indføre minimumsbeløb til pitchrunder af en vis størrelse, så alle kan få dækket bare et minimum af omkostningerne, så vi kan passe på hinandens tid.

Det kan, vurderer Sara Rosa Oppermann, være med til at sikre, at flere bureauer kan få råd til at betale medarbejdere og freelancere. Og i sidste ende kommet sikkert gennem coronakrisen.