Falck Danmark har fredag fået en bøde på 30 millioner kroner for ”groft uagtsomt at have misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester i perioden fra august 2014 til oktober 2015.”

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Ved fastsættelse af bødestørrelsen er der ifølge myndigheden lagt vægt på, at adfærden betragtes som ”en meget alvorlig overtrædelse” af konkurrenceloven. 

Efter lovgivningen skal der derfor som udgangspunkt udmåles en bøde på ikke under 20 millioner kroner, og ifølge vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jacob Schaumburg-Müller, er der heller ingen tvivl om sagens alvor:

– Når man som Falck er dominerende på et marked, så har man en særlig forpligtelse til ikke at skade den effektive konkurrence. Den pligt tilsidesatte Falck ved at arbejdede efter en strategi, der havde til hensigt at skade konkurrenten BIOS’ image, siger han i pressemeddelelsen. 

Formidlede negative historier

Bøden falder, efter at Falck tidligere i år blev anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) af Konkurrencerådet. 

Anmeldelsen kom, fordi Konkurrencerådet fandt, at Falck Danmark A/S misbrugte sin dominerende stilling på markedet til at tvinge konkurrenten BIOS Ambulance Service Danmark A/S ud af landet.

Blandt andet gennem samarbejde med bureauet Advice og andre rådgivere.

– Falcks strategi over for BIOS bestod blandt andet af – i det skjulte – at formidle negative historier om BIOS til presse og medarbejdere samt målrettet at påvirke de ambulancereddere, der overvejede job hos BIOS, lød det i januar fra Konkurrencerådet.

”Dybt skadeligt”

Anklagemyndigheden oplyser, at der ”ved bødefastsættelsen er lagt vægt på, at Falck har samarbejdet med SØIK efter politianmeldelsen”.

Desuden er der lagt vægt på, at Falck har betalt erstatningsbeløb til tredjeparter, herunder blandt andet Region Syddanmark og BIOS, med et samlet beløb på omkring 152 millioner kroner.

Specialanklager Niels Dengsø Kjærsgaard fra SØIK, siger i meddelelsen om bøden til Falck:

– Det er dybt skadeligt, når en virksomhed misbruger sin dominerende position på et marked. Derfor er vi hos SØIK tilfredse med, at straffesagen mod Falck i dag er blevet afsluttet i Københavns Byret med en bøde på 30 millioner kroner. Det er den hidtil største bøde for overtrædelse af konkurrenceloven i Danmark, og det understreger, at der har været tale om en meget alvorlig sag.

Advice oplyser, at man ingen kommentarer har. Årsagen er, at bureauet ikke er juridisk part i sagen.