Værdibaseret afregning bliver af flere bureau-chefer set som fremtidens måde at tjene penge på. 

– Jeg er meget enig i, at værdibaseret afregning må blive fremtiden, siger Kenneth Brinkmann, der er Chief Media hos Publicis. 

Debatten om mediebureauerne, deres fremtid og rolle i marketings økosystem er med jævne mellemrum blusset op.

Senest har debatten handlet mest om transparens, men også insourcing-bølgen har sat en fed streg under, at mediebureauernes forretningsmodeller bliver udfordret. 

Mandag pegede Mindshares CEO, Martin Ove Rasmussen, i et længere interview med Markedsføring så på værdibaseret afregning som en vej at gå for mediebureauerne. 

– Det vil sige, at det, vi laver, har en impact på kundens share price. Den værdi er meget høj. En anden model er, at man får en royalty, hver gang noget af det, man har lavet, bliver brugt, sagde Martin Ove Rasmussen.

Det ultimative er, at det man gør, i sidste ende har en dokumenteret indflydelse på virksomhedens forretning. Det skaber grundlag for en anden prissætning, forklarede han og oplyste, at det i dag er “mindre end en tredjedel” af Mindshares forretning, “der er transaktionsbaseret.”

Martin Ove Rasmussen pegede videre på at årsagen til, at mediebureauerne og deres fremtid har været genstand for debat blandt andet bunder i, at man ”har konkurreret på pris.” 

– Mediebureauerne er selv ude om, at den klassiske forretnings-del har det svært. Og hvis et mediebureau i dag ikke er i gang med at udvikle kerneforretningen, så er det lige lukt på vej i helvede, sagde han.

Mangel på målemetoder

Men vejen dertil er snørklet, påpeger han:  

– Problemet er blot, at ingen mediebureauer – vores inklusive – er kommet dertil, hvor man faktisk kan afregne på den måde givet mangel på målemetoder – og det faktum at langt fra alle annoncører er nået til et modent punkt i forhold til brug og aktivering af data, siger Kenneth Brinkmann.

Han mener, at der “på den korte bane er enorme indtjeningsmuligheder forbundet med at strukturere data og bygge økosystemer til håndtering og aktivering af data.” 

– De kommende år ligger der muligheder her, hvor vi som mediebureau faktisk kan spille den bold, da vi allerede har kundernes fortrolighed og tillid, og vi ser i stigende grad, at vi får adgang til kundernes data, siger han og fortsætter:

– Så vejen dertil går via struktur og opbygning, når vi først kommer derhen, hvor vi kan aktivere kundernes egne data, kan vi også begynde at måle på det på en ordentlig, holistisk måde – og netop heri ligger opgaven: At få opbygget solide attribueringsmetoder på kundeniveau som både kunde og bureau stoler på.

En anden udfordring er kampen om talenterne.

Her er mediebureauerne i direkte duel mod de digitale bureauer på den ene side og insourcing-bølgen på den anden. 

– I Publicis fokuserer vi benhårdt på netop det, og de seneste ansættelser har derfor været en Data Activation Lead, en Senior Software Developer og en Computer Science Specialist. Det er talenter som disse, der er en stor del af løsningen, siger Kenneth Brinkmann.