I juni blev verdens mest effektive kampagner hyldet i prestigekategorien Creative Effectiveness ved det uofficielle VM i reklame, Cannes Lions.

Nu har det britiske medie- og analysehus Warc dissekeret vinderkampagnerne i en analyse baseret på interviews med kategoriens jurymedlemmer samt de ansvarlige for vinderarbejderne.

Disse input er derefter holdt sammen med kampagnedata, hvor søgelyset har været rettet mod faktorer som mediamix, kreativ strategi, målinger og resultater.

Kreative katalysatorer er effektive

Warc har analyseret sig frem til tre fællestræk ved vinderarbejdere. Den første er, at ”kreative katalysatorer betaler sig”.

Hermed henvises til, at vinderarbejderne har investeret kraftigt i relativt kortvarige, kreative initiativer som supplement til de mere dagligdags marketingaktiviteter.

Det kræver, som marketingkonsulenten Peter Field understreger til WARC, at de ansvarlige marketers udviser stor forsigtighed og sikrer sig, at de korte glimt af gylden kreativitet nu også understøtter virksomhedens eller brandets langsigtede marketingstrategi.

Reel involvering og ikke blot digital

Det er lykkes i årets vinderarbejder, der også har den fællesnævner, at ”PR og social har understøttet deltagelse”.

Halvdelen af finalisterne i årets Creative Effectiveness-kategori havde således ”deltagelse” som en kreativ strategi, der skulle eksekveres ved hjælp af PR og sociale kanaler.

– Deltagelse var utvivlsomt et nøgletema i de shortlistede arbejder. De bedste kampagner tillod personligt engagement, der var dybere end blot et like, fortæller jurymedlemmet Joanna Lao, der til daglig står i spidsen for TBWA i Kina, til WARC.

Den tredje fælles tendens blandt verdens mest effektive kampagner er, at de ikke lader sig begrænse af den digitale verden, men også tror på den fysiske virkeligheds vedvarende magt.

– Brands skal leve i den digitale virkelighed, men de kan ikke defineres af den. Der skal også være en forbindelse til den fysiske virkelighed, siger John Seifert, juryformand og topchef for Ogilvy Worldwide til WARC.

Det sorte marked gav pote

Den store pris, Grand Prix’en, i Creative Effectiveness-kategorien gik i år til Carrefours Black Supermarket-kampagne, hvori den franske supermarkedskæde med hjælp reklamebureaupartneren Marcel fra Paris blandt andet portrætterede en del af kædens leverandører (lokale landmænd) som ”kriminelle grøntsags-pushere”:

Derudover blev der uddelt guld til Procter & Gamble-brandet Tide, Microsoft (Xbox) og argentinske Newsan (Noblex) samt to sølv-statuetter og fire af bronze i kategorien, der i år modtog 227 indsendelser fra hele verden.

Du kan se casefilm for de tre guldvindere herunder og læse et uddrag af WARC-analysen her.

  • Microsoft (Xbox): The Fanchise Model
  • Bureau: McCann London
  • Proctor & Gamble (Tide): It’s A Tide Ad
  • Bureau: Saatchi & Saatchi New York
  • Newsan (Noblex): The All-in Promo
  • Bureau: DAVID Buenos Aires