– De brands, der lige nu er i gang med at ændre produktionen eller yde en anden, reel hjælpende indsats i corona-krisen, vil være dem, vi som forbrugere vil være loyale overfor efter krisen. Og som derfor vil komme til at se vækst.

Sådan lyder vurderingen fra Per Holm Henriksen, der sammen med Kaare Grundtvig står bag reklamefilosofien ”den handlende idé”.

Han mener, at alle de mange utraditionelle hjælpeinitiativer, som virksomheder og brands tager rundt om i verden lige nu, er et ”meget stærkt udtryk for, at det ikke er nok at tale”.

– Det står jo soleklart for alle, at der skal handles. Her duer traditionelle reklamer, annoncer og marketing-tryk ikke. For med traditionelle reklamer er det annoncøren selv, der anpriser sine produkter eller ydelser. Og det er der ingen, der gider høre på, siger Per Holm Henriksen.

Ændrer produktionen

Blandt dem, der handler, finder man herhjemme for eksempel juiceproducenten Seimei på Lolland, som har valgt at stoppe produktionen af drikkevarer og i stedet producere håndsprit. 

Nyborg Destilleri har ligeledes stoppet produktionen af whisky og gin til fordel for alkohol til håndsprit – godt hjulpet på vej af blandt andet de to ærkerivaler Carlsberg, der begge har doneret vinbase fra Somersby-produktionen og Royal Unibrew, der leverer afdampet alkohol fra produktionen af alkoholfri øl i Faxe.

Grundfos satser på at omlægge dele af pumpe-produktionen, så man kan producere reservedele til respiratorer. Teleselskabet 3 lader folk ringe og bruge data gratis, hvis de er strandet i udlandet.

Plastvirksomheden Idé-Pro i Glyngøre har omstillet produktionen til at lave visirer til sundhedsvæsenet.

Og ude i den store verden lægger luksusbrandet Louis Vuitton produktionen om fra parfume til håndsprit, mens mode-virksomheden ZARA stiller produktions-ressourcer til rådighed, så der kan fremstilles hospitalsudstyr, som masker, handsker og dragter.

Stadig marketing. Men på en anden måde

– Det er alle sammen fremragende eksempler på det, vi kalder den handlende idé, siger Per Holm Henriksen og tilføjer:

– Og hvis du spørger dig selv om, hvor dine præferencer, din sympati og din loyalitet kommer til at ligge efter krisen, så ved jeg godt, hvad svaret er. Og det bliver også disse brands, der kommer til at se vækst på bundlinjen efter krisen.

Men en handlende idé er vel stadig en form for reklame for et brand?

– Ja, men den helt store forskel ligger i, hvem der anpriser dit produkt eller din serviceydelse. Taler vi traditionel reklame, taler brandet selv til dig om sine egne fortræffeligheder, men med en handlende idé kommer ”anprisningen” fra forbrugerne, i sociale og andre medier, siger Per Holm Henriksen og tilføjer

– Det gør en meget stor forskel, om du rent faktisk gør noget konstruktivt, eller om du bare taler.

– Det en fin reminder om at holde afstand, og det er bestemt også vigtigt, men det bliver lidt en gratis omgang, og det er i hvert fald ikke en handlende idé.

Kan ændre marketing-arbejdet

Hvad kommer det her til at betyde for marketingarbejdet fremover? Disse ideer opstår jo ikke nødvendigvis i marketingafdelingen eller for den sags skyld hos et bureau, men også mange andre steder i virksomhederne?

– Jeg tror og håber, det kan være med til, at virksomheder åbner mere op mellem siloerne og lytter til hinanden på tværs. Kreativitet og innovation kommer jo ikke nødvendigvis fra et reklamebureau eller en marketingafdeling, det kan også komme fra et laboratorium eller en produktafdeling.

Vil det betyde ændringer i samarbejdsformerne mellem bureau og annoncør?

– Det kan man godt forestille sig. Tag nu for eksempel & Co. Dengang bureauet opstod blev navnet & Co., fordi man ville arbejde sammen med kunderne på en anden måde. Når man lavede noget for VELUX, så var tanken, at arbejdet skulle signeres VELUX & Co. Den tankegang kommer vi til at se mere til fremover – i erkendelse af, at kreative ideer netop kan opstå alle vegne, siger Per Holm Henriksen.