En blå sol på en hvid t-shirt med blå skrift nedenunder.

Sådan ser den t-shirt, som Emilie Thalsgaard Jørgensen har designet til sin virksomhed, pop-up baren Hey Lola i Odense, ud. Og da hun for nylig kom på stadion hos den lokale fodboldklub, OB, kunne hun pludselig se sin t-shirt. Troede hun.

Men det viste sig i stedet at være en i hendes optik næsten ens t-shirt, som OB havde lavet i samarbejde med Red Barnet. T-shirten bliver solgt med det formål at samle ind til ensomme børn og unge.

I Emilie Thalsgaard Jørgensens øjne var der ikke tvivl: OB havde plagieret hendes design.

”Der var stort set den samme blå sol øverst på ryggen af t-shirten. En blå tekst, der næsten var ens i skrifttypen. En næsten ens opbygning med en blå stribe og tekst nedenunder. Der var også andre, der sagde til mig, at de troede, vi havde designet den eller været inde over. For de ligner virkelig hinanden,” siger hun til mediet Markedsføring.

”Det er en fin sag med Red Barnet, som OB har lavet t-shirten til. Problemet er bare, at t-shirten er identisk med vores design. I vores øjne er det en kopi,” siger hun.

Derfor gik Emilie Thalsgaard Jørgensen også ud på både Instagram og LinkedIn og råbte vagt i gevær. Her lød hendes kritik også, at OB havde plagieret trøjen. Det samme har hun siden sagt til blandt andet DR og Ekstra Bladet.

Men hos OB afviser man pure, at der er tale om plagiat. Det siger pressechef Nicolai Løvgret.

”Vi mener ikke, at vi har kopieret noget. Og det har aldrig været vores hensigt at kopiere noget,” siger han.

Du kan se de to t-shirts i Hey Lolas Instagram-opslag herunder:

OB afviser pure

I sidste ende er Emilie Thalsgaard Jørgensen ærgerlig over sagen. Hendes mand er selv tidligere OB-spiller, og hun støtter også op om OB’s kampagne med Red Barnet.

Men hun synes stadig, at det er principielt vigtigt som en lille virksomhed at sige fra.

”Vi vil gerne have et godt forhold til OB fremadrettet og finde en god løsning, så Red Barnet ikke står som store tabere i sagen,” siger hun.

”Men jeg synes også, det er principielt vigtigt, at vi siger noget. Som lille brand kan det være svært at holde motivationen oppe, når det er så nemt at stjæle fra én. Vi bruger mange timer, ressourcer og økonomi på det, vi laver. Så det gør ondt, når nogen hapser det så nemt,” siger hun.

Til Markedsføring fortæller Nicolai Løvgret fra OB:

”Vi har en dialog med vores designer om trøjen, og det er en ekstern designer, der har lavet den,” siger Nicolai Løvgret og tilføjer:

”Vi er kede af, at det er blevet en sag, fordi vi ikke som fodboldklub prøver at tjene penge på det her. Det er en kampagne, der handler om, at vi gerne vil hjælpe kampen mod mistrivsel og ensomhed hos børn og unge.”

Vil I gøre mere for at undersøge, om designeren har plagieret Emilies design?

”Vi har set på processen internt og holder fast i det, vi har sagt. Det har aldrig vores hensigt at kopiere et design – og det mener vi heller ikke, at vi har gjort.”

Kan du forstå, at nogen udefra må tænke, at det simpelthen er en røverhistorie?

”Jeg kan jo ikke svare på andres vegne.”

Men I har ikke stjålet designet?

”Nej.”

Fokus på at hjælpe Red Barnet

Efter Emilie Thalsgaard Jørgensen har rejst kritikken af OB offentligt, har hun også haft et møde med klubben.

Her har de aftalt, at man afholder et fan-arrangement på Hey Lola med OB, hvor der bliver doneret penge til kampagnen med Red Barnet.

”De holder også på mødet fast i, at der ikke er tale om en kopiering, og den tror jeg ikke, vi kommer videre med. Vi vil ikke køre noget i langdrag og ende i retten. Men vi vil gerne råbe vagt i gevær og vise omverdenen, at det ikke er nice at gøre sådan noget,” siger Emilie Thalsgaard Jørgensen.

Tror du ikke, der kan være hold i, at det simpelthen er blevet en meget ens design ved et tilfælde?

”Så er det et vildt tilfælde. Jeg tror, at de har hyret en ekstern designer, som de ikke ønsker at smide under bussen. De kunne også have vist os tegningerne og designprocessen, og så kunne vi jo have grinet over, at vi har lavet det samme. Men det har de ikke kunnet.”

Har I fået en undskyldning for OB eller besked om, at de vil trække trøjen tilbage?

”Nej. For så ville de jo indrømme, at det var en kopi. Det har været vigtigt for os at sige, at man ikke skal kunne lukrere på andres arbejde. Men jeg tror ikke, vi får en undskyldning,” siger hun og tilføjer, at virksomheden nu vil fokusere på at hjælpe Red Barnet-kampagnen:

”Nu vil vi gerne lave en mega fed fredagsbar, hvor vi hjælper med at støtte Red Barnet. For det er vigtigt, at de ikke mister noget på det her,” siger Emilie Thalsgaard Jørgensen.