Konceptet er ikke ukendt: Man fået et godt tilbud på nettet eller via mail eller sms, og det er typisk meget fristende: En iPhone, en tablet, et kamera eller et gavekort for bare 1 krone. Eller måske 20 kroner.

Andre er blevet præsenteret for et spørgeskema på nettet, hvortil der ligeledes er knyttet et særligt godt kampagnetilbud, hvis forbrugeren udfylder spørgeskemaet.

Problemet er bare, at mange af disse tilbud kommer med nogle betingelser, som sjældent er særlig synlige på de pågældende hjemmesider:

Nemlig at man ved at acceptere tilbuddet og betale den ene kroner også tegner et abonnement, som betyder, at virksomheden hver måned trækker et fast beløb på ens konto, fx 299 eller 399 kroner.

De tre virksomheder, der er politianmeldt, er:  

- CM Network A/S (også kaldet Pointworld A/S)
- LetsSayIt ApS
- Lotto24 ApS

Alle er anmeldt for overtrædelse af markedsføringslovens § 3 om vildledning - og Forbrugerombudsmanden har desuden anmodet politiet om at tage stilling til, om virksomhederne også har overtrådt straffeloven.

Har før fået bøder

Ejeren af den ene anmeldte virksomhed, CM Network A/S, der bl.a. driver hjemmesiden PointWorld A/S, er den unge rigmand Magnus Kjøller.

Han fratrådte i 2014 stillingen som direktør i CM Network og bor i dag i Dubai, hvorfra han arbejder som Business Angel og investor, men han ejer fortsat CM Network via sit firma Magnus Kjøller Holding ApS .

Samme selskab, Magnus Kjøller Holding ApS, ejer også en del af det andet politianmeldte selskab, Lotto24 ApS. Ejerskabet til Lotto24 ApS ligger i virksomheden InternetZoo ApS, som Kjøller også ejer 100 procent.

Lotto24 har tidligere været i Forbrugerombudsmandens og politiets søgelys for overtrædelse af markedsføringsloven: Lotto24 fik i 2012 en bøde på 60.000 kroner og i 2014 faldt der igen en bøde - denne gang på 400.000 kroner.

Også CM Network har - via et datterselskab - tidligere måttet indkassere en bøde: Det var i 2013, hvor det daværende datterselskab PonitShop, der nu er under frivillig afvikling, fik en mindre bøde på 60.000 kroner.

Et stort problem
Det tredje selskab, som Forbrugerombudsmanden har politianmeldt, er LetsSayIt ApS, en virksomhed, der hører hjemme i Albertslund. Politianmeldelsen gælder kampagner med link til tre sites: www.slank365.dk, www.rejser247.dk og www.boligzen.dk.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

- Abonnementsfælder vildleder forbrugerne til at tro, at de kan gøre en god handel. Forbrugerne bliver lokket til at give deres betalingskortoplysninger, hvorefter oplysningerne bliver brugt til at trække penge for et skjult abonnement. Det er desværre et stort problem, som jeg fortsat modtager mange klager over.

Markedsføringslovens forbud mod vildledning

Ifølge markedsføringslovens § 3 må en erhvervsdrivende ikke bruge vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, såfremt dette er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes eller andre erhvervsdrivendes økonomiske adfærd på markedet.

Du kan læse mere om abonnementsfælder her