Selv om det er åbenlyst, at en skilsmisse også rammer børnene, så mangler mange skilte forældre viden om, hvordan de kan støtte og hjælpe deres børn bedst muligt. 

Det mener man hos Børns Vilkår, og det var baggrunden for, at organisationen i efteråret – sammen med Lead Agency – lancerede kampagnen ”Børn bliver også skilt”.

Kampagnefilmen viser tre danske skilsmisseforældre – ikke skuespillere – der for rullende kamera læser højt af breve, de har skrevet til deres børn om situationen.

Det gav ifølge nye tal fra Lead Agency over 330.000 visninger af filmen i kampagneperioden, plus at målgruppen i gennemsnit så halvandet minut af den to minutter lange film.

Og måske endnu vigtigere: En online ’skilsmisseguide’, som Børns Vilkår har udarbejdet, fik flere end 22.000 besøgende i kampagneperioden.

Tabu at vise sårbarhed

I filmen medvirker tre forældre, der hver især læser højt af et brev, de har skrevet til deres børn. 

Brevene sætter ord på skilsmissen og på både det sårbare, det mere praktiske og den nye virkelighed. 

" Vi ville gerne vise målgruppen, at de ikke er alene.
Eva Svavars, Group Client Lead og partner, Lead Agency

Der klippes i de to minutter, filmen varer, på skift mellem de tre forældre – to kvinder og en mand – som sidder i deres i køkken og læser højt.

Og ifølge Eva Svavars, Group Client Lead og partner i Lead Agency, var en af nøgleindsigterne, der kom frem i det forberedende arbejde, at ’forældre ofte er så optagede af at fremstå stærke, at det kan være tabubelagt at vise sårbarhed og bede om gode råd’.

”Vi ville gerne vise målgruppen, at de ikke er alene. De skulle føle sig set og føle en lettelse ved tabu-bruddet. Og samtidig vide, at gode råd fra Børns Vilkårs eksperter er både gratis og inden for deres rækkevidde,” siger hun i en pressemeddelelse.

Klip fra social media 'story' fra Børns Vilkårs kampagne. Foto: PR

Svært at finde medvirkende

Lead Agency oplyser i meddelelsen, at det ikke var en nem opgave at finde medvirkende.

Altså skilsmisseforældre, der både var klar til at bryde tabuet, skrive et brev til deres børn, vise det til børnene og få deres accept. Og ikke mindst læse brevet op foran kameraet. 

Men det lykkedes, og ifølge Eva Svavars er de medvirkende ’fundet via netværk’. 

Deres motivation for at være med, skriver hun i en opfølgende mail til Markedsføring, ’var at støtte Børns Vilkårs gode sag og hjælpe andre forældre til at hjælpe deres børn bedst muligt gennem skilsmissen’. 

Lisbet Christoffersen, der er chef for kommunikation og fundraising hos Børns Vilkår, siger i meddelelsen, at blandt andet den skilsmisseguide, kampagnen skulle henlede opmærksomheden på, er vigtig.

”En skilsmisse oplever de fleste højst én gang i livet, og derfor er det naturligt at forældre er på usikker grund i situationen. Men vores fagpersoner ved, hvad børnenes behov er og vores guide giver både generelle og meget lavpraktiske råd til, hvordan børnene kommer bedst muligt gennem krisen.”

Ud over hovedfilmen, som du kan se herunder, bestod kampagnen blandt andet af stories på sociale medier, skulle illustrere, hvor komplekst det er for børn at leve i en skilsmissefamilie.

Lead Agency har stået for idé udvikling af manus og instruktion, mens bureauet har fået hjælp af produktionsselskabet Grow til at producere filmen.