Skal reklame- og PR-bureauer sige nej til at arbejde for brands, hvis produkter belaster klimaet? Må de for eksempel ikke promovere rødt kød, benzinbiler eller rejser til sydens sol?
Debatten vokser i marketingbranchen udløst af konkrete eksempler. Det skriver mediet Mandag Morgen, der har talt med flere danske brancheprofiler om problemstillingen.
Senest er debatten blusset op efter et kollektiv opråb fra de amerikanske organisationer Clean Creatives og Union of Concerned Scientists, hvor bl.a. 450 forskere opfordrede reklamebranchen til at ”droppe kunder inden for kul, olie og gas”.
Også danske sager
Mandag Morgen fremhæver Exxon Mobil, Shell, BP og Chevron, som alle ”er blevet sagsøgt og under ed blevet bedt om at gøre rede for deres reklame- og lobbystrategier i relation til klimaet.”
Men også herhjemme er flere sager dukket op. Senest blev Mercedes-Benz indklaget for Forbrugerombudsmanden i en sag, hvor også bureaupartnere blev fremhævet som parter i sagen.
Tidligere har også Danish Crown og Arla mødt skarp kritik.
“Vi står i dag over for et tobaksøjeblik for hele PR- og reklamebranchen,” siger Asger Narud, programansvarlig i klimafonden KR Foundation, som Villum Fonden og efterkommere af Villum Kann Rasmussen står bag, til Mandag Morgen.
Han mener, at branchen har været ”under radaren” i mange år, men forudser stigende pres på bureauer i forhold til de virksomheder, de arbejder for.
Få danske bureauer har melt ud
I Danmark har man ikke i samme grad som i andre lande set mange bureauer komme med klare udmeldinger.
Enkelte bureauer, som Fern, har vovet at stikke næsen frem og melde ud, men ellers holder mange sig til hensigtserklæringer.
To bureauer fortæller til Mandag Morgen, at de har taget skridt til at gøre en indsats på området: Advice og OMG. Men det er ikke så ligetil, mener de.
Hos Advice har man bl.a. udviklet et screeningssystem, hvor “vi også kigger på nuværende og potentielle kunder i forhold til deres klimaaftryk”, siger Ralf Lodberg, direktør og partner.
Man har dog endnu ikke fravalgt konkrete kunder på grund af deres klimaaftryk, og har ifølge direktøren heller ikke planer om at ”sige nej til bestemte sektorer som eksempelvis energisektoren”.
“Mangler data”
Hos OMG (Omnicom Media Group) er man også kun lige startet, siger direktør Peter Gottfredsen til Mandag Morgen.
Han mener ikke, der er tilstrækkelig adgang til “objektiv viden om, hvorvidt eksempelvis det ene tøjmærke er dårligere for klimaet end det andet”.
“Indtil vi får det en dag, kan vi tage ansvar for den del af værdikæden, som vi selv kan styre, og der vil vi gerne gøre meget. Men vi har lige nu ikke indsigt nok til på en kvalificeret måde at fravælge kunder på baggrund af deres klimaaftryk.”
Charlie Stjerneklar, adm. direktør for Kreativitet & Kommunikation, mener dog, at branchen er godt på vej og slår ikke til lyd for lovgivning eller forbud.
“Det er i dén grad en dagsorden, som fylder for vores medlemmer. De vil gerne flytte noget. Vi er ikke førende i Danmark, men vi kan se en bevægelse. Min forventning er, at vi inden for kort tid vil se lignende udmeldinger og tiltag fra PR- og reklamebranchen herhjemme,” siger han til Mandag Morgen.