Hvis du inden for det sidste år har startet en virksomhed, og har baseret det meste af dit salg på Facebook-annoncering, har du sikkert grå hår i hovedet i dag.

Det er nemlig blevet markant sværere at få succes med Facebook-marketing, lyder konklusionen i en undersøgelse, som det digitale bureau Obsidian Digital har lavet. Det skyldes især nye opdateringer på iOS fra Apple, som gør det sværere at lagre data fra kunder, der bruger iPhone.

”Det er blevet mere kompliceret. Har man ikke fulgt med og gjort de ting, som Facebook har sagt, er det blevet en dårligere platform. Der er sat tekniske barrierer op, som ikke var der for et år siden,” siger Halfdan Timm, der er Partner og tidligere Head of Social hos Obsidian Digital.

Bureauet har undersøgt, hvad det rent faktisk koster at hive en kunde i land via Facebook på tværs af 135 kunder, der siden januar 2021 har brugt 73 millioner kroner på Facebook-annoncering.

Og ifølge dem er det blevet 21 procent dyrere at lande en kunde på Facebook, siden Apple indførte de nye iOS-opdateringer i april 2021. Opdateringen betød, at brugerne nemmere kunne sige nej tak til at få logget deres adfærd af eksempelvis Facebook – hvilket en markant del har gjort.

Rammer især start-ups

Udfordringerne er ifølge Halfdan Timm mindst for store virksomheder, der i forvejen har massive datasæt at arbejde med, når de laver digital marketing og Facebook-marketing. Men for mindre virksomheder og især startups kan det være en katastrofe.

”De har fået det meget sværere,” siger Haldan Timm.

”Små virksomheder, som har Facebook som deres primære salgskanal, klarer sig meget dårligere. Det betyder også, at det er sværere at starte en forretning op via Facebook i dag. At sælge direkte til forbrugerne er ellers en kæmpe bølge, så de mindre virksomheder taber virkelig meget,” siger han.

For at blive lidt teknisk, så betyder iOS-opdateringen kort sagt, at virksomhederne får langt mindre data at arbejde med fra Facebook. Med andre ord bliver det sværere for dem at målrette annoncer og markedsføring ordentligt til relevante kunder.

Det rammer store virksomheder mindre, fordi de har flere kunder – og selvom de taber rigtigt meget data, så har de stadig så meget data, at de kan skabe sig et godt billede af, hvordan deres kunder agerer, og hvem de er.

For mindre virksomheder er det straks værre, siger Halfdan Timm.

”Hvis du før havde 100 køb om dagen, som du fik data fra, men nu kun får fra 50, så er du massivt ramt. Men havde du før 2.000 og får nu kun data fra 1.000, så ligger du stadig langt over den grænse, Facebook skal bruge for at lave ordentlig målrettet annoncering,” siger han.

Viden forsvinder

Kort sagt, konkluderer Halfdam Timm, er Facebooks algoritme blevet mindre effektiv.

”Algoritmen er mindre effektiv og måler mindre. Sagt på en anden måde skal du bruge flere visninger af en annonce for at skabe et køb end tidligere. Og det er selvom, at prisen på annoncering faktisk faldt lidt i januar,” siger han.

Bagved udfordringen ligger der også en mindre teknikalitet, som er vigtig at forstå. Tidligere loggede Facebook data for en kunde i 28 dage – det betød, at hvis en kunde så en annonce på Facebook og inden for 28 dage købte noget på et site, blev det logget som et salg via Facebook.

Men nu logger Facebook kun de data i syv dage. Og det betyder, at et stort salgsvindue er forsvundet fra Facebooks datasæt. Og det er også en svaghed ved Obsidian Digitals undersøgelse, erkender Halfdan Timm.

”Med andre ord er det også svært for os helt at skille data ad og sige, hvad der er salg, som vi ikke måler – og hvad der er salg, som virksomhederne ikke længere reelt får. Salg vi ikke måler er mindre problematisk end salg virksomheden ikke får,” siger han – og indvender:

”Men vi har forsøgt kunde for kunde at se, om den samlede omsætning stiger eller falder, og se hvordan de produktkategorier, der bliver annonceret for på Facebook, klarer sig. Og vi kan for nogle se et fald,” siger han.

Hvad skal virksomheder så gøre for at afbøde det her?

”To ting. Det ene er ikke kun at bruge Facebook som marketingkanal. Pinterest, TikTok og Snapchat har priser, der er 5 eller 10 procent af Facebooks. Så du får mange flere visninger. Det kan godt være, Facebooks visninger er mere effektive. Men de er så meget dyrere, så de andre platforme kan være meget mere effektive,” siger han.

”Og det andet er at bruge best practice på Facebook og optimere dit indhold på kanalen. Virkelig finde de gamle marketingdiscipliner frem og nusse for dit indhold.”