Det kan gå grueligt galt, når alt fra godtfolk til store politiske maskiner ruller sine kampagner ud mod det kommende kommunalvalg til november. Det viser blandt andet dagens historie på Markedsføring, hvor flere kommunalpolitikere har målrettet Facebook-annoncering mod borgere, der slet ikke kan stemme på dem.

Men det kan også gå forrygende – og endda vinder valget for dig – hvis du griber din kommunalvalgs-kampagne korrekt an.

Sådan lyder det fra tre af landets største politiske kampagnehajer – Steffen Hjaltelin, Frederik Preisler og Astrid Haug – som Markedsføring har interviewet. Her er deres 10 bedste råd til at vinde kommunalvalget med en velsmurt politisk kampagne.

#1: Skil dig ud for enhver pris

Steffen Hjaltelin: ”Folks reelle interesse for kommunalvalget er meget lille. Bor du i Gilleleje, kender du måske to-tre af dine lokalpolitikere. Alle andre navne siger dig altså ingenting. IN-GEN-TING. Politikerne kommer med et totalt ukendt brand, og tusindvis, der maksimalt interesserer sig for det i 14 dage, skal stemme. Alt, du siger, kan være rigtigt. Men det er lige meget, hvis ingen kender dig. Derfor: Vær bemærkelsesværdig. Det er også derfor, vi ser absurde og sjove valgplakater til kommunalvalg. By all means – det skal du gøre. Du har brug for noget, der skiller dig ud. Du skal hellere komme over i departementet for åndssvage slogans. Det er bedre, at det er tø-hø. Det kan folk trods alt huske. Din valgkampagne har hele effekten i valgkampen. Hvis ikke du er kendt, så er det kun din kampagne, der afgør, om du kommer ind.”

Hvem er eksperterne?

Astrid Haug er ekspert i digitale medier og uddannet cand. mag i medievidenskab fra Aarhus Universitet. Hun er foredragsholder, rådgiver og forfatter – blandt andet til bogen “Sig du kan li’ mig – indholdsstrategi for sociale medier”.

Frederik Preisler er grundlægger og partner i bureauet Mensch. Han har tidligere arbejdet på valgkampagner for Socialdemokratiet og Venstre og rådgiver topledelser om strategisk kommunikation.

Steffen Hjaltelin var i 15 år hjertet i Venstres valgkampe og stod blandt andet bag de kampagner, der sikrede Lars Løkke Rasmussen massiv fremgang og en statsministerpost. Grundlægger af bureauet Hjaltelin Stahl.

#2: Gør noget andet

Frederik Preisler: ”Der er udtænkt en bestemt formel for politiske kampagner af mennesker med forstand på kommunikation. Den er forstandig, forudsigelig – og fuldstændig ligegyldig. Formlen forudsætter nemlig, at modtageren er interesseret i budskabet. Og det er de færreste. Så uanset, hvor rigtig din kampagne er, så er den umiddelbart kun interessant for din mor og dine partifæller. Hvis du følger formlen, gør du det samme som alle andre. De fleste politiske kampagner sejler forbi som et skib i natten. Gør noget andet. Sig noget andet.”

#3: Gå gak med idéerne

Frederik Preisler: ”De fleste fornuftige mennesker vil sætte sig ned og forsøge at få en god idé. De vil læne sig op ad noget, der lyder som sund fornuft. Men det er den etablerede norm. Så er du på vej ud i noget, der ligner alle andres. Spørg i stedet: Hvad er det mest sindssyge, vi kunne gøre? Så får alt sammen en anden karakter. Og nede i den suppe af galskab ligger der helt sikkert en god idé. Og hvad er den gode idé? Det skal man afholde sig fra at definere. Det er noget, både en 12-årig og en 85-årig kan forstå og se med det samme.”

#4: Find din enkeltstående fordel

Steffen Hjaltelin: ”Lad os forestille os en kandidat, Karen Jensen. Hun har fem års erfaring fra det private, 10 år i det offentlige og to børn. Derfor skal hun ind i byrådet, tænker hun. Det er en god base. Men det er der simpelthen ingen, der kan huske. Du skal finde din HELT unikke fordel. Og så skal du køre på den igen og igen og igen. Ellers kan du ikke blive bemærkelsesværdig.”

#5: Kom på andre platforme end Facebook

Astrid Haug: ”Der er ekstremt fokus på Facebook i den politiske debat. Men du skal også komme på andre platforme. Twitter er godt i hovedstaden eller i Aarhus. Og kom på Instagram, LinkedIn. Nogle kommer også på TikTok og får presse ud af det. Find nogle nicher, som du kan blive stærk på. Nogle steder bliver valgene kun afgjort af få hundrede stemmer, så du skal heller ikke jagte volumen for enhver pris. Det er vigtigere, at du rammer de 1.000 helt rigtige, der vil stemme på dig.”

#6: Kast dig ind i debatten digitalt

Astrid Haug: ”Mange politikere er optagede af, at debatten skal foregå på deres side. Men den kan lige så godt foregå hos lokalmedier, andre politikeres profiler og på Facebook-grupper. Du skal opsøge dialogen, for det er langt hen ad vejen en måde at gøre opmærk- som på dig selv som en sympatisk person. Derfor skal du kortlægge, hvor debatten foregår i din kommune – og så kan det i sidste ende blive ligegyldigt, hvor mange følgere du har.”

#7: Lokalt, lokalt, lokalt

Steffen Hjaltelin: ”Der er ingen grænser for, hvor lokalt det kan blive. Ser du på Frederiksberg Kommune ved Folketingsvalget, er der ni procent, der stemmer på Konservative. Men der er 37 procent ved kommunalvalget i samme kommune. Du stemmer på dem, der driver din kommune bedst. Det er lokalt, lokalt, lokalt. Det er så vigtigt at huske. Det afgørende kan eksempelvis på Frederiksberg være, om Bispeengsbuen skal graves ned.”

#8: Sæt tryk på dit navn

Steffen Hjaltelin: ”Jeg ser enormt mange dedikerede og venlige politikere stå på gader og stræder. Men du kan simpelthen ikke huske deres ansigt derfra og til valgplakaten og videre til stemmeboksen. De burde alle stå med deres navn bag sig på størrelse med en nummerplade. Jeg kan jo ikke se det i panden. Du skal simpelthen have dit navn ud og sørge for, at folk kan huske det. Det er det vigtigste af alt.”

#9: Brug penge der, hvor du hitter

Astrid Haug: ”Du kan med fordel booste dine opslag og lave annoncering for dig selv digitalt. Mit bedste råd er at kaste dine annoncekroner efter de opslag og det indhold, der allerede klarer sig godt. Så får du mere for dine penge. Det kan være svært at nå ud gratis med organisk rækkevidde. Det er bedst at gøre det på Facebook og Instagram, fordi det er de mest tilgængelige og dynamiske platforme.”

#10: Få dit ansigt på

Astrid Haug: ”Vi kan se, at selfies og billeder med andre klarer sig godt. Pernille Vermund og andre politikere gør det konsekvent. Det behøver ikke have noget med emnet at gøre. Folk er bare mere tilbøjelige til at like, kommentere og interagere med det. Du kan også komme langt med en virkelig god tekst og et godt billede. Jeg ville til gengæld ikke satse alt for meget på videoer. Det er sjældent, at de her talking-heads videoer virkelig fungerer godt. Det kræver, at det er meget velproduceret og underholdende på en måde, hvor de fleste kandidater ikke kan være med.”