Det var en glædelig nyhed, der ramte Claus Brondbjerg Erichsens bord i slutningen af en gråmeleret januar.
Simon Lereng Wilmonts dokumentar ‘A House Made of Splinters’, der skildrer livet på et børnehjem tæt på den østukrainske frontlinje, var blevet nomineret til en Oscar for bedste dokumentar.
Et værk Claus Brondbjerg Erichsen har klippet traileren til.
“Det er vildt rart, og jeg er så glad på Simon Lereng Wilmont og Monica Hellströms vegne,” siger Claus Brondbjerg Erichsen med henvisning til dokumentarens instruktør og producer.
Udover at klippe trailers til film og dokumentarer, klipper Claus Brondbjerg Erichsen også reklamer og instruerer selv. Og så er det ikke første gang, at han har været med til at udvikle en trailer til en dansk, Oscar-nomineret dokumentar.
Schweizerkniv
“Når jeg klipper trailers, arbejder jeg ofte udelukkende med produceren, da instruktøren har filmen for tæt inde på livet til at kunne se den udefra og med friske øjne. På traileren til ‘A house made of Splinters’ har jeg dog haft et virkeligt godt samarbejde med instruktøren Simon”, siger Claus Brondbjerg Erichsen.
Han er selv uddannet dokumentarfilminstruktør fra National Film and Television School i London. Hans afsluttende film ‘At the End of the Day’ skildrer helt unge bedemænd, der gør døde klar til den sidste rejse. Dokumentaren står stadig som noget af det, han er mest stolt over.
Lidt atypisk har han siden bygget sin karriere op bag kameraet og i klipperummet. Han både instruerer, filmer og klipper alt fra kampagnefilm og reklamefilm til trailers.
Han ser det som en styrke, at han kan arbejde med flere discipliner. For som instruktør tænker han, hvordan billeder kan klippes tidligt i processen. Og omvendt kan han som klipper se det fra instruktørens side.
Udover trailers til Oscar-nominerede dokumentarer tæller kundelisten blandt andet DR, P3, Koncerthuset, Adobe, Silvan og Sundhedsstyrelsen.
“Jeg holder dog virkelig af klippe-disciplinen. På optagelser er der meget på spil i øjeblikket. Du er afhængig af ydre omstændigheder og ting kan gå galt, men det er også det, der gør det sjovt. I klipperummet kan du få det bedste ud af materialet og tage det i mange forskellige retninger,” siger Claus Brondbjerg Erichsen og tilføjer:
“Der er en tryghed i klipperummet – her er alt muligt.”
Viser unik adgang
Det var også Claus Brondbjerg Erichsen, der var med i udviklingen af traileren til sidste års danske Oscar-håb, dokumentaren ‘Flugt’, hvor instruktøren, Jonas Poher Rasmussen, tog livtag med vennen Amins flugt fra Afghanistan og egen fortid.
“Musik er det første, jeg kigger på, når jeg klipper. Jeg arbejder ud fra en musikalitet. Som ung spillede jeg trommer, og jeg tænker meget rytmisk,” siger Claus Brondbjerg Erichsen.
“Og så finder jeg sync’er og scener, der kan understøtte det, filmen vil fortælle, og bruger musikken som inspiration. Musik er super-vigtig i reklamefilm og trailers. Det skaber en stemning, du kan bygge resten op om.”
Monica Hellström, der er producer på ‘A House Made of Splinters’, var også producer på ‘Flugt’, og hende og Claus Brondbjerg Erichsen har en mangeårig arbejdsrelation.
Hvad lykkes du med i traileren til ‘A House Made of Splinters’?
“ Simon Lereng Wilmont er en sindssygt dygtig filmfotograf og filmer karakterer på en måde, der rummer nærvær og ægthed, og det gør mit liv som trailerklipper lettere,” siger Claus Brondbjerg Erichsen.
“Hver scene er virkelig god, og jeg synes, det er lykkedes at vise den unikke adgang, som Simon har haft til de her børn og voksne.”
I sit arbejde som klipper er Claus Brondbjerg Erichsen meget opmærksom på den gængse kritik, at en trailer viser for meget af filmen og spoiler oplevelsen.
“Jeg fokuserer på et tema, der ikke fortæller hele filmen, men er ærlig om, hvad den kan. Det sætter jeg en stor ære i.”
Hvad er forskellen på at klippe en trailer og en reklamefilm?
“Traileren kan du trække i mange retninger. Du har en frihed, du ikke nødvendigvis har på reklamefilm, hvor der ofte er et klart manus. Når jeg klipper en trailer, ser jeg filmen, fornemmer den og giver et bud på, hvad der fungerer bedst, og så vender jeg det med produceren. Begge ting er sjove. Og begge steder arbejder jeg ud fra min musikalitet.”