DEBAT: Orv hvor kan de råbe højt. Og strø om sig med ordekvilibristisk power, der skal forestille at dissekere “århundredets makværk af en woke washing reklamefilm” med “herrefolket fra Esplanaden” som hykleriske, konservative, storkapitalistiske rosévinsbøvsende afsendere.    

Efter at have læst indlæggene fra brandingeksperten, kommunikationsdamen, universitetslektoren med flere og hørt på en hel del andre, der har deltaget i jordingen af ugens mobbeoffer, var jeg egentlig ret spændt på at se den udskældte video fra Mærsk

Jeg blev ærlig talt lidt skuffet. 

Altså, det er jo ikke verdens mest innovative, overraskende eller grænseoverskridende idé, at producere en corporate rekrutteringsvideo målrettet unge i 20-30’erne som en musikvideo. Det er heller ikke noget at hidse sig op over.

Reklame og markedsføring har altid hentet inspiration fra/stjålet med arme og ben fra popkulturen, og at det er professionelt dansende statister med en kvindelig rapper i front, er nok et meget godt valg, eftersom hiphop og r’n’b for længst har givet den engang oprørske rock – og den sukkersøde pop- baghjul i målgruppen. 

Desuden er der vild danse-reality alle steder på både stream og broadcast. Og ja, den kvindelige frontfigur er sort. Og ja, der er lagt vægt på at have medvirkende med af både europæisk, asiatisk, afrikansk og sydamerikansk etnicitet. 

Og hvad så?       

Med mindre nogen kan sandsynliggøre, at den globale virksomhed, Mærsk, ikke efterlever filmens diversitet i virkeligheden, eller i praksis handler i modstrid med nogle af de andre corporate værdi-ord, der bliver rappet og stablet oven i hinanden og kastet rundt på kasser i rekrutteringsfilmen, kan jeg simpelthen ikke se, hvad der er at blive så forarget over.  

For jeg synes hverken, kritikerne har bevist eller sandsynliggjort woke washing eller andre former for hykleri. 

Så er der spørgsmålet, om filmen er totalt off brand, altså dårligt håndværk og dårlig rådgivning. Også her kniber det noget med udsynet over verdenshavene.   

Kritikerne fra Kjøwenhavnstrup og nærmeste omegn går meget op i, at der tilsyneladende er en afgrund til forskel på de medarbejdere, der arbejder i Mærsk-hovedkvarteret på Esplanaden, og de medvirkende i filmen. 

Hvor ved I det fra? 

Bare fordi man går i jakkesæt og slips, er det vel ikke en umulighed, at man er en af den slags mennesker, der godt ved, at man ikke plukker alle anemonerne ét sted.

" Reklame og markedsføring har altid hentet inspiration fra/stjålet med arme og ben.
Søren Thure Milkær, selvstændig rådgiver

Eller at man er fuldstændig ligeglad med, hvad nye medarbejdere hedder til fornavn, hvilket køn de synes de er, eller hvad farve de har. Bare de er dygtige og ambitiøse?

Desuden er den verdensomspændende shipping- og logistikvirksomhed temmelig meget andet, end sit danske hovedkvarter, hvor cirka 2,5 procent af medarbejderne hører til.

Der er der i øvrigt flere udmærkede betragtninger om her i Markedsførings rundspørge blandt kreative.

Indrømmet, der nok flere i suits, skirts og womens workwear end der er lavtlønnede filippinere i matrostøj på Esplanaden. Topfolkene sidder i København. Det er dem, der udstikker retningen og udstikker kursen. 

Så det er nok nogen af dem, der har været med til at beslutte og skal realisere, at de omkring 700 skibe i verdens største containerrederi bliver skiftet ud, så der senest i 2050 ikke længere er Mærsk-skibe drevet af traditionelt skibsbrændstof, men af en CO2-neutral erstatning. 

Og at man skulle indgå et strategisk samarbejde med noget af det største logistikaktører på landjorden for at udvikle en fælles, global digital kommunikationsplatform til transport af enhver slags. Det er der nemlig også et stort CO2-reducerende potentiale i.       

Søren Thure Milkær, selvstændig rådgiver. Foto: PR.

Det er sikkert også én blandt jakkesæt og stiletter på Esplanaden, som har skrevet under på partnerskabet med The Diversity Council Nordics (Strengthening the pipeline of female talents, Promoting inclusive culture and leadership). 

Så indtil videre, synes jeg egentlig ikke, at det ligefrem vrimler med tegn på eller argumenter for, at rekruttering under overskriften ”Together all the way” er specielt hyklerisk eller rammer totalt ved siden af Mærsk-brandet.  

Og jeg tror egentlig en dans/rap musikvideo om diversity/sustainability/togetherness taler meget godt til målgruppen som introduktion til en global virksomhed, de kunne overveje at søge job i. 

Og så lever de nok med, at rapteksten “we’ve made economies grow – supply chains flow” nok aldrig bliver ugens street credit topscorer.