I januar 2020 gjorde Maria og Jacob Holst Mouritzen noget, som de fleste par kun kan drømme (eller gyse ved tanken) om: De stiftede deres egen virksomhed sammen, bureauet Holst Mouritzen.

Nu – to et halvt år efter – har de besluttet at stoppe samarbejdet. Her deler de opture og nedture ved at drive virksomhed med sin ægtefælle.

Bureauet Holst Mouritzen blev stiftet, lige da corona kom buldrende hen over Danmark. Og imens deres arbejds- og privatliv smeltede sammen, måtte Jacob og Maria Holst Mouritzen knokle for at stable en start-up på benene uden et stort sikkerhedsnet.

”Når det går godt, så går det rigtig godt. Og når det går dårligt, så går det rigtig dårligt. Der er ikke meget balance i det, for du er som familie all-in,” siger Jacob Holst Mouritzen, imens Maria Holst Mouritzen tilføjer: 

”Men når det går godt, så er det fantastisk, at du kan fejre det med din ægtefælle. Vi har kunnet fejre wins sammen, og det er fantastisk både at bygge noget privat, men også at bygge en forretning sammen. Det giver en ekstra gevinst i parforholdet på mange niveauer.”

Jacob Holst Mouritzen har haft fokus på strategisk rådgivning i bureauet, imens Maria Holst Mouritzen har haft ansvar for at eksekvere kampagner på flere platforme.

”Der var en eventyrlyst i det,” siger Maria Holst Mouritzen. 

Men corona betød, at der særligt blev skruet ned for det ben, der hed kampagne-eksekvering fra de kunder, som bureauparret fik. 

”Det var ikke den bedste timing. Alt, hvad der hed kampagner, stoppede – og det var mit ben, der røg. Men vi kunne se, at når folk ikke kørte kampagner, så var der overskud til at fokusere på strategiudviklinjg, så vi gik den vej sammen, fordi det var der, markedet var,” siger Maria Holst Mouritzen. 

Væk fra bureauliv i for højt tempo

Drømmen om at starte et bureau sammen blev til virkelighed ved lidt af en tilfældighed.

Maria Holst Mouritzen var efter flere år som marketingleder gået freelance midt i 2019 for at få mere fleksibilitet og tid til familien, imens hun kunne følge sin faglige passion. 

”Jeg kom fra et job, som var spændende og lærerigt, men det harmonerede dårligt med at have en søn i vuggestue og alt, hvad der følger med af sygdom. Det traditionelle bureauliv blev for hardcore. Jeg manglede friheden i at være selvstændig, så jeg kunne styre min hverdag. Og så drømte jeg om at teste mig selv og se, om jeg kunne stå på egne ben,” siger Maria Holst Mouritzen. 

Jacob Holst Mouritzen gik også selvstændig nogle måneder senere, og det var naturligt for dem at køre deres arbejde under ét CVR-nummer – også selvom det ikke var planen først, at kunder skulle købe begges evner på samme tid. 

”Vi havde hver vores kunder og nogle sammen. Men det, der skete, var, at vi fik store opgaver, hvor det gav mening, at vi begge var på. Jacob skulle lave strategi, og jeg eksekverede. Vi havde i mange år snakket om at starte et firma sammen, og jeg troede faktisk, det ville ske langt senere. Men det gav bare mening for os at prøve af nu,” siger Maria Holst Mouritzen. 

Jacob Holst Mouritzen tilføjer:

”Det var held i uheld, og det var fedt. Der er gået tre år nu, og man må jo sige, at det kører meget godt. Og det havde det aldrig gjort uden Maria, der endte med at få rollen som adm. direktør, fordi hun havde overblikket og virkelig kunne drifte. Dem, der har arbejdet sammen med mig, ved, at jeg ikke skal drifte virksomheder for meget.” 

Han ville også selv gerne væk fra et bureauliv, hvor han oplevede, at han måtte gå på kompromis med sin faglighed. 

”Bureaulivet i højt tempo fyldte også for meget for mig. Jeg kunne godt gå ved halv fire-tiden, men jeg arbejdede for meget om aftenen. Jeg havde også mange dygtige kolleger, men jeg var endt et sted, hvor jeg skulle eksekvere alt for meget. I løbet af en uge havde jeg måske 17 kundemøder, to-tre præsentationer og flere pitches. Det var stressende, for jeg kunne ikke fordybe mig ordentligt i det,” siger Jacob Holst Mouritzen. 

”Det betød, at de løsninger og anbefalinger, jeg kom med, nok led lidt under, at de ikke var så gode, som de kunne være. Og jeg mener det virkelig, når jeg siger, at jeg bliver stresset, når jeg ikke kan lave arbejdet grundigt nok. Det var mega hårdt.” 

