Elgiganten kæmper med svindlere, der kopierer elektronik-kædens website og opretter falske Elgiganten-hjemmesider.
De seneste 14 dage har Elgiganten fået lukket 15 forskellige falske websites, såkaldte phising-sider, hvor svindlere har forsøgt at lokke kontaktoplysninger, penge eller kreditkort-oplysninger ud af intetanende forbrugere. Og det vækker store frustrationer hos Elgigantens Brand og Digital Manager, Jimmi Frederiksen.
”Det er noget møg at skulle bruge tid på,” siger Jimmi Frederiksen.
”Vi oplever det i løbet af hele året, men lige nu er vi midt i en storm. Svindlerne rykker på det i ferien, fordi vi ikke har lige så mange siddende på kontoret, der kan gribe bolden og gøre noget ved det. Har du en IT-mand, der er væk, kan du være helt lost.”
Og Elgiganten hører også fra kunder, som enten er blevet snydt eller endda har udleveret oplysninger til svindlere.
”Det er særligt de digitalt sårbare, det rammer. De ældre er en kundegruppe, der for eksempel kan have svært ved at gennemskue denne slags svindel og som først finder ud af, at der er tale om misbrug af vores site og identitet, når det er for sent. Mange er dog også vakse ved havelågen og kontakter os før de udleverer oplysninger. Det er en stor hjælp,” siger Jimmi Frederiksen.
Et falsk tilbud for en iPhone på en phising-side, der forsøger at svindle Elgigantens kunder:

Frustrerede kunder
Ifølge Jimmi Frederiksen er det et markant problem for Elgiganten. Men især er det frustrerende, at det går ud over kunderne.
”Kunderne, der tager fat i os, er tit uforstående, for de har ikke lagt mærke til, at siden var falsk. Så de tror, de har betalt for en service, men i virkeligheden er de blevet svindlet,” siger han.
”Det betyder, at vi bliver mødt af kunder, der føler, at vi har en skyld i, at de er blevet phishet. Der er også nogle, der hurtigt ved, at de er hoppet på limpinden, men uanset hvad kan det skade vores brand at blive misbrugt på denne måde,” siger Jimmi Frederiksen.
Og marketingchefen er særligt frustreret over, at det er utroligt svært for Elgiganten at gøre noget ved problemerne.
”Nogle af de falske sidder er oprettet med dansk domæne, og så kan vi hurtigt få oprettet en abuse-sag og få den lukket. Men vi ser mange, der er oprettet med .nl eller .com-domæner og lignende, og så bliver det langhåret og svært for os. For alle kan ringe ind og sige, at noget bliver misbrugt. Jeg vil skyde på, at det tager os fire dage at få en side lukket, og det stopper jo ikke der,” siger Jimmi Frederiksen.
”Der går bare 10 minutter, når siden er lukket, og så åbner de en ny. Det er skruen uden ende,” siger Jimmi Frederiksen.
Hele Elgigantens website-design er også blevet kopieret af digitale svindlere:

Booster opslag via Facebook
Svindlerne opretter desuden også falske Facebook-profiler, hvorigennem de linker til de falske Elgiganten-sider. Her bruger de annonce-kroner på at annoncere for siderne. Det er, sammen med Google-annoncer, svindlernes primære måde at få lukket brugerne ind på de falske sider.
Og klikker du ind på de falske sider, kommer du enten til et site, der en-til-en ligner Elgiganten, eller et site, hvor du kan se et godt tilbud på en Smartphone eller en Macbook. Markedsføring har blandt andet fulgt et link til et falsk site, hvor vi blev bedt om at give vores navn, mailadresse, telefonnummer, adresse og kreditkort-oplysninger.
Selvom Jimmi Frederiksen ikke kan se, hvordan Elgiganten helt kan få stoppet svindlerne, så tror han, at der kunne gøres en forskel med skarpere lovgivning.
”Det kræver i sidste ende en politisk beslutning. Jeg synes, at dette meget passende kunne ligge hos politiets nye cyberafdeling i Odense. Der er så mange, der bliver ført bag lyset. Vi har 90 millioner besøgende digitalt, og vi ved, at når de her svindlere smider sådan noget ud, så får de rigtigt mange i folden,” siger han og tilføjer:
”Det kan selvfølgelig være svært at få fat i bagmændene, for eksempel hvis de sidder i Indien eller andre steder med andre regler. Men man kunne gøre sådan, som vi har set med The Pirate Bay i Danmark, at selve den DNS, de bruger, kunne lukkes ned. Det kunne få lukket ned for meget af det her hurtigere,” siger Jimmi Frederiksen.
I sidste ende umuligt at stoppe
Jimmi Frederiksen oplever, at Facebook får lukket ned for de falske Elgiganten-sider, men også det kan tage en rum tid, forklarer han.
”Det kan tage lang tid at lukke ned på Facebook, selvom vi er så store, at vi har kontakt til en Key Account Manager hos Facebook. Det er stadig hurtigere, hvis vi siger til 50 medarbejdere, at de skal gå ind og anmelde det som spam hos Facebook. Men jeg forstår godt, at det et er svært, for Facebook skal også være sikre på, at der faktisk er tale om misbrug,” siger Jimmi Frederiksen.
Derfor er han i sidste ende også klar over, at det kan være svært helt at stoppe problemet.
”Det er reelt umuligt at stoppe helt. Vi gør vores bedste, men de gemmer templaten med den falske side på deres computer, så når det bliver lukket, laver de bare en ny,” siger Jimmi Frederiksen.