Roskilde Festival er i dag gået i luften med et nyt digitalt medlemsunivers: Orange Orbit.
Medlemsuniverset, der både findes på et website og i Roskilde Festivals app, er det sidste halve år blevet udviklet af festivalen sammen med det digitale bureau Merkle.
”Vi lancerer et nyt digitalt fællesskab for alle os med orange blod i årerne. Det er til alle dem, der går og tæller dagene til næste festival og har Roskilde-blues 11 måneder om året,” siger Michala Svane, der er CCO hos Roskilde Festival.
Medlemsuniverset er rettet mod de største fans af Roskilde Festival. Det vil koste 150 kroner at blive medlem – og overskuddet fra betalingen går som alt andet hos Roskilde Festival til de almennyttige formål, festivalen støtter.
Større indflydelse på festivalen
Medlemskabet vil både give mulighed for at give input til indhold og form på festivalen. Samtidig vil der også være særlige tilbud på for eksempel pit-armbånd og camping, musikanbefalinger fra festivalens bookere – og mulighed for at få nys om nye navne og mere før andre, forklarer Michala Svane.
”Det bliver muligt at give input til, hvem vi skal støtte med vores overskud. Det kan også være, man får mulighed for at bidrage til navngivning af scener eller at give input til, hvem der skal spille. Og du får adgang til helt særlige fordele som pre-acces til køb af campingprodukter, særlige tilbud på merch og pitarmbånd, ligesom vi måske også lancerer navne derinde, før vi går bredt ud med det,” siger Michala Svane.
Samtidig understreger hun, at festivalen løbende vil udvikle medlemsuniverset i takt med, at holdet bag festivalen lærer mere om deltagernes brug.
”Ligesom det er meget normalt, at fodboldfans er medlem af deres holds fanklub, så har vi nu et fællesskab for alle, der elsker festivalen,” siger Michala Svane.
”Det har været intenst at få universet på plads. Nu lancerer vi det, og det er fase 1. Vi glæder os til at videreudvikle Orange Orbit sammen med deltagerne,” siger hun.
Mange tager jo på Roskilde Festival for at koble af og være lidt mere analoge. Kan der være en fare i at forsøge at digitalisere festival-oplevelsen mere?
”Orange Orbit handler om at forlænge oplevelsen fra festivalen. At kunne gense koncerter, følge med i opbygningen af Nordeuropas største festival, eller blive klogere på dem, der modtager donationerne fra årets festival. Vi arbejder desuden med en række andre digitale initiativer, der skal understøtte festivaloplevelsen, så man i stedet kan bruge tiden på det der er vigtigt: At være sammen med sine venner, at nyde stemningen og musikken. Vi har ikke en ambition om at digitalisere festivalen,” siger Michala Svane og tilføjer:
”Du behøver for eksempel ikke at slæbe telte, luftmadrasser pavillon og øl med, fordi du kan leje eller købe det direkte i vores webshop eller app og afhente det på festivalen. Vi håber, at vi med den slags tiltag både kan gøre oplevelsen bedre og samtidig reducere mængden af affald på camping,” siger hun.
Mere viden om festivalgængerne
Roskilde Festival har på nuværende tidspunkt ikke et konkret mål for, hvor mange der skal blive medlemmer af Orange Orbit.
”Vi har ikke et mål i forhold medlemstal. Frivillige der er medlem af Foreningen Roskilde Festival, får gratis adgang til fællesskabet, og vi håber, at mange har lyst til at være med. Vi glæder os til at få en masse erfaringer og input, så vi kan videreudvikle platformen og festivalen,” siger Michala Svane.
Hvilke fordele er der for jer i at få mere at vide om festivalgæsterne?
”Det er deltagernes input, der holder os i bevægelse. Vi vil meget gerne være en festival til tiden. Vi gør ikke altid, hvad deltagerne siger, da vi også gerne vil overraske og udfordre, men vi vil løbende få mere data om, hvad der fungerer godt og mindre godt. Både om musik, kunst, mad og tilgængelighed,” siger Michala Svane.
Hun fortæller, at Roskilde Festival også om cirka et par uger lancerer en webshop, der samlet skal være med til at ”gøre deltageroplevelsen bedre”.
”Her bliver det også muligt at leje pavilloner og telte, luftmadrasser og andet, der kan blive koblet til din wallet og dit armbånd. Der hjælper data os med at se, hvad der er relevant for vores deltagere. Vores billetsalg sker i dag gennem Ticketmaster, så med disse indsatser kan vi komme tættere på vores festivalgæster.”
Grundlæggende håber hun, at Orange Orbit gør Roskilde Festival mere relevant året rundt.
”Det har været et stort strategisk ønske at være til stede og kunne engagere hele året, fordi der er så stor en passion for festivalen. Den passion er der mere end otte dage om året.”