For nogle år siden havde jeg fornøjelsen af at skrive forordet til englænderen Simon Sineks bog ‘Find dit hvorfor’. Sinek er ligesom jeg dybt optaget af ledelse, og ét af hans citater lyder: ”Leadership is not a rank. It’s a choice.”

I sidste uge mødte jeg én af mine gamle bekendte, der netop var blevet forfremmet, som han kaldte det. Han havde fået titlen ”CMO” i en større virksomhed, hvor han igennem længere tid havde været iblandt de bedste indenfor digital marketing.

Men samtidig med min begejstring på hans vegne, var der noget, der lød forkert i brugen af ordet ’forfremmelse’. For er det virkelig, hvad det at blive chef eller leder, handler om?

Det er det for så vidt i vores gængse opfattelse af begrebet, for hvor mange gange har man ikke på LinkedIn læst et opslag fra én, der er pavestolt over at være blevet CMO, CTO eller hvad vedkommende nu måtte være udnævnt til?

Ikke en forfremmelse

Det lyder naturligvis også godt, men i mine øjne bør det at blive leder eller chef ikke opfattes som en forfremmelse, men som et karriereskifte.

Det at sige ja til en ledelsesmulighed, handler om at sige ja til en fuldstændig ny rolle og selvopfattelse. Og vel at mærke en rolle, der på mange måder er et ego-opgør, selvom vi kan have en tendens til at fortolke det modsat. Ledelse er et valg. Ikke en rang.

Hvis du her i 2021 skulle være så heldig at blive udnævnt til marketingchef, så mener jeg virkelig, at du er heldig, for det er en ære og en utroligt vigtig rolle. Du er imidlertid ikke blevet forfremmet. Du har skiftet karriere.

Du vil skulle lære at tænke og handle på en fundamentalt ny måde i forhold til den, du er vant til, Og jeg kan love dig, at det bliver spændende, men også utroligt krævende. Jeg har selv været på rejsen flere gange.

Lige nu sidder jeg i ledelsen i vækstvirksomheden JumpStory, hvor vi på det seneste har fået tilgang af mange nye ansigter. Det betyder, at min rolle også langsomt er ved at ændre sig igen fra co-founder til en mere CMO-lignende rolle, og det indebærer blandt andet at skulle sige farvel til nogle af de opgaver, jeg holdt af – og i stedet goddag til medarbejderne.

Stop med at gøre det, du er rost for

Karriereskiftet fra medarbejder til leder indebærer at stoppe med at gøre meget af det, du er blevet rost for igennem en årrække for i stedet at skulle fokusere på at gøre andre gode. I denne proces skal du samtidig have blik for, hvor virksomheden er på vej hen. Hvad er din rolle på den rejse, og hvordan kan du hjælpe dit team med at bidrage til rejsen som leder?

Hvornår skal du uddelegere, og hvornår skal du ikke? Bør I arbejde med traditionelle ledelsesformer, eller tænke mere i retning af holocracy eller lignende? Og hvordan kan du agere på en måde, hvor du har dig selv med som menneske?

Formentlig er du nået dertil, hvor du er i din marketingkarriere, fordi du er produktiv og elsker at skabe resultater. Det skal du for så vidt fortsætte med, men produktivitet er blot noget andet indenfor ledelse end der, hvor du kom fra. Husk derfor at opstille nogle klare mål for, hvad dit karriereskifte så egentlig indebærer af nye mål, du gerne vil opnå selv og sammen med dit team.

Ledelse er ikke en forfremmelse, men et karriereskifte. Held og lykke med din nye karriere som leder i marketing.

Jonathan Løw er iværksætter og manden bag virksomheder som JumpStory, Listen Louder og engodsag.dk. Han er tidligere blevet kåret til årets iværksætter.