At danskerne ikke ligefrem er begejstrede for al den kommercielle kommunikation, de fx møder på gader og stræder, i tv, aviser og på alle mulige digitale devices, er ingen nyhed.

Danskerne har nemlig altid i en vis udstrækning været irriterede over reklamer, men at irritations-gabet – afstanden mellem dem, der mener, at reklamer fanger deres interesse og dem, der mener, at de bare er irriterende – er firedoblet på syv år, er bemærkelsesværdigt.

Og det er blot en af de mange interessante læringer, der kan hives ud af bureauet Mindshares rapport Reklameanalysen 2017.

Reklame-irritationen næres utvivlsomt af den digitale transformation, da danskerne jo i stigende grad underholdes, ser/læser nyheder og søger information online, hvor nogle genier fx har opfundet de ”intrusive” reklameformater, som bremser for adgangen til det indhold, forbrugeren rent faktisk er interesseret i.

Pre-rolls irriterer

Tænk blot på de mange pop-up-reklamer, der blokerer for den interessante nyhed, forbrugeren har klikket på for at læse på et mediesite, eller de reklamevideoer, man tvinges til at se, før man får lov at se den ønskede video på fx YouTube.

Det kan jo kun skabe irritation.

Derfor kommer det heller ikke som den store overraskelse, at netop videoreklamer før videoer/klip på nettet er dem, danskerne er mest irriterede over (62 pct.) På den lidet flatterende andenplads finder man TV-reklamer (61 pct.), mens reklamer i e-mails kommer ind på en tredjepladsen (59 pct.). 

De 10 mest irriterende medietyper (Irriterer hver gang/ofte)

  1. Videoreklamer før videoer/klip på nettet 62 pct.
  2. Reklamer på TV 61 pct.
  3. Reklamer i e-mails 59 pct.
  4. Reklamer i radioen 54 pct.
  5. Salgsbreve med almindelig post 51 pct.
  6. Bannerreklamer på internettet 50 pct.
  7. Internetreklamer udformet som spil og test 49 pct.
  8. Reklamer på internettet igennem søgemaskiner 47 pct.
  9. Reklamer på mobiltelefoner 46 pct.
  10. Reklamer på sociale medier 44 pct.

Reklameaviser fænger bedst

Rapporten viser også, hvilke reklamer der fænger bedst.

Og her glimrer de digitale reklameformater næsten fuldstændig ved deres fravær i Top 10. Blot reklamer på sociale medier (6 pct.) klemmer sig ind på en tiendeplads.

Derimod er det de gode gamle medietyper, der dominerer.

Det er fortsat reklameaviser (28 pct.), eller tilbudsaviser, som de også kaldes, der topper i analysen, Mindshare iøvrigt har udført siden 2005.

På andenpladsen finder man smagsprøver/demonstrationer i butik (25 pct.) og så er der et stort spring ned til tredjepladsen, der udgøres af biografreklamer, som 16 pct. peger på som de mest fængende.

De 10 mest fængende medietyper (Fanger hver gang/ofte)

  1. Tilbudsaviser 28 pct.
  2. Smagsprøver / demonstrationer i butik 25 pct.
  3. Reklamer i biografen 16 pct.
  4. Øvrige husstandsomdelte reklametryksager 14 pct.
  5. Vareprøver i blade/magasiner 11 pct.
  6. Reklamer på TV 11 pct.
  7. Skilte i butikker 9 pct.
  8. Reklamer i biografen udformet som spil 9 pct.
  9. Reklamer i lokale ugeaviser 7 pct.
  10. Reklamer på sociale medier (fx Facebook) 6 pct.

Hvad kan man gøre?

Så reklamer irriterer i stigende grad de danske forbrugere, og hvad kan man så gøre ved det?

Jo, Mindshares analyse viser heldigvis også, at det stadig er muligt at fange forbrugerens opmærksomhed med reklamer, men det kræver, at de i stedet for at være irriterende bliver bedre til at inspirere, informere og underholde.

Og med fare for at lyde banal, så var det måske en god idé at skabe kommerciel kommunikation, der er målrettet kundernes behov i stedet for bare at råbe højt, og her kommer en fornuftig brug af nye teknologier i reklameøjemed ind i billedet.

Teknologierne, der gør det muligt at producere relevant indhold hurtigt, er der, og på nettet kan man distribuere det lynhurtigt og præcist.

Dertil kommer, at man har adgang til masser af gode forbrugerdata, der gør det muligt at individualisere reklamebudskaberne.

Det er med andre ord i dag muligt at skræddersy digitale reklamer til forbrugerne, som sandsynligvis er relevante, fordi man fx kender deres vaner, interesser og indkøbsmønstre.

Hvordan man griber det an i praksis, kan du bl.a. høre meget mere om, når Mindshare sammen med Dansk Reklame Film præsenterer Reklameanalysen 2017 ved et gratis seminar om fremtidens reklame i CinemaxX, Bruun’s Galleri, i Aarhus onsdag d. 4. oktober.