Er det nu også en god ide?
Det var min første spontane tanke, da jeg så overskriften om, at Danske Bank opretter et nyt internt kreativt bureau ved at slå afdelingerne brand strategy og creative execution sammen til en 15 m/k stor afdeling.
Svaret på spørgsmålet er, at det kommer sandelig an på, hvad de interne kreative skal – og bestemt ikke skal.
En ultraskarp bevidsthed om egnede og uegnede opgaver for kreative-in-the-house er nemlig helt afgørende for, om den insourcede kreativitet ender med at styrke og løfte den samlede kommunikationspakke, eller – i Danske Banks tilfælde – i bedste fald hverken gør fra eller til når det gælder opgaven, at vriste Danmarks største finansielle koncern fri af de seneste års notorisk elendige karakterer, når man spørger folket om deres syn på sagen.
Eller sagerne. For dem har der jo, som bekendt, været en hel del af.

Senest triste nuance i en den omdømmeselvskadende føljeton 50 shades of bankblue kom tidligere i år, hvor Danske Bank i en Voxmeter-undersøgelse blandt 61.966 kunder og ikke-kunder fik den dårligste imagebedømmelse af landets 20 største banker.
Og ligesom i mange andre forbrugersammenhænge stemmer kunder i sidste ende med benene. I Danske Banks tilfælde aktuelt i katastrofal stor stil.
Godt så. Hjemmebanen er kridtet op. Og bare lige for at sætte en fed streg under pointen, gav Voxmeters direktør, Christian Stjer, ovennævnte imageundersøgelse følgende ord med på vejen:
”Det er ikke deres produkter, services og rådgivere, for her er evalueringen god. Men når man ser på ledelsens og bankens troværdighed, så bliver de vurderet meget negativt.”
Rationaliseringsøvelse eller VM i brand building?
Hvis man nærlæser begrundelsen for den ændrede organisation, nu med inhouse kreativt bureau, kan man godt få den mistanke, at hovedårsagen er, at de fusionerede afdelinger sandelig også skal bidrage til den generelle spare- og rationaliseringsøvelse, der er i gang.
På den ene side, nævner head of brand strategy og creative execution, Emil Madsen, cost-efficiency som en hoveddrivkraft.
Altså mere rutineprægede grafiske/content og kundekommunikationsopgaver, løst hurtigere og billigere internt.
Det kan måske godt give mening i en stor bank – og er i øvrigt endnu et blink med advarselslampen til de mellemstore bureauer, der stadig lever i en snart forsvundet gynger-og-karruseller-verden, hvor man henter underskuddet på kreative koncepttimer hjem på den efterfølgende produktion.
" Det bliver noget af en mundfuld for bankens kommende Creative Director.Søren Thure Milkær, selvstænding Content Creator
På den anden side, lokker jobopslaget ansøgere til den nyoprettede position som Creative Director med muligheden for at lege med i ”one of the biggest and most interesting brand challenges in the Nordics (if not the world)”
Mange ender skal nå sammen
Søges? Kreativ ledestjerne med et ego på størrelse med Vladimir Putins og passion(er) for cost-efficient kundekommunikation, individualiseret e-mail automation, skarpt skåret SoMe-profilering og genopbygning af et brand, som er smadret til ukendelighed af en tidselbuket af varierende skandaler.
Det er ikke fordi, det vrimler med den slags profiler. Vel?
Der er mange ender, der skal nå sammen her.
Og jvf. Voxmeter-undersøgelsen er det ikke Danske Banks produkter og services, kunderne flygter fra. Det er ledelsens troværdighed og en tilsyneladende tabt forståelse af, hvilke former for ansvar, det fører med sig at være en stor, samfundsunderstøttende finanskoncern.
Det bliver noget af en mundfuld for bankens kommende Creative Director, som ikke alene skal være høvding for en ”fun, informal and creative oasis”, men samtidig have en gennemslags- og overbevisningskraft, som slår vedvarende igennem helt til tops i en gigantisk og kompleks organisation.
Jeg gad godt se den personlighedstest, der har tjek i alle bokse her.
Markedsføring har givet Danske Bank mulighed for at komme med en replik til debatindlæget, men banken er ikke vendt tilbage inden deadline.