Tre intense år

I dag ser Maria og Jacob Holst Mouritzen tilbage på tre ekstremt lærerige, men også intense år som bureau-stiftere.

I alt har bureauet lige nu tre ansatte og to studentermedhjælpere og leverer en stigende omsætning. Men det har ikke været uden bølger undervejs. 

”Det hårdeste har været de måneder, hvor det gik dårligt. Vi havde tre-fire måneder, da Evergreen lå på tværs af Suez-kanalen, hvor vi ikke fik meget løn. Der stod vi som husstand stort set uden indkomst. Det var noget lort,” siger Jacob Holst Mouritzen.

”Det er hårdt at lægge alle æg i den samme kurv. Rent økonomisk skulle det helst gå godt, og det er stressende, for vi risikerer at være på røven. Det skal man også tale åbent om som par: Det er et sats på alle niveauer,” tilføjer Maria Holst Mouritzen.

Netop det er dog ikke i stor grad en bekymring for dem længere. Derfor fylder det positive i at starte et hjertebarn op sammen også meget for dem begge. 

”De bedste aftener har været, når vi har drukket rødvin, været småfulde og har snakket forretning. Der har da også været tidspunkter, hvor vi har lagt det væk og er taget i biografen med børnene. Men det bedste er, at vi laver noget sammen, vi er glade for,” siger Jacob Holst Mouritzen. 

Maria Holst Mouritzen tilføjer: 

”Vi brænder jo også for det. Det føltes ikke som arbejde at sidde og snakke om forretningens fremtid. Det har været fedt, at det har været min ægtefælle, som jeg har truffet de store beslutninger sammen med.” 

Netop det har også skabt en åbenlys ærlighed – men også ligefremhed – som de begge har oplevet som unikt. 

”Alt det stress og det politiske spil, der kan være i en virksomhed, har jo helt naturligt aldrig fyldt noget. Vi stoler 100 procent på hinanden, og det er unikt at arbejde med nogen, hvor der er så stor tillid. Det har været dejligt,” siger Jacob Holst Mouritzen. 

Maria Holst Mouritzen er enig og tilføjer med et grin:  

”Det er jo ikke sådan, at jeg skulle gå og være bekymret for, om Jacob ville smutte over til konkurrenten.” 

De har også begge oplevet, at de som partnere professionelt og privat i mindre grad har skullet pakke ting ind. 

”Når man har været gift i 11 år, så er der måske ikke den samme professionelle høflighed som på arbejdet. Tingene bliver sagt direkte og kontant, når noget er noget pis. Og det gør heller ikke noget,” siger Jacob Holst Mouritzen, imens Maria Holst Mouritzen tilføjer:

”Vi diskuterer jo på en anden måde end kolleger. På godt og ondt, for vi kommer også hurtigt om aftenen til at sidde og gennemgå to-do-lister og tale om, hvem der lige skal ordne hvad i morgen. Man er lidt mere på arbejde hele tiden.” 

Vil grave hænderne ned i mulden

Men fra den 1. januar er det slut med det professionelle parløb for Jacob og Maria Holst Mouritzen.

For selvom Maria Holst Mouritzen fortsat vil være medejer af bureauet på papiret, så vil hun igen gå selvstændig og være freelancer. Her vil hun have fokus på at komme ud og arbejde tæt sammen med virksomheder, der skal have eksekveret på kampagner. 

”Jeg savner freelancelivet ude hos kunderne, hvor jeg virkelig er hands-on. Det er ikke det, jeg har lavet i bureauet, hvor vi har udviklet strategi. Og det er derfor, jeg oprindelig gik freelance: Fordi det er der, min passion er. Så nu, hvor virksomheden står et rigtig godt sted, vil jeg gerne gøre det igen,” siger Maria Holst Mouritzen. 

Hun vil stadig have en finger med og bakke op, hvis der er brug for det på bureauet. Men hun vil så vidt muligt undgå at blande sig for meget. 

”Vi har en lille aftale med vores snart tidligere adm. direktør om, at hun kommer og hjælper lidt. Men det bliver godt for Maria at komme tilbage til sin egen faglighed igen,” siger Jacob Holst Mouritzen, imens Maria Holst Mouritzen indskyder: 

”Jeg glæder mig også over, at vi nu kommer ud og laver noget forskelligt og har noget at fortælle hinanden, når vi kommer hjem. Jeg tror, det bliver godt for mig at komme ud og starte et nyt eventyr op igen. Men selvfølgelig kommer jeg til at følge med i, hvad der sker på bureauet – det er svært andet,” siger hun.