Canairi er et navn, som efterhånden klinger velkendt i branchen.
Men inden den 1. maj skal den ikonisk gule, alternative indeklimamåler have et nyt navn.
Det fortæller medstifter af Canairi, Hans Augustenborg, til Markedsføring.
Det nødvendige navneskifte kommer efter at den tidligere branchekreative og hans medstifter, Andreas Kofoed Sørensen, har modtaget et såkaldt ”bøh-brev”, hvor en amerikansk virksomhed rasler med sablen i forhold til at ville sagsøge den danske start-up, da de påstår, at navnet er for tæt på deres varemærke.
Derfor afholder det snart navnløse brand nu en konkurrence, hvor man kan vinde en rejse for to til De Kanariske Øer, hvis man finder på et nyt navn til indeklimamåleren, der allerede har høstet et mindre hav af anerkendelse og en række priser.
Markedsføring har talt med Hans Augustenborg om baggrunden for navneskiftet og konkurrencen, som lanceres i dag.
Hvem er det, der har truet jer med en retssag fordi jeres brandnavn, Canairi, minder om deres?
”Vi har indgået en juridisk aftale, så vi må ikke nævne modparten med navn – eller sige noget, så denne er anonym. Men det er en amerikansk milliardvirksomhed.’’

Hans Augustenborg fortæller, at det amerikanske firma allerede rettede henvendelse til Canairi sidste efterår i form af et såkaldt ”bøh-brev” (advokat-lingo for et brev, der skal skræmme en modpart, red.) og man siden har brugt i omegnen af 100.000 kroner på advokatsalær for at udfordre henvendelsen.
I sidste ende har man dog, ifølge Hans Augustenborg, valgt at bøje sig for kravet, da faren for et senere søgsmål, kunne vise sig for kostbar.
”Vi efterkommer kravet, så vi ikke risikerer at stå i en situation om fem år, hvor vi forhåbentlig er blevet mega store, og de så vil sagsøge os for meget mere, fordi vi ikke lyttede til dem første gang. For så risikerer vi at stå i en rigtig lortesituation.”
Har ikke selv kunne finde nyt navn
Hvordan føles det at skulle give slip på Canairi-navnet?
”Det har været total hårdt og er det stadig. Vi føler, at vi har det perfekte navn til vores produkt. Og vi har brugt masser af tid og ressourcer på at finde et nyt navn, men det er vildt svært. Den har ikke været der endnu. Og derfor holder vi nu en navnekonkurrence.”
Blandt flere tiltag har Canairi-holdet blandt andet betalt for at få en gruppe studerende på Kreativ Kommunikation på DMJX (KK Cannes) til at komme op med 800 bud. De kom med nogle rigtige fine bud, men ingen af buddene ramte lige i maven, fortæller Hans Augustenborg.
Hvorfor er det så svært at finde et nyt navn, tror du?
”Jeg tror, at det navn, vi har nu, afspejler det, vi er. Vi ligner en kanariefugl, og derfor hedder vi selvfølgelig kanariefugl. Fordi navnet er så spot-on, og navnet netop er navnet på, hvad det er, vi er, så tror jeg, at der er noget nær umuligt, at man kan komme på et bedre navn. Men jeg håber selvfølgelig, at det vil lykkes, for måske er det bare os, der ikke kan komme på noget.”
Det rigtige navn skal være “intuitivt”
Sidste år kritiserede Hans Augustenborg reklamebranchen for at tabe mange af sine gode idéer på gulvet som midlertidige gimmicks for brands.
Indeklimamåleren Canairi kunne også være endt som en gimmick, men i stedet valgte Hans Augustenborg, der lige er udvalgt som M Talent 2023, at sige sit job op og søsætte Canairi, der efterfølgende hentede fire millioner kroner i funding på én måned på Kickstarter.
Jeg har fundet på en del bandnavne i min tid. Så jeg har brudt min hjerne for at finde et nyt navn til jer. Hvad med at kalde jer for “Bird or Alive”?
”Hmmm. Det kan jeg godt lide. Jeg kan også godt lide, at et navn behøver ikke at være ét ord. Der er ikke noget i vejen for, at navnet er flere ord, eller det kan være en sætning. Det er som om, at der er nogle faste regler for navne, men det er der jo egentlig ikke. Det synes jeg ikke er noget dumt bud.”
Men hvad er det eksakt, som et nyt navn skal kunne – hvornår er den der?
”Det skal dels have noget særpræg, og så skal det bare føles intuitivt rigtigt. Vi har haft mange forslag på papiret, som på et symbolplan giver rigtig, rigtig god mening. Hvis man altså kan græsk eller latin, ikke? Men jeg tror, at det er de færreste, der lige har deres græsk-latin-parlører med, når de går i butikker. Så det skal give intuitiv mening, når man hører/ser det.”
Helt ærligt, er det så ikke også lidt af en brandingøvelse for jer med denne navnekonkurrence?
”Vi ønsker jo på ingen måde at miste vores kære navn. Men nu hvor det er tilfældet, så håber vi jo på, at der kommer noget opmærksomhed i den her navngivningsproces. Så vi kan vinde lidt på en uheldig situation og brandingwise bare tjene en lille brøkdel af de advokatkroner, vi har brugt, ind.”
Mediet Markedsføring har set den skriftlige aftale, der er indgået mellem Canairi og den amerikanske virksomhed.
Se den nye video, som Canairi har lavet for at lancere deres navnekonkurrence her:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillinger